Festivalul Romilor, care ar trebui să aibă loc pe 8 septembrie, la Costești, a pus pe jar autoritățile. După modelul înmormântării lui Pian, acestea se așteaptă ca prezența la această sărbătoare extrem de importantă pentru romi să fie una masivă, fapt care va crește riscul de contaminare cu noul coronavirus.
Primarul comunei Costești din Vâlcea, Toma Peștereanu, a cerut Poliției și Jandarmeriei să blocheze drumul spre islaz, locul în care, în fiecare an, are loc Festivalul Romilor. Sărbătoarea de la Costești a devenit foarte cunoscută în 2009, când președintele de atunci, Traian Băsescu, a participat la acest eveniment. Sărbătoarea reunește mii de romi din aproape toate județele țării, iar târgul de vechituri atrage alte mii de persoane din Vâlcea și din împrejurimi. În contextul pandemiei și al stării de alertă, primarul comunei Costești a cerut ajutorul Jandarmeriei și Poliției pentru a-i împiedica pe romi să ajungă pe islaz.
În schimb, autoritățile nu-i vor putea împiedica pe romi să vină la Mânăstirea Bistrița, locul sfânt de pelerinaj al acestora în fiecare zi de 8 septembrie. ”La acest eveniment noi ceream sprijinul Jandarmeriei și poliției în fiecare an, pentru că era nevoie de menținerea ordinii și liniștii publice. Anul acesta am cerut sprijin Jandarmeriei ca să împiedicăm accesul romilor pe islazul de la Costești, pentru că este pandemie și nu vreau să am probleme pe aici, prin comună. Mai ales că vin tot felul de oameni din toată țara și riscurile sunt mari”, ne-a declarat Toma Peștereanu, primarul comunei Costești.
”Dacă vin la mânăstrire, vin și pe islaz”
Edilul comunei Costești crede că, dacă romii vor veni la mânăstire, sigur vor încerca să pătrundă și pe islaz. ”Ne-am luat măsuri de precauție și am anunțat din timp autoritățile, inclusiv Prefectura. Obiceiul lor era să vină la Mânăstire, pe 8 septembrie, nu știu dacă vor veni, dar eu mi-am luat măsuri de precauție pentru că, dacă vin pe 8, sunt convins că se vor duce și acolo, pe islaz. Romii nu spun că vin, dar probabil vor veni la Mânăstirea Bistrița, pe 8 septembrie. În fiecare an au venit, s-au dus la mânăstire, apoi s-au dus pe islaz să petreacă. Pentru romi este foarte important să vină la Mânăstirea Bistrița pentru că se spune că un bulibașă ar fi murit aici, la mânăstire, înainte de 1989, și de atunci vin la mânăstire în fiecare an, pe 8 septembrie. Aici, la Mânăstirea Bistrița, sunt și moaștele Sfântului Grigore. Problema este că nu numai romii din toată țara vin la festival, ci vin foarte mulți gură-cască și așa crește și mai mult numărul oamenilor”, ne spune primarul Toma Peștereanu.
Trebuie întorși din drum
Singura soluție este concentrarea tuturor forțelor de ordine la trecătoarea spre islaz, susține primarul comunei Costești și de acolo să fie întorși din drum. ”Nu vreau acum, mai ales că începe și școala, să iasă nebunie. Vin romii din toate colțurile țării, din Galați, Buzău, Sibiu, Dolj, Călărași, Gorj și nu are nimeni control. Anul trecut au venit peste o mie de romi și alți două mii de gură-cască, oameni care vin la târgul de vechituri care se face acolo pe islaz. Riscul este foarte mare pentru Costești. Am nevoie de forțe de ordine ca să nu le permit accesul pe islazul comunal. Se știe că, pe perioada stării de alertă, nu au voie să se întâlnească mai mult de 50 de oameni, iar ei acolo vin sute, mii.
Anul trecut au fost vreo 90 de jandarmi și polițiști, dar anul acesta avem nevoie de mai mulți. Soluția este să amplaseze echipaje de forțe de ordine la trecătoare, ca să nu le permitem accesul pe islaz încă de pe 7 septembrie, pentru că ei încep să vină de pe 7 seara. Este o problemă și cu pesta porcină africană, că romii vin cu purceluși și tot felul de nebunii și nu vreau să mai răspund eu. Și anul trecut a trebuit să pun covoare, dezinfectanți, pentru a preveni răspândirea pestei porcine”, ne-a mai precizat primarul comunei Costești, Toma Peștereanu.