AcasăRecomandariOperațiunea London Bridge, dezvăluită! Marea Britanie a pregătit încoronarea prințului Charles

Operațiunea London Bridge, dezvăluită! Marea Britanie a pregătit încoronarea prințului Charles

Planul guvernului britanic pentru ceea ce se va întâmpla în zilele de după moartea reginei Elisabeta a II-a poartă numele de cod „Operațiunea London Bridge”. Mulți ani învăluit în mister, planul a fost făcut public acum de Politico, agenția de presă care a obținut detalii în exclusivitate cu privire la momentul pentru care britanicii se pregătesc de câțiva ani. Totul începe cu momentul în care premierul va fi înștiințat telefonic de un funcționar al Palatului Buckingham, primind mesajul „London Bridge is down!”.

Regina Elisabeta a II-a este, la cei 95 de ani ai săi, într-o formă de invidiat, spun cei care au interacționat cu ea. Suverana Regatului Unit a fost protejată în perioada pandemiei Covid-19, starea sa de sănătate fiind una bună. Politico a ales, totuși, să facă public planul britanicilor pentru ceea ce este deja cunoscut drept „Ziua Z”, momentul în care Elisabeta a II-a va părăsi această lume.

Documentele dezvăluie un nivel extraordinar de acțiune, inclusiv o vastă operațiune de securitate, totul pentru a gestiona mulțimile de oameni ce vor năvăli la Londra, la funeraliile reginei. Printre altele, se știe că noul rege, Charles, va merge în zilele dinaintea înmormântării într-un tur prin Marea Britanii.

Ziua Z și primele temeri apărute

În primele ore de după moartea reginei, va avea loc o „cascadă de apeluri telefonice” pentru informarea premierului, a secretarul Cabinetului (cel mai înalt funcționar public din Marea Britanie) și a unui număr de miniștri și oficiali de rang înalt. Primul-ministru va fi informat despre deces de secretarul privat al Reginei Elisabeta a II-a.

Pe plan intern, ziua va fi denumită „Ziua Z”, iar fiecare zi următoare care duce la înmormântare va fi menționată ca „Z+1”, „Z+2” și așa mai departe. Scenariul stabilit prevede ca secretarii permanenți să le dea miniștrilor vestea decesului reginei folosind următoarea formulă: „Tocmai am fost informați despre moartea Majestății Sale, Regina. Este necesară discreția”. De asemenea, miniștrii și funcționarii publici de rang înalt vor primi un e-mail de la secretarul cabinetului: „Dragi colegi, scriu cu tristețe pentru a vă informa despre moartea Majestății Sale, Regina”.

La primirea acestui e-mail, steagurile de pe Whitehall vor fi coborâte la jumătate de catarg, iar acest lucru trebuie să se întâmple în primele 10 minute! Într-un exercițiu efectuat cu câțiva ani în urmă, a ieșit un haos total, motiv pentru ca 10th Downing Street și-a exprimat îngrijorarea că acest lucru ar fi imposibil de făcut dacă nu se angajează un ofițer de pavilion.

Premierul vorbește primul

De asemenea, Parlamentul britanic și legislaturile deconcentrate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord se vor suspenda.

Familia regală va anunța planurile pentru înmormântarea reginei, care se așteaptă să aibă loc la 10 zile de la moartea ei. Premierul Marii Britanii va fi primul membru al Guvernului care va face o declarație, iar toți ceilalți membri ai Cabinetului sunt fi instruiți să nu comenteze decât după ce acesta va lua cuvântul. Apoi, primul-ministru va avea o audiență cu noul rege, iar la 6 p.m., Regele Charles va transmite mesajul său către națiune.

În același timp, va avea loc o slujbă la Catedrala Sf. Paul, din Londra, la care vor participa cei mai importanți oameni din Guvern.

Când va fi încoronat Charles

La ora 10 A.M. în prima zi de după moartea reginei (Z+1), Consiliul de aderare, format din figuri guvernamentale de rang înalt, se va întâlni la Palatul St. James pentru a-l proclama pe Charles drept noul suveran. Ulterior, proclamația va fi citită la Palatul St.James și la Royal Exchange, din Londra, confirmându-l pe Charles ca rege al Marii Britanii.

Parlamentul de la Londra se va suspenda pentru 10 zile, iar politicienii vor aduce omagii în Camera Comunelor. La 3:30 p.m., primul-ministru și cabinetul său vor avea o audiență cu noul rege. Miniștrilor li se va transmite să nu-și aducă soțiile la întâlnire.

Ce sunt operațiunile „Unicorn” și „Overstudy”

Există un întreg proces legat de locul în care își va da obștescul sfârșit regina Marii Britanii. Dacă Elisabeta a II-a Sandringham, reședința ei din Norfolk, în estul Angliei, corpul ei va fi transportat cu trenul regal până la gara St.Pancras, din Londra, unde sicriul ei va fi întâmpinat de prim-ministru și miniștrii cabinetului. De acolo, sicriul va fi dus la Palatul Buckingham.

Dacă moare la Balmoral, în Scoția, atunci se activează operațiunea Unicorn, ceea ce înseamnă că trupul ei va fi transportat la Londra cu trenul regal (dacă este posibil). Dacă nu se poate astfel, operațiunea Overstudy va fi declanșată, iar asta înseamnă că sicriul va fi adus la Londra cu avionul.

În ambele cazuri, premierul și miniștrii vor întâmpina sicriul.

Înmormântarea, la Westminster Abbey

O repetiție pentru ziua înmormântării, denumită „Operațiunea Lion”, va avea loc în ziua a 5-a, când este programată și procesiunea sicriului de la Palatul Buckingham la Palatul Westminster.

Trupul Reginei Elisabeta va rămâne la Palatul Westminster timp de trei zile (operațiune cu nume de cod Feather). Sicriul ei va fi așezat pe un catafalc în mijlocul Westminster Hall. Accesul publicului va fi permis timp de 23 de ore pe zi, iar pentru VIP-uri se vor elibera tichete speciale, care le va asigura accesul într-un anumit interval de timp. Totul este atent pregătit pentru a face față fluxului uriaș de personalități așteptat în acele zile la Londra.

Înmormântarea va avea loc la Westminster Abbey, iar în tot Regatul Unit se vor ține, la prânz, două minute de reculegere în memoria reginei. Trupul ei va fi așezat în Capela „Regele George al VI-lea”.

author avatar
Nicholas Cezar
1.108 afisari

3 COMENTARII

  1. Cearli merita sa fie Regele Romaniei decat regele Angliei. Daca am avut numai nemti si o regina jumijuma rusoenglezoaica de ce nu am fi avut un rege englez?O sa vina jupanii si ma intreaba ce regat? Pai regatul Romaniei a Basarabiei si Bucovini de Nord.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri