AcasăRecomandariRomânia nu mai are nevoie de medici. Bolnavii, consultați prin telefon

România nu mai are nevoie de medici. Bolnavii, consultați prin telefon

Se rezolvă problemele din Sănătate: diagnostice puse telefonic

Telemedicina este la un pas de a deveni oficială în țara noastră, un proiect de lege în acest sens fiind depus în Parlament. Astfel, consultațiile, diagnosticele și rețetele se vor da, în marea majoritate a cazurilor, doar prin telefon, rezolvându-se, astfel, criza de medici din România.

Lăudată și hulită în egală măsură, telemedicina rămâne, totuși, un concept controversat. Mai mult, un efect secundar al medicinei prin telefon va fi acela că România va angaja din ce în ce mai puțini medici, iar spitalele orășenești, cele care au mai rămas, vor fi, foarte probabil, închise. ”Telemedicina, definită ca totalitate a serviciilor medicale fumizate la distanță prin intermediul tehnologiei, a fost gândită inițial ca o modalitate de a consulta, diagnostica, trata și monitoriza pacienții aflați în locuri izolate, departe de unitățile medicale locale, sau în zone cu deficiențe în privința personalului medical disponibil. Mai mult, consultațiile la distanță prin intermediul tehnologiei fac parte din măsurile pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu Covid-19.

Telemedicina se referă la furnizarea de servicii medicale la distanță, prin comunicare bidirecțională, în timp real, între pacient și furnizorul de servicii medicale, folosind diverse mijloace electronice audio și vizuale. În asistența medicală primară, telemedicina poate fi de un real ajutor în situația în care pacientul are nevoie de o consultație medicală care nu reprezintă o urgență și care nu face necesară deplasarea în vederea unui consult, din cauza distanței, a costurilor, a condițiilor meteorologice sau a imposibilității pacientului de a se deplasa. Unul dintre principalele beneficii ale implementării telemedicinei constă în accesibilitatea oferită, atât pacientului, cât și medicului în înfăptuirea actului medical, evitându-se, astfel, aglomerarea cabinetelor medicale, a sălilor de așteptare din cadrul unităților medicale și reducerea presiunii pe Unitățile de Primiri Urgențe”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Finanțarea, aceeași ca pentru un consult normal

Potrivit proiectului de lege, consultațiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate la distanță, prin intermediul telemedicinei de către medici și pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare electronică. Totodată, consultațiile la distanță se vor acorda și se vor deconta conform reglementărilor legale în vigoare aplicabile consultațiilor la cabinet prevăzute în pachetele de servicii. Teleconsultația se va putea finaliza, dacă este cazul, cu documentele necesare pacientului, respectiv: prescripție electronică, prescripție simplă, bilet de trimitere/intemare, bilet pentru investigații, certificat de concediu medical sau recomandare îngrijiri la domiciliu. Documentele vor fi trimise direct către pacient sau către persoana desemnată în mod expres de acesta, prin mijloace de comunicare electronică, într-un format cât mai lizibil. În cazul în care transmiterea prin mijloace de comunicare electronică nu este posibilă, un aparținător desemnat de pacient se poate prezenta la cabinet pentru a primi documentele medicale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
641 afisari

4 COMENTARII

  1. ce tare!!!!!!!sa speram totusi ca la capat vor fi medici si romani nu vor externaliza prin tari din cele patru zari si asta!!!!!!!

  2. Da…cand te doare capul…si nu sti de ce….sunt zeci de.motive….cum face medicul proba redorii de ceafa pt.meningita??
    Sau te doare burta? Mai pe centru? Mai pe dreapta? Mai jos sau mai sus? Daca.nu pui mana pe burta cum descoperi apendicele?
    Cum afli daca au raluri bronsice…daca nu i pui stetoscopul la spate?
    Vai de telemedicina…sa vezi atunci malpraxis.

  3. Are si pandemia asta efectele ei benefice.Daca zeitatile lor,medicii din Romania,au tinut departe de spital pacientii sub pretextul covidului rata mortalitatii a fost mai mica decat anii trecuti cu tot cu covid.Asa ca pot sa mearga spre alte zari.Romanii sunt mai sanatosi fara ei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger