AcasăRecomandariRaționalizare în sistemul medical: dispar internările în spital

Raționalizare în sistemul medical: dispar internările în spital

Politica din pandemie, de reducere a internărilor, extinsă pe următorii 6 ani

Potrivit direcțiilor strategice pentru sistemul de sănătate românesc, stabilite de Ministerul Sănătății, începând cu anul viitor, se va produce o raționalizare severă a serviciilor medicale. Sub pretextul că românii fac abuz de internări în spitale, unitățile sanitare vor fi obligate să aplice masiv măsura internării de o zi. Mai mult, bolnavii cronici vor fi tratați, cu prioritate, în ambulatoriu și de către medicii de familie,

Planul regional de servicii sanitare în perioada 2021-2027, inițiat pentru Nord-Vest și cu extindere ulterioară în toate celelalte șapte regiuni, prevede măsuri drastice de reducere a costurilor din sistemul sanitar. În primul rând, medicii de familie vor prelua, în plus, și îngrijirea gravidelor, copiilor și bolnavilor cronici. Ambulatoriile de specialitate se vor înmulți, iar spitalizările de mai multe zile vor fi doar excepții. Astfel, toate spitalele din Regiunea Nord-Vest, care cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj, vor fi obligate să organizeze spațiile cu cât mai multe paturi pentru spitalizarea de o zi.

”Problema poverii mari a bolilor cronice, în special a bolilor cardiovasculare, diabetului, cirozei și hepatitelor cornice va fi rezolvată prin consolidarea capacității de spitalizare de zi, asistenţă ambulatorie, asistență primară și comunitară. Utilizarea actuală sporită a serviciilor spitalicești este atribuită capacității reduse a sectorului extraspitalicesc și, în principal, eșecului în asigurarea rolului asistenței primare. Aproximativ 75% din cazurile spitalizate nu au trimitere de la medicul de familie și aproximativ 50% dintre pacienții spitalizați sunt consultaţi în secția de urgență, indiferent de cauza spitalizării.

În plus, datele referitoare la grupul de diagnosticare arată în mod constant că o proporție semnificativă a pacienților spitalizați au diagnostice care pot fi tratate fie în ambulatoriu, fie de medicii de familie. Spitalizările evitabile au însumat aproximativ 15 000 de cazuri în 2014 (!), reprezentând aproximativ 3% din totalul internărilor. În raport de numărul total al spitalizărilor, acesta este în conformitate cu media națională. Hipertensiunea și pneumonia bacteriană reprezintă împreună mai mult de două treimi din acestea”, se arată în Planul Ministerului Sănătății.

Alocare rațională a resurselor

Potrivit Ministerului Sănătății, sectorul îngrijirilor spitalicești în sistem de spitalizare continuă pentru acuți din Regiunea Nord-Vest ar fi supradimensionat, în conexiune cu subutilizarea îngrijirilor primare si ambulatorii. ”În plus, durata medie de spitalizare este ridicată în raport cu punctele de referință internaționale. Astfel, viitorul sistem de sănătate al regiunii va fi caracterizat de eficacitate și sustenabilitate financiară, cu o alocare mai rațională a resurselor financiare și umane către îngrijirile primare și ambulatorii și o reducere substanțială a spitalizărilor care pot fi evitate. Viziunea este ca serviciile spitalicești să abordeze în mod eficient cazuri complexe și acute și să transfere celelalte cazuri la asistență primară, ambulatorie și pe termen lung / reabilitare, după caz.

Rețeaua de spitale din regiune va fi raționalizată și reconfigurată pentru a asigura rentabilitatea și utilizarea optimă a serviciilor”, se prevede în Planul Regional. Totodată, se va urmări trecerea progresivă de la internări continue la asistență ambulatorie și spitalizare de zi și la scăderea treptată a numărului de internări pentru acuți. În paralel, se va merge pe dezvoltarea serviciilor pentru cronici, paliație și a îngrijirilor pe termen lung, cu indentificarea soluțiilor de finanțare a acestora la capacitatea necesară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.567 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger