AcasăJUSTIȚIEPiața Reșița, o afacere penală din care se hrănește comisarul de Poliție...

Piața Reșița, o afacere penală din care se hrănește comisarul de Poliție Constantin Negoiță – VIDEO

Deși prin sentința penală nr. 734/13.04.2009 a Judecătoriei Sectorului 4 s-a desființat înțelegerea contractuală semnată de fostul primar al sectorului 4 Marin Luțu, condamnat penal, prin care Piața Reșița a intrat în administrarea familiei comisarului de Poliție Constantin Negoiță, nici până în acest moment lucrurile nu au revenit la starea normală, legală.

Ba, mai rău, sub administrarea ilegală a comisarului Negoiță, Piața Reșița a devenit focar de evaziune și activități ilicite, locul fiind binecunoscut pentru traficul cu țigări de contrabandă.

Cine are curaj să-l scoată pe Negoiță din Piața Reșița?

Director al Agenției Naționale Antidrog până de curând, comisarul Constantin Negoiță s-a îmbogățit din chiriile pe care firma Romsine Prodcomimpex SRL, deținută și controlată de soția lui, Elena Georgeta Negoiță, le încasează ilegal de la comercianții din Piața Reșița. Deși autoritățile locale au încercat să scoată Piața Reșița de sub controlul familiei comisarului Negoiță, acest lucru s-a dovedit a fi imposibil. Relațiile și influența exercitate de familia polițistului-piețar au mers până într-acolo încât procesele verbale ale autorității locale au fost anulate pe bandă rulantă. Vă e clar că omul are spatele asigurat, însă cetățenii Sectorului 4 încă mai speră ca autoritățile să își facă treaba și să aibă curaj să pună lucrurile pe făgașul normal, dar mai ales legal.

Nu că faptele contravenționale nu ar fi existat, ci doar că afacerea comisarului Negoiță nu trebuia a fi amendată. Elocventă în acest sens este acțiunea din dosarul 23234/4/2016 al Judecătoriei Sectorului 4, când sancţiunea amenzii contravenţionale aplicată petentei prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria SIC nr. 449 din 16.08.2016 a fost înlocuită cu sancţiunea avertismentului. Evident, pentru că lucrurile constatate erau cât se poate de adevărate, instanța nu și-a permis să anuleze procesul-verbal, ci l-a menținut. Atât doar că a dispus ca societatea ce administrează ilegal Piața Reșița să nu achite și amenda aferentă. “Atrage atenţia petentei ca pe viitor să respecte dispoziţiile legale”, s-a dispus în cadrul procesului.

Luțu a fost condamnat pentru corupție, dar piața a rămas tot la consoarta polițistului

Istoria penală a preluării în administrare a Pieții Reșița de către firma familiei comisarului de Poliție Constantin Negoiță începe în anul 1999. Primarul de atunci, Marin Luţu, condamnat apoi pentru corupție, a atribuit firmei  Romsine Prodcomimpex SRL contractul de administrare a pieței publice în discuție. S-a dovedit apoi că totul a fost aranjat, pretinsa licitație fiind trucată. Prin decizie a instanțelor de judecată s-a dispus restabilirea situației anterioare, adică trecerea Pieței Reșița sub administrarea Primăriei Sectorului 4. Deși firma  Romsine Prodcomimpex SRL a soției comisarului Negoiță a cerut despăgubiri, s-a decis, firesc, faptul că nu se pot asuma obligații contractuale „în baza unui contract desființat ca urmare a săvârșirii de infracțiuni”.

Și totuși, în anul 2004, Administraţia Pieţelor şi SC Romsine Prodcomimpex SRL, au semnat o înțelegere prin care unele bunuri din Piața Reșița au trecut în proprietatea firmei comisarului Negoiță. Și acest document a fost anulat de judecători  deoarece s-a dovedit faptul că șeful piețelor de atunci, Ştefan Florescu, nu putea semna un astfel de contract în numele şi pentru Primăria sectorului 4. Curtea de Conturi a stabilit realizarea unui prejudiciu de aproape 8 milioane de lei, solicitând Primăriei să înceapă demersurile pentru recuperarea Pieţei.  Fapt greu de realizat, mai ales când soțul este comisar de Poliție.

Cine este comisarul Negoiță

Între 1987-1990 Constantin Negoiţă s-a specializat, conform CV-ului său de pe site-ul ANA, cu “ştiinţele poliţieneşti,” atunci neexistând decât Miliţia, ca organ de ordine publică. N-ar fi sunat bine “ştiinţe miliţieneşti”. El face parte din prima promoţie de poliţişti care au absolvit studiile Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ după revoluţia din decembrie, urcând rând, pe rând treptele şi gradele profesionale, de la cea de ofiţer judiciarist, la şef birou, şef de secţie, ajungând până la funcţia de șef al Antidrog, fiind cunoscut ca o autoritate în domeniul salvării tinerilor de la consumurile de droguri. Drept șef este recunoscut și de tarabagii din Piața Reșița.

Constantin Negoiţă a pretins public că nu are nicio legătură cu firma administrată de soția sa. Asta cu toate că firma “Romsine” contribuie la bunăstarea familiei sale. În declarația de avere a comisarului șef Constantin Negoiță sunt menționate venituri provenite din salariile încasate de soția sa de la Romsine, adică venituri ale familiei Negoiță.

Comisarul neagă orice implicare

Așa cum spuneam, Constantin Negoiță neagă legăturile sale cu Piața Reșița și barează articolele apărute în presă pe temă prin drepturi la replică în care arată că nu are nicio influență asupra businessului deținut de soție. Presa a relatat în numeroase rânduri despre ilegalitățile din Piața Reșița, dar și despre influența pe care acesta ar avea-o asupra firmei soției. „Negoiță a dus separat o altă luptă, astfel încât soția lui, Georgeta Elena Negoiță, să păstreze controlul asupra Pieței Reșița. Familia Negoiță a reușit să păstreze această afacere, după ce a preluat-o în urma unor licitații trucate și a traversat fără probleme un mare dosar de corupție. Problemele legale nu s-au finalizat nici până în prezent, după două decenii de controverse legale”, a scris Discovery Proiect în articolul „Piața și polițistul”

Și Newsweek România consemnează „Cum a ajuns Piața Reșița să fie administrată de șeful Agenției Naționale Antidrog”, făcând referire directă la controlul pe care acesta l-ar exercita direct: „Zona Piața Reșița a rămas un punct important pe harta clanului interlop, fiind monitorizată de serviciile de informații, poliție și de procurorii antimafia, în special pentru traficul de droguri. În piața șefului antidrog au avut loc și alte operațiuni speciale pentru destructurarea clanului “Ștoacă”, zona fiind una de mare risc pentru traficul de droguri”.

Despre infracțiunile comise în Piața Reșița (de când este administrată de firma soției comisarului șef Constantin Negoiță) presa a mai relatat din belșug, de-a lungul timpului:

2004, Libertatea – Prostitutia – miza atacului din Berceni

2016, Libertatea – Ţigările de contrabandă nu se mai dau ”pe sub mână”, ci ”pe sub haină”!

2018, Agerpres – Procurorii DIICOT au reţinut 33 de persoane în dosarul clanului “Ştoacă”

author avatar
Andrei Coman
1.631 afisari

2 COMENTARII

  1. Velea,Iohanis,nu stiu,nu au fost informati.Iar Orban analizeaza,dupa care ne va trimite rezultatele analzei,online.Pt. ca are f. multe analze de facut,zi de zi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger