Cauta

Romania, pandita de falimente bancare

Criza sistemului bancar din Bulgaria a afectat grav doua banci, dar nici ceilalti bancheri nu se simt prea bine, iar analistii financiari avertizeaza ca astfel de falimente pot avea loc oricand in Ungaria, Serbia si chiar Romania, pe fondul cresterii volumului creditelor neperformante.

William Jackson sustine ca problemele grave de la CBB si FIB Bank ar putea aparea si la bancile din Romania

Autoritatile de la Sofia au fost nevoite sa ceara sprijinul UE, dupa ce sistemul bancar bulgar a fost grav afectat de retragerile masive de bani ale populatiei. Isteria a fost declansata de un val de sms-uri si de postari pe Facebook, prin care deponentii bancilor CBB si FIB din Bulgaria erau avertizati ca institutiile risca sa intre in incapacitate de plata. Mesajele au fost lansate de unii interlopi bulgari, care ar fi vrut sa falimenteze bancile si sa scape, astfel, de creditele pe care le luasera de la aceste institutii. Pe de alta parte, se pare ca in spatele crizei bancare s-ar fi aflat chiar proprietarul CBB, Tvetan Vassilev, cel mai influent om de afaceri bulgar, care si-ar fi amenintat cu moartea un partener de afaceri. Indiferent care ar fi motrivul real, populatia a fost cuprinsa de panica, iar guvernul bulgar a primit permisiunea de la Bruxelles de a nationaliza CBB si de a aloca 1,7 miliarde de euro pentru calmarea pietei bancare. Dar problemele nu se opresc aici, deoarece numeroase banci sau sucursale prezente in Bulgaria activeaza in tari cum sunt Serbia, Croatia, Ungaria si chiar Romania. Exista deja scenarii pesimiste, in care sistemele bancare din aceste tari pot fi „contaminate” de criza din Bulgaria.

Scenariu pesimist

Analistii bancari avertizeaza  ca, desi criza a trecut, bancile europene raman vulnerabile. „Nu ar fi surprinzator sa vedem si alte falimente bancare, care ar putea avea loc in acele tari cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, Romania si Croatia”, a apreciat analistul Capital Economics, William Jackson. Acest st scenariu poate deveni realitate, atata vreme cat creditele neperformante din Bulgaria se ridica la 16,6%,  iar in Romania au depasit 22%.

Ultimele stiri

  • FCSB este noua campioană a României
  • Horoscop de Florii – duminică, 28 aprilie 2024. Nativii caută să se liniştească, dar vor întâmpina probleme
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Drogul „neobișnuit de puternic” care a băgat Anglia în alertă. Un om a murit, iar alți opt sunt la spital
  • A 12-a arestare în cazul atentatului de la Moscova
  • Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic, vândut cu peste 1 milion de euro
  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Exit mobile version