AcasăRecomandariPrimii bani de la UE vin pentru carpirea saraciei

Primii bani de la UE vin pentru carpirea saraciei

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat cu nedisimulata mandrie ca primul program de finantare pentru Romania pentru perioada 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeana. Acesta nu se refera la infrastructura sau sustinerea  sectorului IMM, ci la pachetele de alimente pentru saraci.

Ministrul Eugen Teodorovici mandru ca a facut rost de bani pentru alimentele saracilor

Problema saraciei din Romania a fost discutata si rasdiscutata de numeroase ori, fara ca vreun guvern postdecembrist sa gaseasca sau sa poata aplica vreo solutie economico-sociala  viabila.  Potrivit Eurostat, in prezent, 24,8% din totalul populatiei UE traieste sub pragul saraciei. Aproape 10% din europeni se confrunta cu lipsuri materiale severe, iar o mare parte dintre aceste persoane sunt femei si copii. Cand vine vorba de Romania, situatia este mult mai grava, deoarece, conform celor mai recente statistici, ponderea persoanelor amenintate de saracie sau excluziune sociala este de 41,7%. Acest risc este real pentru partea de populatie afectata de una sau mai multe din urmatoarele probleme:

–         venitul sub pragul saraciei (22,6%);

–         traiul in conditii de severe privatiuni materiale (29,9%);

–         traiul in gospodarii cu o intensitate foarte scazuta a muncii (7,4%).

Conform datelor statistice, forma dominanta de saracie este deprivarea materiala severa, ce caracterizeaza persoanele in varsta de 18 ani si peste, care, din cauza lipsei resurselor financiare, nu isi pot permite un standard de viata considerat decent. In Romania, 29,9% din totalul populatiei se confrunta cu lipsuri materiale severe, iar 23,6% dintre acestia nu isi pot permite, printre altele, sa consume carne, peste sau proteine echivalente la fiecare doua zile.

Solutia: pachetele cu alimente

Singura alternativa la saracie oferita de statutul de mebru UE – si acceptata aproape cu entuziasm  de autoritatile romane – este Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (PO AD). „Faptul ca acest program a fost aprobat intr-un timp atat de scurt de la momentul trimiterii oficiale catre

Comisie reprezinta un real succes pentru Romania”, sustine ministrul Eugen Teodorovici, precizand ca  POAD este primul program al Romaniei pentru perioada 2014 – 2020 care a obtinut aprobarea Comisiei Europene. Prin acesta, saracii lipiti din Romaniei, in numar de peste 2,5 milioane, vor primi pachete cu alimente de baza (ulei, faina, malai, paste fainoase, zahar, conserve de carne) si rechizite pentru copii.

author avatar
Arpad Dobre
330 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger