AcasăAfaceriPandemia a șubrezit coloșii bancari

Pandemia a șubrezit coloșii bancari

Cele mai mari cinci bănci chineze au înregistrat scăderi de profit de cel puțin 10% în prima jumătate a anului – cele mai slabe rezultate din cel puțin un deceniu. Perspectivele sumbre cresc odată cu împrumuturile defectuoase în timpul pandemiei de coronavirus – aidoma cu economia Chinei.

Performanțele acestor instituții financiare – Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China ,Bank of China și Bank of Communications – au fost aplatizate de eforturile de control al coronavirusului. Produsul intern brut s-a contractat cu 6,8% față de anul anterior în primul trimestru calendaristic al acestui an, potrivit Biroului Național de Statistică oficial. În realitate, a scăzut cam de două ori, arată Gordon Chang, analist și  autorul “The Coming Collapse of China”. Scăderea profitului este un avertisment asupra problemelor pe termen lung, mai ales că, după toate probabilitățile, băncile subevaluează gravitatea problemelor cu împrumuturile neperformante. Anul acesta, dacă economia chineză se va extinde, nu se va apropia de rata oficială de creștere din 2019,de 6,1%, și există îndoieli că Beijingul poate reuși să îndeplinească chiar și estimările mai mici. Mulți se așteaptă ca exporturile Chinei să se reducă în lunile următoare, mai ales că economiile piețelor de export primare ale Chinei – Statele Unite și Uniunea Europeană – au fost puternic afectate de pandemie. Beijingul s-a bazat pe cheltuielile guvernamentale pentru a dezvolta economia, lucru pe care îl face de zeci de ani, dar mai ales de la recesiunea din 2008. Astfel de cheltuieli riscă o catastrofă din cauza investițiilor continue în active subperformante și, în consecință, a acumulării de creanțe neperformante.

Xi Jinping vrea și călare și pe jos

Cel mai recent efort de reechilibrare intră sub sloganul dezvoltării unei economii cu „dublă circulație”. Liderul Xi Jinping a început să vorbească despre promovarea „circulației internaționale” și „circulației interne”. Însă consumul a scăzut în mod neașteptat în iulie, iar Zhang Qingsong, președintele Băncii Agricole din China, se declară acum “deosebit de îngrijorat” pentru  afacerile pe care coronavirusul  le-a afectat în mod special: alimentație, cazare, turism și divertisment. Ideea lui Xi Jinping de „reformă de stat-întreprindere” este de a aloca și mai multe resurse acestor structuri, care vor lua inevitabil bani de la cetățenii obișnuiți. Pe măsură ce Xi vorbește despre „economia politică marxistă” ca fiind singura cale corectă pentru China, este îndoielnic că va adopta pașii pentru a pune mai mulți bani în mâinile consumatorilor țării. După cum știe toată lumea din cercurile de conducere din Beijing, eșecul de a trece la o economie bazată pe consum riscă o criză a datoriilor, iar o criză a datoriilor reprezintă un risc pentru bănci. Rata medie a creditelor neperformante a tuturor băncilor comerciale chineze era de 1,94% la sfârșitul lunii iunie – cea mai mare din 2009. Oficialii chinezi le-au spus băncilor să renunțe la profiturile de 219 miliarde de dolari, reducând plățile dobânzilor și amânând rambursările, anul acesta. Li s-a cerut să presteze “servicii naționale”, să sprijine planul economic în detrimental propriilor forte operaționale, comentează CNBC. În economia din ce în ce mai centralizată a Chinei, marile bănci de stat nu au de ales decât să facă ceea ce le ordonă tehnocrații guvernului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
273 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger