AcasăRecomandariRomania, pandita de „inghet financiar”

Romania, pandita de „inghet financiar”

Economia mondiala evolueaza ca in prognozele meteo si  tot mai multi experti vorbesc ca dinspre China se asteapta un „crivat” economic de „cod portocaliu”, iar state precum Romania risca un „inghet financiar”.

Comertul a realizat o cifra de afaceri dubla fata de principalele sectoare de activitate la un loc

Prognoza oficiala arata destul de bine: un ritm de crestere economica de peste 3%, majorari de salarii, o moneda nationala destul de stabila, plus faptul ca am platit imprumutul catre FMI luat in 2009. Statistica KeysFin, bazata pe datele de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului, demonstreaza ca, din 2009 pana in 2012, doar comertul a iesit in evidenta, domeniu in care sunt inregistrate, de altfel, majoritatea firmelor din Romania. O simulare privind evolutia cifrei de afaceri pe cele mai importante sectoare de activitate arata ca, fata de 2009, constructiile, furnizarea de energie electrica si gaze si distributia apei au inceput sa piarda teren, marcand un minus de pana la patru procente in 2015. Aceste sectoare, alaturi de imobiliare si transport/depozitare, au reusit sa adune, impreuna, o cifra de afaceri de 262 de miliarde de lei in 2014, in conditiile in care numai comertul acopera o valoare aproape dubla (420 de miliarde de lei).

Performante negative

Apar semne de intrebare privind sanatatea economica a Romaniei. Analistii KeysFin au luat in calcul cifrele de afaceri de peste un miliard de lei din intervalul 2012-2014 si au descoperit 32 de ramuri economice cu pierderi inca din in 2014. Se remarca performanta negativa din sectorul materiilor prime (minus 60%) si cea din sectorul chimic (intre minus 29% si minus 37%), industrii care, in trecut, erau vectori de crestere economica. Trendul e descendent si la comertul cu carne, lactate, oua, imbracaminte si obiecte de uz casnic. Consemnam o scadere sensibila a numarului firmelor din mai toate domeniile, de la energie (-30%), imobiliare (-9%), activitati profesionale (-19%), servicii administrative (-18%), informatii si comunicatii (-17%), comert (-10%), constructii (-7%). Analistii afirma ca, in perspectiva unei eventuale crize externe, economiei romanesti ii va fi greu sa reziste, in conditiile in care consumul intern a fost si va fi in continuare influentat de puterea de cumparare redusa, iar exporturile tind sa se restranga tot mai mult ca paleta de produse. „Cu un sector bancar tot mai sensibil, mai arid si hotarat sa isi conserve pozitiile – vezi deciziile privind ingradirea creditarii dupa aparitia legii darii in plata – si cu un stat prea putin dispus sa antreneze investitii de mare amploare, cu dezvoltare pe orizontala (infrastructura), sansele ca Romania sa scape de un eventual nou „Ice Age” economic sunt, ca si prognozele meteo, probabile”, estimeaza analistii KeysFin.

author avatar
Arpad Dobre
838 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger