AcasăRecomandariRecesiunea se reconfirma, BNR da avertismente

Recesiunea se reconfirma, BNR da avertismente

Institutul National de Statistica (INS) a reconfirmat, ieri, intrarea in recesiune  tehnica din al doilea trimestru al anului, iar BNR avertizeaza asupra riscurilor la care este expusa Romania, prin scaderea investitiilor straine si a crizei din Ucraina si – previzibil – si din Rusia.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia asupra slabei absorbtii a fondurilor europene

INS a constatat, daca mai era nevoie, ca in pofida culorii roz in care vad guvernantii nostri situatia economiei (ei laudandu-se cu niste prognoze pozitive ale FMI), Romania a reintrat in recesiune tehnica. Produsul intern brut (PIB) estimat pentru trimestrul II din 2014 a fost de 164,70 miliarde lei, in scadere in termeni reali cu 0,9% fata de trimestrul I din 2014. Pe de alta parte, nici Raportul asupra stabilitatii financiare, editia 2014, lansat recent de BNR, nu vine cu semnale atat de pozitive pe cat ar fi de dorit.

Economie fragila, investitii pe minus

INS estimeaza ca PIB va creste in a doua parte a anului, dar raportul BNR atrage atentia ca reluarea cresterii economice este in continuare fragila, incetinirea avansului economic in tarile partenere ale Romaniei putand afecta redresarea economica autohtona. In plus, investitiile – factor esential in dezvoltarea sustenabila pe termen lung – au scazut in 2013, iar acest trend a continuat si in primul semestru al anului 2014. Pe de alta parte, rata de utilizare a fondurilor europene alocate pentru perioada 2007-2013 s-a majorat (de la 21,2% in septembrie 2013, la 37,9% in septembrie 2014). Cu toate acestea, BNR avertizeaza ca Romania continua sa inregistreze una dintre cele mai scazute rate de absorbtie la nivel UE.

Riscuri externe

Cat poriveste riscurile externe, desi criza din Ucraina nu ne afecteaza pe termen scurt, pe termen mediu ar putea crea mari probleme creditorilor acestui stat, prezenti si in Romania. Este vorba de banci din Austria (Erste, de exemplu), Franta (Societe Generale) si din Italia, care detin in Romania peste 55% din piata bancara din Romania, iar incapacitatea de plata a Ucrainei ar putea genera o criza de proportii in sistemul bancar romanesc.

 

author avatar
Arpad Dobre
661 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger