Cauta

Romania, pandita de falimente bancare

Criza sistemului bancar din Bulgaria a afectat grav doua banci, dar nici ceilalti bancheri nu se simt prea bine, iar analistii financiari avertizeaza ca astfel de falimente pot avea loc oricand in Ungaria, Serbia si chiar Romania, pe fondul cresterii volumului creditelor neperformante.

William Jackson sustine ca problemele grave de la CBB si FIB Bank ar putea aparea si la bancile din Romania

Autoritatile de la Sofia au fost nevoite sa ceara sprijinul UE, dupa ce sistemul bancar bulgar a fost grav afectat de retragerile masive de bani ale populatiei. Isteria a fost declansata de un val de sms-uri si de postari pe Facebook, prin care deponentii bancilor CBB si FIB din Bulgaria erau avertizati ca institutiile risca sa intre in incapacitate de plata. Mesajele au fost lansate de unii interlopi bulgari, care ar fi vrut sa falimenteze bancile si sa scape, astfel, de creditele pe care le luasera de la aceste institutii. Pe de alta parte, se pare ca in spatele crizei bancare s-ar fi aflat chiar proprietarul CBB, Tvetan Vassilev, cel mai influent om de afaceri bulgar, care si-ar fi amenintat cu moartea un partener de afaceri. Indiferent care ar fi motrivul real, populatia a fost cuprinsa de panica, iar guvernul bulgar a primit permisiunea de la Bruxelles de a nationaliza CBB si de a aloca 1,7 miliarde de euro pentru calmarea pietei bancare. Dar problemele nu se opresc aici, deoarece numeroase banci sau sucursale prezente in Bulgaria activeaza in tari cum sunt Serbia, Croatia, Ungaria si chiar Romania. Exista deja scenarii pesimiste, in care sistemele bancare din aceste tari pot fi „contaminate” de criza din Bulgaria.

Scenariu pesimist

Analistii bancari avertizeaza  ca, desi criza a trecut, bancile europene raman vulnerabile. „Nu ar fi surprinzator sa vedem si alte falimente bancare, care ar putea avea loc in acele tari cu cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante, cum ar fi Bulgaria, Ungaria, Romania si Croatia”, a apreciat analistul Capital Economics, William Jackson. Acest st scenariu poate deveni realitate, atata vreme cat creditele neperformante din Bulgaria se ridica la 16,6%,  iar in Romania au depasit 22%.

Ultimele stiri

  • Declinul zonelor rurale în Europa. „Acum nu mai există nimic”
  • Bugetul UE, confiscat de Ursula! România, cu mâna la chipiu
  • PSD nu are niciun cuvânt de spus în coaliție. ”Suntem minoritari”, zice Grindeanu
  • E oficial. Encefalita, efect secundar al vaccinului anti-varicelă
  • Urmează restructurări și închideri ale companiilor de stat. S-a pregătit lista neagră
  • FIFA face schimbări majore pentru CM 2026. Finala se va juca la matineu?
  • Gata transferul! Horațiu Moldovan, împrumutat „aproape de casă”
  • Dosarele Epstein, momentul Afganistan al lui Trump?
  • RA-APPS îl pune la punct pe vicepremierul Anastasiu
  • Companiile americane nu vor să renunțe la piața Chinei
  • Exit mobile version