Normele elaborate de Ministerul Sănătății pentru începerea anului școlar sunt aceleași de acum o lună și jumătate, spun reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. Aceștia arată că totul este o bătaie de joc și că este imposibil să pregătești școlile în doar 3 săptămâni și fără niciun ban alocat.
Măștile purtate permanent, culoarele prestabilite și marcate, săgețile, barierele, dezinfectanții, despărțitoarele din bănci, intervalele diferite ale ieșirilor în recreație, intrările multiple și alte asemenea reguli formulate teoretic în regulamentul Ministerului Sănătății sunt imposibil de pus în practică în timpul rămas. ”Nicio firmă nu va putea monta în trei săptămâni 3 milioane de panouri despărțitoare în bănci. Și-au bătut joc! De o lună și jumătate așteptăm acest draft și apare doar o singură modificare, aia cu plexiglasul în bănci. Totul este identic cu ce era și acum o lună și jumătate. Oamenii ăștia se spală pe mâini și pasează responsabilitatea la conducerea unităților de învățământ și la familii.
Draftul este impecabil la nivel teoretic, pentru că au copiat după regulile din Germania, Franța, dar la nivel practic este imposibil de pus în practică peste noapte. Este clar că ne îndreptăm spre un învățământ, în mediul urban, de 50% la școală și 50% acasă, sau chiar învățământ on-line.Problema este că Ministerul Sănătății nu și-a asumat nicio răspundere și răspunderea consta în faptul că, până acum, trebuia să se coordoneze cu comunitățile locale, să aloce finanțare și să meargă în unitățile de învățământ, să asigure personal medical la cabinetele de medicină școlară. <<Experții>> de la DSP aveau obligația de a coborî la nivelul unităților de învățământ și să vadă câte ieșiri și câte intrări sunt în școli, să vadă dacă culoarele care se fac cu săgeți au distanță corespunzătoare. Nu știu dacă sunt 10% din școli care vor putea îndeplini aceste norme, ca să nu mai spun că nu vor fi respectate. Pentru că este imposibil ca elevii să nu se intersecteze sau să respecte cu strictețe regulile”, ne-a declarat Iulian Costache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Familia trebuie să aibă ultimul cuvânt
Conducerea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți susține că familia trebuie să aibă posibilitatea de a-și asuma prezența copilului la școală. ”În mediul rural ar putea lejer să se desfășoare cursuri în școli, dar în mediul urban este aproape imposibil. În orașe se va merge pe scenariul 2 până apare primul caz și se va trece pe on-line. Nivelul de competențe dobândit on-line nu se compară cu nivelul de competențe dobândit față în față. Iar acest sistem on-line sub nicio formă nu trebuie coborât sub gimnaziu și nici măcar în gimnaziu. Una peste alta, este nevoie de o finanțare suficientă pentru începerea anului școlar și nu văd statul capabil să vină cu suma necesară pentru a putea asigura un învățământ de calitate în actualul cotext pandemic. Nu pot să nu observ incapacitatea acestui guvern de a gestiona această situație, care nu este deloc ușoară, dar măcar de aș observa un pic de voință”, ne-a mai precizat Iulian Costache.
Meditațiile vor exploda
Asociațiile de părinți atrag atenția asupra faptului că Guvernul nu a alocat niciun ban pentru transportul elevilor. ”Autoritățile mizează pe banii părinților, care vor plăti transportul, meditațiile, că acolo vom ajunge. Numărul meditațiilor se va tripla, pentru că elevii nu pot învăța on-line. Părinții cu bani vor investi în pregătirea copiilor și chiar și din cei care nu au bani vor exista oameni care vor face împrumuturi la bancă pentru a le asigura un viitor copiilor”, susține Iulian Costache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.
Nu se poate sa dai la profesori si medici si altii sa crapa de foame! Inainte li se dadea inginerilor. Muncitorii cu categorii inalte se laudau ca aveau mai mult. Pe urma s-au dat bani contabililor. Pe urma militarilor desi razboi-ioc. Nu se poate asa o diferentiere! Sunt oameni xare nu au muncit o zi si primesc ajutoare. Tinerii nu au locuri de munca si nici ajutoare. Alocatiile ii ajuta pe tati sa bea mai mult la crasma , nu pe copii sa-si ia carti, uniforme scumpe si inutile, vitamine. etc. Nu vreau corn si lapte in scoli ci pasta de dinti si periute! Totul e cu susul in jos!