Cauta

Petrolul ieftin scade inflatia si scumpeste dolarul

Pretul titeiului a marcat o scadere de aproape 50% la nivel mondial in acest an, ceea ce poate influenta evolutia viitoare a diferitelor materii prime si a actiunilor companiilor de profil la nivel global.

Industria aluminiului este favorizata de scaderea cotatiilor petrolului datorita scaderii costurilor de productie

Analistii pietei de capital si a cotatiilor materiilor prime estimeaza ca, atata vreme cat statele producatoare de titei nu intentioneaza sa reduca productia, pretul barilului de petrol se va mentine la un nivel scazut pe o perioada mai lunga de timp. O analiza a managerului de protofoliu de la Certinvest, Florin Hantila, releva ca aceasta scadere abrupta a pretului barilului de petrol poate influenta evolutia viitoare a diferitelor clase de active la nivel global. Ieftinirea titeiului poate aduce cu sine, in urmatoarele doua trimestre, o scadere a inflatiei, fapt ce poate determina bancile sa mentina o politica monetara mai permisiva. Pe termen lung, fenomenul  poate genera crestere economica, determinand bancile centrale sa inceapa cresterea dobanzilor-cheie, pentru combaterea deflatiei.

Scadere la carburanti si aur

Potrivit analistului Certinvest, preturile aferente produselor derivate din petrol (carburanti) vor scadea, dar carbunele s-ar putea scumpi, pe fondul unui consum in crestere, ca resursa alternativa. Pe de alta parte, o inflatie scazuta genereaza un interes scazut  din partea investitorilor de a se acoperi de un eventual risc inflationist, prin cumpararea de aur, de exemplu. In consecinta, valoarea metalului pretios nu va creste, iar aluminiul va profita de scaderea preturilor la energie, care reprezinta 40% din costurile de productie ale acestui metal.

SUA castiga, Norvegia pierde

Cat priveste cursul de schimb, dolarul s-ar putea aprecia, ca urmare a achizitiei de actiuni si de cumparari de titluri ale SUA de catre banci aflate in statele in curs de dezvoltare, in scopul de a-si mentine competitivitatea. Pe de alta parte, un exemplu de perdant ar putea fi Norvegia, o tara puternic dependenta de productia de petrol. Pe pietele de capital putem asista la achizitii importante de companii din domeniul petrolului si gazelor, puternic afectate de reducerea preturilor la titei, dar ieftinirea titeiului va fi extrem de benefica pentru industria chimica energofaga. Iata, asadar, cateva ponturi pentru investitori, care pot avea in vedere achizitii de actiuni la companii (sau de materii prime) influentate benefic de ieftinirea petrolului.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • O companie de smartphone-uri din China umilește producătorii auto occidentali
  • Aer condiționat fără gaze poluante? Tehnologia refrigeranților solizi
  • Curățenie „made in Oradea” la Palatul Victoria: Bolojan, mopul magic al sinecuriștilor
  • Atac la siguranța națională. Angajații care opresc inundațiile, decimați de guvern
  • Bolojan vrea să bage frica în bugetari. Se fac liste negre cu protestatari
  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Exit mobile version