AcasăRecomandariProfesorii avertizează: Primul semestru este pierdut!

Profesorii avertizează: Primul semestru este pierdut!

Învățământul on-line, fără tablete și fără internet

Reintrarea masivă a școlilor în regimul exclusiv on-line compromite definitiv primul semestru al anului școlar, susțin profesorii. Și asta pentru că marea majoritate a unităților de învățământ întâmpină dificultăți majore din cauza absenței totale a mijloacelor tehnice sau a funcționării deficitare a acestora.

Profesorii sunt din ce în ce mai descurajați și neîncrezători în fața unei desfășurări haotice a actului educațional. Absența implicării Ministerului Educației și aruncarea răspunderii în curtea autorităților locale au creat mari nemulțumiri în rândul cadrelor didactice, care consideră că primul semestru a fost deja compromis. ”Noi ne așteptam să se revină la online, odată cu deschiderea școlilor și ne mai așteptăm să se întâmple acest lucru aproape peste tot după ce vor trece 14 zile de la alegeri, când numărul de cazuri Covid va crește foarte mult. Scenariul de predare on-line, cel puțin la ora actuală, nu este fezabil, pentru că se creează diferențe între copiii care au materiale și copiii săraci.

Nici până la această oră nu au fost achiziționate tabletele și laptopurile promise și nici nu cred că vor ajunge până la Crăciun. Deci primul semestru este ratat. Iar acolo unde se face învățământ on-line se face cu sincope, nu toți profesorii au urmat cursurile de predare on-line, pentru că cei de la minister s-au trezit abia în iulie să îi pregătească, cadrele didactice se pensionează masiv de teama coronavirusului și situația este complicată. Să sperăm că acum, după alegeri, și cei din minister se vor ocupa mai mult de școală, nu de campanie”, ne-a declarat prof. Ion Duță, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Mii de catedre, ocupate de profesori necalificați

Sindicaliștii de la FSLI spun că s-au înregistrat și se înregistrează în continuare plecări din sistem prin pensionare anticipată, pensionare la vârsta standard, dar și prin demisii. ”Sunt persoane care au făcut cereri să predea on-line, ori pentru că au afecțiuni, ori pentru că au în familie persoane vulnerabile și nu li s-au aprobat și atunci au preferat să plece decât să riște să se îmbolnăvească sau să-i îmbolnăvească pe cei de acasă. Problema este că, la nivel național, majoritatea celor care au ocupat catedrele vacante sunt necalificați, oameni cu liceu sau care au o facultate, dar care nu au specializarea respectivă. De aici, calitatea procesului educațional va avea mult de suferit.

Una este să angajez un institutor care are cursuri de specialitate, un profesor de geografie cu o facultate de geografie, și alta este un necalificat cu liceul care predă după ureche sau ce a mai prins și el în cultura generală în anii de liceu. Și vorbim despre mii de astfel de cadre didactice necalificate. Chiar și înainte de pandemie exista o criză de profesori de informatică și de limbi străine, pentru că absolvenții au preferat să plece din învățământ, unde erau plătiți cu 1.900 de lei, și să se ducă la firme unde aveau salarii decente. Și acum informatica a rămas pe mâna unor nespecialiști, care îi învață pe copii doar să facă un folder sau să copieze un text”, ne-a precizat vicepreședintele FSLI, prof.Ion Duță.

Online-ul transformat în off-line

Chiar și în liceele din localitățile dezvoltate, unde toți au tablete, problemele sunt la ordinea zilei, din cauza blocării rețelei de internet, ne spun sindicaliștii de la FSLI. ”Am înțeles că se poartă discuții cu operatorii de internet pentru instalarea unor amplificatoare de internet, atât în orașe, cât și în mediul rural. A mai apărut un fenomen, mai mult sau mai puțin real, sunt copii care spun că le pică internetul pentru că s-au plictisit sau nu vor să mai stea la oră și nu ai cum să-i verifici și să-i sancționezi. Avem mulți copii care se loghează, închid camera și, în același timp, se uită la un film la televizor. Deci sistemul de predare on-line, nefiind bine pus la punct, nu este eficient.

Mi-e frică, dacă pandemia va continua, că această generație de copii va fi una de sacrificiu, cu mult mai puține cunoștințe și competențe. Și cu părinții întâmpinăm probleme foarte mari, pentru că intervin în timpul orelor, îi admonestează pe profesori, ba că nu se vede bine la tablă, ba că de ce nu i-au mai întrebat nimic pe copiii lor de 10 minute. Elevii au început să facă miștocăreală de profesori în mediul on-line, prin filmulețe postate din orele de clasă. Părinții ar trebui să colaboreze cu profesorii, nu să bârfească, să facă glume pe seama cadrelor didactice și să le discrediteze pe rețelele de socializare”, a mai afirmat prof. Ion Duță, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.235 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cu parere de rau, spun ca, unii profesori cam merita sa fie discreditati. Se cam vede cat de competenti sunt, atunci cand predau on-line.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger