Sindicaliștii din Poliție îl acuză pe Raed Arafat că refuză să permită, din nou, personalului medical de pe ambulanțe să administreze calmante bolnavilor psihici. Fără cămașă de forță și fără sedative, bolnavul psihic atentează la viața și sănătatea polițiștilor, care sunt obligați să meragă cu pacientul agresiv în ambulanță.
Pe principiul decât să plângă mama, mai bine să plângă maică-sa, autoritățile au decis să-i sacrifice pe polițiști. Mai exact, după un incindent în care un bolnav psihic a murit după administrarea calmantelor, Raed Arafat a decis ca personalul de pe ambulanțe nu mai are voie să imobilizeze și să administreze calmante niciunui bolnav psihic. Bineînțeles, responsabilitatea a fost pasată polițiștilor, care se expun unor riscuri uriașe. ”Este o problemă foarte gravă, pentru că este nereglementată din 2004 și nici nu se dorește reglementarea ei, nu dorește domnul Raed Arafat, pentru că îi convine foarte mult formularea <<oferă sprijin>>, din Legea Sănătății mintale.
Mai exact, polițiștii și jandarmii sunt obligați să acorde sprijin echipajelor de pe ambulanțe. Mai departe nu spune nimeni despre ce se întâmplă. După 2007 sau 2008, când a fost un caz în care un bolnav psihic a murit din cauza administrării unor calmante la care avea alergie, Raed Arafat a interzis personalului medical orice mijloc de imobilizare sau calmant administrat înainte de evaluarea clinică pe care trebuie să o facă un medic de specialitate de la unitatea de primiri urgențe”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Fără forță excesivă
Polițiștii sunt aproape dezarmați în fața unor astfel de bolnavi care, de cele mai multe ori, sunt extrem de violenți. Legea nu le permite să folosească forța excesivă, iar încătușarea nu rezolvă problemele în cazul unor astfel de oameni. ”Înainte de 2008, personalul de pe ambulanță folosea cămașa de forță pentru bolnavii agitați și le dădea calmante și totul era în regulă. După dispoziția lui Arafat, de interzicere a imobilizării și calmantelor, practic i-a lăsat pe polițiști să se descurce cum pot și să-și asume responsabilitatea. Este foarte greu să încătușezi și să imobilizezi o persoană cu probleme psihice, se știe doar că au o putere fizică neobișnuită. Am avut eu un astfel de caz, un bolnav psihic, care avea doar 55 de kg și 1,65 m. M-am dus prin spate, i-am făcut o priză la gât și a fugit cu mine în spate 400 de metri, în condițiile în care eu am 95 de kilograme”, ne spune președintele Europol, Cosmin Andreica.
Viața polițiștilor, în pericol
Singurul lucru pe care îl pot face polițiștii este să-i încătușeze pe bolnavii psihic, însă, în ambulanță, viața și sănătatea oamenilor legii este pusă în mare pericol, pentru că, chiar dacă au mânile la spate, încătușate, bolnavii lovesc cu picioarele și cu capul, iar de cele mai multe ori îi infectează pe polițiști cu HIV, hepatită C sau tuberculoză. ”Cătușe la picioare nu le punem, pentru că se rănesc prea tare și apoi suntem noi trași la răspundere. Noi, în mod normal, ar trebui să asigurăm doar protecția personalului medical de urgență, să nu urcăm în ambulanță, să-i însoțim cu mașina în spate și să intervenim dacă e cazul. Să stai însă lângă un astfel de bolnav violent, infectat cu TBC sau cu HIV, nu este în regulă. Am avut nenumărate situații de polițiști infectați.
Din 2011 tot solicităm autorităților să modifice ordinul ca să putem fi protejați, însă nu se vrea de sus. Mai exact, îi convine dlui Arafat să se poată folosi de polițiști și de jandarmi în orice context. Au fost colegi în țară care au refuzat pur și simplu să însoțească bolnavii psihic și, mai ales, să se urce cu ei în ambulanță. Am avut cazuri în care polițistul a urcat în spate cu bolnavul psihic, iar acesta din urmă l-a lovit cu capul și a distrus aparatura din ambulanță. Iar, în final, polițistului i s-a imputat aparatura distrusă de către managerul spitalului”, ne-a mai precizat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.