AcasăRecomandariRomania risca amenzi de 200.000 de euro pe zi din cauza ambalajelor...

Romania risca amenzi de 200.000 de euro pe zi din cauza ambalajelor nereciclate

Marile companii din industria alimentara fac presiuni asupra guvernantilor pentru a evita reciclarea ambalajelor, dar Romania risca din aceasta cauza declansarea din partea UE a unei proceduri de infringement care ar atrage penalitati de pana la 200.000 de euro pe zi. Agentii economici care nu si-au indeplinit tintele asumate sunt obligati prin lege sa contribuie la Fondul pentru Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate.

Firmele „capusa” au reciclat sute de mii de tone de ambalaje doar pe hartie

Legislatia privind obligatiile de reciclare este in vigoare in Romania de mai bine de zece ani. Orice companie care comercializeaza produse ambalate este obligata sa recupereze deseurile rezultate. Acest lucru a fost mimat ani in sir prin infiintarea de catre companii a unor structuri asociative de tip Organizatie de Transfer de Responsabilitate (OTR) care au devenit responsabile pentru recuperarea deseurile puse pe piata si pentru atingerea tintelor de reciclare impuse de UE. Potrivit reprezentantilor Platformei de-clic.ro, a rezultat un cartel al marilor companii, care, sub palaria OTR-urilor, au pretins atingerea tintelor de tara in reciclarea deseurilor din ambalaje. Coca Cola, Pepsico, Ursus, Bergenbier, Tetra Pak, Timbark, Argus, Unilever, Munplast, Chipita, Mars, Heineken alaturi de alte companii au pus bazele a nu mai putin de 10 astfel de OTR-uri. In aceste conditii, Platforma de-clic.ro anunta lansarea campaniei #santaj-la-PET, si a petitiei adresate Presedintiei, Guvernului si Ministerului Mediului. Campania vine ca raspuns la presiunea exercitata de marile companii din industria alimentara asupra guvernului pentru evitarea responsabilitatii reciclarii deseurilor pe care le produc. Conform de-clic.ro, Eco-rom Ambalaje si alte asemenea organizatii ameninta (prin companiile si patronatele membre) cu cresterea preturilor la alimente pentru a obtine amnistie fiscala de la plata penalitatilor catre Fondul de Mediu.

Dezastru ecologic

Anul trecut, Fondul de Mediu si Parchetul au realizat, in premiera, inspectii financiare la OTR-uri, care au scos la iveala fraude de zeci de milioane de euro in domeniul reciclarii. Sute de mii de tone de ambalaje au fost raportate ca fiind reciclate, insa la control s-a dovedit contrariul. Au fost identificati sute de reciclatori „capusa” care, prin frauda si fals in declaratii, au reciclat sute de mii de tone de deseuri doar pe hartie. Toate aceste ambalaje nereciclate au ajuns sa fie aruncate in natura, provocand un real dezastru ecologic.

Penalizari de la UE

In acest context Romania risca declansarea unei proceduri de infringement care ar atrage penalitati de pana la 200.000 de euro pe zi. In acelasi timp, agentii economici care nu si-au indeplinit tintele asumate sunt obligati prin lege sa contribuie la Fondul pentru Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate.

author avatar
Arpad Dobre
816 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger