AcasăRecomandariProducătorii de cartofi, batjocoriți de supermarketuri

Producătorii de cartofi, batjocoriți de supermarketuri

Fermierul român, plătit doar cu 0,25 de bani pe kilogramul de cartofi

Anul acesta, producătorii de cartofi au fost pur și simplu batjocoriți de marile rețele comerciale, care le-au plătit între 0,25 și 0,45 de bani pe kilogram, în condițiile în care costul de producție se ridică la minim 0,65 de bani. În același timp, în rafturile supermarketurilor și hipermarketurilor cartofii se vând cu 1,5-2 lei pe kilogram.

În ultimii ani, tot mai mulți fermieri au fost nevoiți să renunțe la cultivarea cartofilor, din cauza pierderilor majore cauzate de prețurile derizorii oferite de marile lanțuri de magazine. În acest an, cu toate că au cheltuit circa 0,65 de bani la kilogram, prețurile oferite de supermarketuri au fost între 0,25 de bani și 0,45 de bani, adică sub costul de producție. Cum cea mai mare parte a producției are desfacere în marile rețele comerciale, pierderile fermierilor au fost uriașe. ”Dacă românii își permit să plătească prețurile din supermarketuri și nu fac un boicot, noi nu avem ce face. Țăranului român îi oferă între 0,35 și 0,45 de bani, iar cei din Dâmbovița au primit chiar și 0,25 de bani pe kilogram. Dacă nu vând la prețurile oferite de supermarketuri și hipermarketuri, producătorii vor fi forțați să arunce marfa.

Suprafața cultivată cu cartofi în România scade în fiecare an, iar acum, la APIA, sunt înregistrate 27.000 de hectare, plus circa 25.000 de hectare ale celor care produc pentru autoconsum, și nu 174.000 de hectare, cum a publicat INS, care nu știu de unde ia aceste date ireale. La consumul intern, asta înseamnă că putem acoperi necesarul și atunci nu înțeleg de ce mai importăm cartofi. Pentru că producătorul român este discriminat la el acasă, rețelele de supermarketuri nefiind deținute de oameni de afaceri români. Iar presiunea pe preț o pun tot pe producătorul autohton, pentru că în momentul în care vine o marfă de afară acolo nu mai au ce să negocieze. Toate promoțiile la cartofi în supermarketuri se fac pe marfă românească, nu pe marfă de import”, ne-a declarat Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful.

Legea cu produse românești la raft, anulată

Legea cu obligativitatea de a avea pe rafturi în supermarketuri 51% produse românești, care a fost anulată de actualul Guvern, i-ar fi ajutat foarte mult pe fermierii din țara noastră. ”Nu mi se pare normal să ai la dispoziție o piață de 20 de milioane de proști, sau 15 milioane, că restul sunt afară, și să nu pui absolut nicio condiție. Păi tu nu vrei să generezi impozit pe profit pe teritoriul României? Că supermarketurile fac optimizare fiscală, iar dacă vin peste producători asta se traduce în evaziune fiscală. Legislația este făcută în favoarea acestor concerne internaționale. În lege se spune că fermierul este obligat să desfacă produsele, adică să facă acte de comerț, prin structură separată de vânzare la persoane juridice, față de persoane fizice. Asta înseamnă contabilitate separată, spațiu de depozitare separat, magazin separat și obligativitatea producătorului de a își pune singur adaos comercial.

Ați mai auzit o aberație de genul acesta? Așa scrie în lege, dar la articolul respectiv este o virgulă, după care scrie că sunt exceptate structurile de tip cash&carry. Ați înțeles cine face legile în țara asta? Ați văzut în hipermarketuri un raft separat sau o clădire separată unde să vândă la persoane fizice față de persoane juridice? Și atunci de ce cer producătorilor români asta? Vine antifrauda peste producătorii noștri cu chestia asta, dar numai la producătorii noștri. Nu știu pe cine deranjează să vindem cu casă de marcat la persoană fizică și cu factură la persoană juridică. Suntem fiscalizați și atunci nu înțeleg de ce trebuie să obligi producătorul să deschidă separat magazin, probabil pentru că deranjăm”, a afirmat președintele Federației Naționale Cartoful, Romulus Oprea.

Securitatea alimentară, în pericol

Descurajarea producătorilor români face ca suprafețele agricole cultivate să se micșoreze tot mai mult, iar securitatea alimentară a țării să fie pusă într-un real pericol. ”Realitatea din teren ne arată că mediul economic actual este neprietenos oricărui antreprenor român, iar la noi, în agricultură, cu atât mai mult. Repartizarea veniturilor pe filiera oricărui produs trebuie făcută în mod echitabil, pentru că nu este normal ca fermierul să piardă zeci de mii de lei pe hectar și să renunțe la a mai cultiva cartofi, iar marii comercianți să facă profituri pe care oricum le externalizează. Vă dau exemplul Ungariei. Acolo, ăia au spus că astea sunt regulile impuse de noi, cu marfă la raft preponderent din țara noastră, vă convine bine, nu vă convine iarăși bine.

Mai mult, chiar dacă aduc marfă de nu știu unde, ungurul este atât de patriot încât nu cumpără decât ceea ce nu se produce la ei. Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în primăvară, când s-au blocat granițele și nu au mai venit tirurile cu mâncare. Un moment care este posibil să se repete și atunci cui credeți că o să trimită mâncare olandezul, neamțul, francezul? Românilor? În niciun caz. Trebuie să fim conștienți că securitatea alimentară trebuie asigurată aici, în țară”, ne-a mai precizat președintele Federației Naționale Cartoful, Romulus Oprea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.120 afisari

13 COMENTARII

  1. Pai un guvern care nu are nimic in comun cu patriotismul. Nu intelege notiunea ca nu are cu ce.

  2. Asa o fi cu ungurii, insa responsabilitatea alimentara la ei este inteleasa si APLICATA si de ultimul Iosca pe cand la noi Moromete nu stie si nici nu-i intereseaza chiar daca stie ca eu cumparatorul trebuie sa fiu ferit de prea multe pesticide, ca marfa este obligatoriu sa fie de la el din curte nu de la piata en gros, ca productivitatea muncii trebuie sa fie ca in vest ca sa poata vinde mai ieftin, etc. Eu am cumparat anul acesta castraveti si pepeni de Dabuleni (la noi toti pepenii ce se vand sant din Dabuleni, satul asta cred ca intrece Ro. ca suprafata) si miroseau a DDT.??? Deci decat boala pe produsele mele mai bine boala pe cumparator, ca si asa nu controleaza nimeni. Daca ai vreun comentariu impotriva ?? ferita Sfantu ce-ti aud urechile. Si atunci de ce sa fiu eu patriot si Moromete nu ???

    • Doar așa, ca să nu ne mai pronunțăm în necunoștință de cauză : DDT-ul este interzis în România din 1985,cam odată cu toată Europa. Îl mai foloseau țările africane dar în 2009 s-a interzis și la ei, deci în toată lumea …Așa că nici vorbă de DDT, mă îndoiesc că i-ați recunoaște mirosul dacă aveți sub 45 de ani ! În ceea ce privește reziduurile de pesticide fermierii români folosesc pe hectar un sfert din cantitățile folosite de fermierii europeni și sunt controlați la sânge de ANF, arme și muniții, APIA etc. Avem standarde de calitate , analize la laboratoare specializate, trasabilitate, lucruri ”scăpate” din vedere la marfa importată( de ce oare ???).Că mai scapă un nea Gheorghe în bălării nu înseamnă că putem generaliza. În rest, multă sănătate, luați produse importate ( nu doar din UE, ci și din Turcia, Maroc, Egipt,Israel etc etc) că sunt cele mai frumoase și ”sănătoase”, de ce-ați fi patriot ??!!! Când o să ne trezim o să fie prea târziu…

      • Stiu exact cum arata, la ce era folosit , cum mirosea substanta amintita dar si am si varsta insa eu am folosit denumirea in sens general ca nu cred sa nu mai existe pesticide cu mirosul spre cel mentionat. In ceea ce priveste fermierii romani sant total de acord cu dvs. ca avem si controale si programe si standarde ba santem si in UE dar eu nu ma simt protejat, oare de ce ??? Sigur ca as fi fericit sa cumpar totul de la magazin dar,( iar exista un dar) produsele sant sublime insa lipsesc cu desavarsire ori sant de inport (pepeni) si atunci sant nevoit sa merg la piata unde chiar dvs ati spus ca nea Ghe…Cat despre patriotism daca din curiozitateva uitati in arhiva la unele comentarii ale ” SUSsemnatului” v-ati edifica pe deplin. Doamne fa sa auzim doar de bine…

  3. Hoţii României nu simt Româneste.
    Unul simte nemţește, altul ungurește și etc…
    Românii sînt anesteziaţi de televizor, și propria-i prostie!!!

    • Corect!
      Asa este, aveti perfecta dreptate in ce ati afirmat!
      Mi-e scarba de lumea asta si mai ales de tara asta!

  4. Cand sunt scumpi ai blastemam cand sunt ieftini iar ai blastemam. Hai sa ne revenim si sa ne multumim ca gasim produse romanesti ieftine.

  5. Daca nu veneau hipemarketurile in Romania alimentele erau de trei ori mai scumpe astazi, asa cum era inainte de venirea lor.

  6. Adica matale uiti ce a spus mai marii UEului, ca preturile din tarile membre tind sa fie uniforme ,mai putin salariile si pensiile
    PANIMAIUS(in limba ce se vorbeste in UE )
    In scolile di ROMANIA la materia -LIMBA SI LITERATURA ROMANA – ok.WEKEND ,au intrat in dictionarul limbi romane
    BRAVOS-ASTA VREM-ASTA AVAM

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger