AcasăRecomandariRazboiul deseurilor blocheaza economia si genereaza inflatie

Razboiul deseurilor blocheaza economia si genereaza inflatie

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) considera necesara luarea de urgenta a unor masuri pentru prevenirea blocajului complet al gestionarii deseurilor de ambalaje, cu atat mai mult cu cat consultarile cu autoritatile au avut loc foarte tarziu, desi au fost solicitate inca din septembrie 2015.

Firmele sunt obligate sa achite 700.000 de euro pe zi pentru ambalajele nereciclate

Legislatia in vigoare prevede un mecanism de transfer al responsabilitatii privind reciclarea ambalajelor de la producatori catre operatori avizati de Ministerul Mediului. Intr-o eventuala neindeplinire a obiectivelor de reciclare si valorificare pe un an, producatorii sunt singurii care trebuie sa plateasca, pana azi inclusiv, o contributie de doi lei pentru fiecare kilogram de deseu de ambalaj nereciclat conform obiectivelor impuse de lege.

Costuri enorme

Astfel, producatorii sunt nevoiti sa suporte costuri foarte mari rezultate ca urmare a unor posibile activitati neregulamentare in avalul circuitului de reciclare, asupra carora justitia urmeaza sa se pronunte. Asta desi acestia au incheiat cu buna-credinta contractele pentru transferul responsabilitatii conform prevederilor legale in vigoare. In contextul economic de astazi, aproximativ 5.000 de companii din domenii precum industria alimentara si serviciile conexe, agricultura, bunuri de larg consum, comert, constructii, farmaceutic, energie etc se afla in situatia de a plati o contributie impovaratoare si imprevizibila care va duce la cresterea inflatiei. Costurile pe care le poate genera blocarea sistemului se ridica la peste 700.000 euro pe zi pentru industrie.

Masuri urgente

Conform CDR, contributia de doi lei/kg nu rezolva problema deseurilor de ambalaje si nu responsabilizeaza toate firmele implicate in circuitul deseurilor de ambalaje, fie ca e vorba de autoritati publice locale, consumatori, colectori, reciclatori sau valorificatori.  Drept urmare, CDR solicita luarea urmatoarelor masuri:

– amanarea termenului de 25 ianuarie 2016 pentru declarare si de plata a contributiei la Fondul pentru mediu, printr-o ordonanta de urgenta, pe un termen de cel putin trei luni;

– promovarea unei amnistii cu privire la contributiile impuse producatorilor, in conditiile in care acestia au respectat cadrul legal si s-au achitat cu buna credinta de obligatiile contractuale care le reveneau ca parte a unui sistem girat de autoritati;

– analizarea tuturor cauzelor care au contribuit la generarea situatiei actuale in domeniul gestiunii deseurilor, pornind de la semnalele transmise constant de mediul de afaceri in ultimii ani, si modificarea in consecinta a cadrului legal actual privind gestionarea deseurilor de ambalaje;

– modificarea nivelului contributiei de doi lei/kg pe baza unei fundamentari economice clare, obiective si juste;

– prezentarea argumentelor socio-economice care au stat la baza stabilirii nivelului contributiei la Fondul pentru mediu.

author avatar
Arpad Dobre
427 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger