AcasăRecomandariRomania a luat „argintul” la fraude cu fonduri europene

Romania a luat „argintul” la fraude cu fonduri europene

Oficial, in UE se fura anual fonduri comunitare in valoare de 500 de milioane de euro, iar neoficial, cateva miliarde de euro pe an. Comisia Europeana a facut clasamentul statelor fraudulente, Romania ocupand –conform propriilor raportari – locul doi la furtul de bani europeni, dupa Italia.

Agricultura si pescuitul au inregistrat cel mai mare numar de fraude cu bani europeni

Potrivit statisticilor biroului antifrauda al UE, OLAF, aproximativ 500 de milioane de euro se fura anual din fondurile UE. Pare mult, dar realitatea e mult mai grava. Oficialii Directoratului general pentru justitie al CE sustin ca suma reala este mai apropiata de ordinul miliardelor, decat de ordinul sutelor de milioane de euro.

Deturnari in agricultura si pescuit

Un raport realizat recent de Comisia Europeana – pe baza raportarilor statelor rmembre – si trimis Consiliului Europei releva ca agricultura, pescuitul si politicile de coeziune sunt domeniile in care se constata cele mai frecvente incalcari ale legislatiei UE in folosirea fondurilor comunitare. Raportul vizeaza fraudele cu fonduri europene in anul 2013, infractiunile de acest fel fiind mai numeroase ca in 2012. Pe locul intai la acest tip de fraude se situeaza Italia, cu 302 cazuri si fonduri de aproape 69 de milioane de euro. Pe locul doi se afla Romania, raportarile de la Bucuresti indicand109 fraude (majoritatea in agricultura), in valoare de peste36,5 milioane de euro. Suma apare intr-un tabel al raportului CE, dar mai exista alte 904 de finantari cu nereguli, in valoare de peste 122 de milioane de euro, care nu au fost, deocamdata, catalogate drept fraude. Bulgaria ne sufla in ceafa la capitolul fraudarii, vecina de peste Dunare raportand 97 de deturnari de fonduri in valoare de aproape 9,4 milioane de euro, majoritatea in domeniul agricol. Desi nu ar parea, chiar si Germania a fentat bani europeni, inregistrand 47 de fraude cu fonduri in valoare de peste 23,7 milioane de euro, majoritatea pe politici de coeziune. Cel mai cinstit stat pare sa fie Irlanda, care nu a raportat infractiuni, si Croatia, care a fraudat bugetul UE cu – de acum – simbolica suma de 12.113 euro.

author avatar
Arpad Dobre
682 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger