AcasăRecomandariOmenirea, între două crize iminente și un război hegemonic

Omenirea, între două crize iminente și un război hegemonic

Omenirea, între două crize iminente și un război hegemonic

„Conducerea țării nu pare să fie conștientă de faptul că funcționarea normală a economiei duce, de fapt, la traume și crize financiare, inflație, deprecieri valutare, șomaj și sărăcie în restul lumii. Pe scurt, din punct de vedere financiar, capitalismul complex este în mod inerent defectuos”. Hyman Minsky, un cunoscut economist din State făcea această afirmație în cartea „Stabilizarea unei economii instabile”, apărute în 1986.

Vă sună cunoscut? Ar trebui, căci Minsky descrie în mod fidel doctrina americană: îmbogățirea SUA presupune automat sărăcirea altora!

Dezechilibre fundamentale în economia mondială

Temându-se de o lipsă acută a cererii în cele mai mari economii industriale din lume (SUA, UE, Japonia etc), băncile centrale au adoptat politica monetară neconvențională de împingere a ratelor nominale ale dobânzii spre zero. Acest lucru a dus la investiții a căror rentabilitate nu poate fi susținută pe termen lung, atunci când ratele dobânzilor revin la niveluri normale.

În al doilea rând, pandemia Covid-19 a provocat o încetinire a ofertei agregate, cu penurie și întreruperi ale lanțului de aprovizionare pentru multe mărfuri și produse. Totodată, ca efect al pandemiei, mulți lucrători fie s-au retras din câmpul muncii, fie au ajuns în șomaj, astfel apărând lipsuri uriașe de forță de muncă în anumite sectoare economice.

În al treilea rând, o consecință negativă a globalizării economice și financiare a fost, fără îndoială, impactul fiscal asupra bugetelor guvernelor naționale. Incapabile să crească veniturile fiscale printr-o impozitare corectă a corporațiilor/ multinaționalelor care operează în țările lor, guvernele naționale s-au simțit obligate să-și mărească deficitele bugetare și să se adâncească în datoria publică. Dar azi vedem că orice creștere substanțială a ratelor dobânzilor a adus criza fiscală în multe state.

În al patrulea rând, băncile centrale au fost presate de trezorerii să cumpere părți mari din datoria publică, mărind astfel bilanțurile și baza monetară a economiei. Aceste acțiuni, dar și altele au adus o lichiditate excesivă în multe economii, care reprezintă prima cauză a inflației mai mari la nivel mondial și a deprecierii monetare. Inflație ridicată înseamnă o creștere a costului vieții și o scădere a nivelului de trai.

Efectele negative ale globalizării și războaiele regionale

Se pare că globalizarea (economică și financiară) și-a atins potențialul maxim, iar consecințele sale negative încep să fie din ce în ce mai prezente în viața noastră.

Acum, o dată cu impunerea unilaterală (SUA) a unor sancțiuni nemaiîntâlnite în istorie, se ridică problema suveranității statelor. Iar înmulțirea conflictelor armate în lume (Ucraina, Irak, Siria, Kosovo etc) are ca efect și încetinirea economică globală, care ar putea dura mulți ani de acum încolo.

Istoria ne arată că războaie la scară largă par să aibă loc în fiecare secol. Este un fapt observat că țările cu mare putere militară încearcă întotdeauna să controleze economia globală și să subjuge statele mai mici recurgând la un joc politic cu sânge rece pentru a-și atinge obiectivele. De-a lungul veacurilor, un astfel de comportament a dus la războaie hegemonice oribile, purtate de toate națiunile de pe glob, cu oameni simpli și nevinovați trimiși în linia întâi.

Grav este că politica externă a Americii pare controlată de o cohortă de neoconservatori puși în funcții importante. De jur împrejur, think tank-uri din domeniul intelligence, sponsori din Big Pharma și interesele puternicei industrii de armament. Iar Organizația Națiunilor Unite este neputincioasă în a preveni jocul bățului prin gard pe care-l fac SUA.

Conflictul militar din Ucraina este un bun exemplu de război proxy între Statele Unite și Rusia. Dar este și un război care ar fi putut fi evitat cu un minimum de diplomație, dacă părțile implicate și-ar fi dorit cu adevărat asta.

Criză de leadership în Occident

În prezent, multe țări se confruntă cu o criză majoră de conducere. Vedem lideri politici care sunt incapabili să rezolve problemele sociale stringente, ba unii lasă impresia că-și doresc un război total cu Federația Rusă, ca și cum asta înseamnă o bătălie pe calculator, cu victime virtuale; în alte cazuri, chiar pare că le place să arunce benzină pe foc și să înrăutățească lucrurile.

Liderii Occidentului susțin în mod activ o escaladare militară periculoasă în Ucraina, deși ei cunosc atrocitățile comise acolo și care sunt ororile războiului. În sprijinul lor necondiționat pentru Zelenski, acest Bobiță de la Kiev, ignoră posibilitatea declanșării unui război total pe pământ european. Or, NATO/UE vs. Rusia nu poate însemna decât Al Treilea Război Mondial, asta-i clar!

Nu este nevoie să privim mai departe pentru a înțelege declinul și marginalizarea Europei în afacerile globale.

Mulți nu au experimentat niciodată o asemenea perioadă, caracterizată de vremuri economice dificile și de război. Cu toate acestea, asta-i lumea pe care lideri politici fără prea multă substanță și judecată încearcă să ne-o vâre pe gât de câțiva ani încoace.

Pe plan economic, avem dezechilibre economice și financiare, plus probleme demografice și politici de mediu costisitoare (dar, mai ales, dezastruoase!), toate astea distrugând progresul economic! Pe frontul geopolitic, ordinea mondială unipolară de după cel WW2 se prăbușește în fața ochilor noștri, dar o face declanșând conflicte militare hegemonice.

Combinația dintre o criză economică și financiară globală și o criză geopolitică gravă aruncă lumea într-o perfectă furtună devastatoare.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.617 afisari

19 COMENTARII

  1. Unde nu i cap, vai de picioare. Cei care se credeau conducătorii supremi, isi vad scaunele ca se clatină. Iar in orgoliul si mândria lor, lumea nu înseamnă nimic fara ei la putere. Ori ei, ori nimeni

    • Rusia e slaba si poate fi definitiv invinsa. Problema e ca lgbt si blm sunt ideologii defetiste atat pentru americani cat si pentru si restul occidentalilor.

    • LA ROMANSHII SI ROMANASHELE DIN BANANA COUNTRY ROMANICA ALIAS NU ALIEN KOLHOZ DOMINION TERITORIU DE PESTE MARI GUBERIE COLONIE SAMD EXPLICA FLORIN CITU COPILASHUL DIN FLORI AL MESTERULUI MANOLE SUPRANUMIT SI EL CATTZO DURO DI CABALLO…SE PARE CA A INCEPUT SA-L MUSTE PE TAC-SU…UN FEL DE „SI TU BRUTUS FIUL MEU”….
      Florin Cîțu avertizează că România ar putea ajunge la o rată a inflației de 25%: „BNR și Ministerul Finanțelor au multe de explicat”
      Florin Cîțu spune că preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. Fostul premier susține că România ar putea ajunge în aceste condiții la o rată a inflației de 25% și se întreabă dacă acest scenariu mai poate fi evitat.
      „Mai sunt șanse să evităm o rată a inflației de 25%?
      Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu … ATENȚIE … 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021.
      După aceste date, rata inflației pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%.
      BNR si MF au multe de explicat (câteva mii de angajați plătiți cu salarii cu cel puțin 30% mai mari decât în sectorul privat): prețurile pe piață internă au crescut cu 67,43 (!!!) în timp ce pe piață externă doar cu 25,87%.
      Mai simplu, rata inflației mare vine din interior, nu din exterior. Povestea avansată oficial este alta.
      Dacă BNR și MF ar dori o rată a inflației mică, atunci rata inflației scade imediat. Dar nu pare că vor asta”, a scris fostul premier pe pagina sa de Facebook.
      Cîțu a criticat conducerea BNR: Problema e că astăzi avem o inflație-record care nu scade
      Florin Cîțu a criticat zilele trecute conducerea BNR, spunând că instituția trebuia să acționeze mai repede ca să stopeze inflația. Fostul premier susține că situația actuală „nu este o surpriză” pentru el și că „a avertizat din ianuarie” că „dacă se va merge în direcția creșterii cheltuielilor neproductive se va ajunge la inflație mare”.
      „BNR și Ministerul Finanțelor sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică. Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru, ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite (…) Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade, și vă dau un exemplu: chiar dacă inflația, rata inflației va scădea de la 15, la 14,8, asta înseamnă că prețurile cresc cu 14,8%, nu că scad, și cu o inflație de 13% prețurile se dublează în 5 ani de zile. Deci, lucrurile sunt scăpate de sub control.”, a spus fostul premier la Digi24.
      „În primul rând suntem astăzi aici, pentru mine nu este o surpriză și pentru mulți dintre colegii mei, pentru că am avertizat din ianuarie, că dacă vom merge în această direcție cu o creștere a cheltuielilor neproductive, zeci de promisiuni, vom ajunge la inflație mare, dobânzi mari și o încetinire a economiei. Problema este că nu ne oprim. Și aici este foarte important să vedem care este reacția și a liberalilor, pentru că nu vedem în spațiul public, dar sunt sigur că va exista și o reacție a liberalilor, care ar trebui să tempereze din acest avânt. ”, a adăugat Cîțu.
      https: //www. gandul. ro/actualitate/florin-citu-avertizeaza-ca-romania-ar-putea-ajunge-la-o-rata-a-inflatiei-de-25-bnr-si-ministerul-finantelor-au-multe-de-explicat-19834337

    • INTOTDEAUNA TREBUIE VAZUTA PARTEA BUNA A LUCRURILOR.CEA LUMINOASA.DACA NU VOR MAI PASTE CAPRELE VACILE BOII OILE VA RAMANE IARBA DE PASCUT PENTRU OMULETZI
      Fermierii din România își vând fermele de vaci pentru că nu mai fac față costurilor de întreținere
      Crescătorii de vite din România au început să-și vândă animalele, pentru că nu mai reușesc să facă față cheltuielilor.
      Nu găsesc furaje pentru ele, sau dacă le găsesc sunt foarte scumpe. În plus, vând laptele aproape pe nimic, deși până ajunge în magazine prețul îi crește chiar și de cinci ori.
      Curg pe internet anunțurile proprietarilor care își vând fermele de vaci. Lipsa furajelor, cauzată de secetă, dar și costurile de întreținere îi sperie pe crescătorii de bovine.
      De frica falimentului, preferă să renunțe acum la afacerile construite în ani de zile.
      ”Ferme întregi care se abatorizează. O să avem de plătit facturi de 10, 12, 14 mii de lei în fermă, ca să producem lapte. Păi, nu luăm atâția bani pe lapte și o să fim nevoiți la un moment dat să închidem și noi. Ca să mergi un an de zile în minus este foarte dificil”, a declarat pentru digi24.ro, Daniel Frei, președintele unei asociații de crescători de bovine.
      La abatoarele din țară, animalele se vând doar cu programare. Fermierii așteaptă și câte două luni pentru a le fi preluate bovinele. Iar unii se tem că afacerile nu vor supraviețui nici până atunci, în condițiile în care și prețul laptelui este foarte mic.
      La poarta fermei se vinde cu un leu și 65 de bani și poate să ajungă în unele zone până la 2 lei și 70 de bani. Însă nici așa fermierii nu reușesc să își acopere nici măcar o treime din cheltuieli.
      Doar în județul Satu Mare, 20% dintre fermieri iau în calcul să își închidă fermele, iar ceilalți se gândesc să își reducă efectivele de bovine, potrivit sursei citate.
      https:/ /ziare. com/vaci/crescatori-animale-vanzare-vaci-costuri-intretinere-1759387

    • SA AVETI POFTA.RABDARI PRAJITE CU AROMA DE MATZE FRIPTE.42 ANI SAU 15340 ZILE.VA EXPLICA CONDUCTORII.ADICA AM VRUT SA SPUN CONDUCATORII.DOAR CA AU UITAT SA SCHIMBE MACAZUL
      138 MILIARDE EURO DATORIE OFICIALA
      30 MILIARDE EURO DEFICIT COMERCIAL
      20 MILIARDE EURO DEFICIT BUGETAR
      20 MILIARDE EURO ARIERATE(DATORII INTREPRINDERI DE STAT) DATORII LA FURNIZORII DE ENERGIE FARMACII PRIMA CASA RABLA ETC
      TOTAL > 200 MILIARDE EURO SAU 1.000 MILIARDE LEI ADICA 200.000.000.000 EURO SAU 1.000.000.000.000 LEI…..13 DIGITI ADICA CIFRE…BAD LUCK…DE FAPT GHINION DE NESANSA
      Prețul de echilibru: ciobanii ar scumpi brânza, dar românii nu au bani. Așa că se lasă de ciobănie 4media.infoUltima actualizare: 03/09/2022
      Prețul de echilibru este acel preț unde se întâlnește cererea și oferta. Prețul de echilibru nu este generat de costuri, costurile trebuie coborâte până apare disponibilitatea de a cumpăra.
      Nu poți produce orice, în orice cantitate și la orice preț.
      Spre exemplu. ciobanii au declarat că nu mai pot vinde brânza telemea cu 25 de lei deoarece toate prețurile au explodat . Așa că un preț corect pentru ei ar fi de 50 de lei.
      Dar românii nu au bani să dea nici 25 de lei pe kilogramul de telemea. După ce plătești energia electrică, plătești căldura, adică gazul, nu mai rămân bani nici de pâine.
      Așa se face că brânza telemea devine un produs de lux.
      Ce au de făcut însă ciobanii, ei produc brânza și la 25 de lei nu pot vinde?
      Este simplu: nu mai produc deoarece nimeni nu cumpăra. Costurile nu se pot scădea așa că brânza este scumpă, dar nimeni nu o cumpără.
      Degeaba ai chef de muncă dacă munca nu este respectată. Când toate cresc tu trebuie să scazi tocmai munca, ajungi să muncești degeaba.
      Atunci îți dai seama că de fapt nimeni nu dorește produsul tău, cel puțin nu la acel cost. Brânza de la ciobani nu este dorită, consideră românii că este prea scumpă.
      https:// 4media. info/pretul-de-echilibru-ciobanii-ar-scumpi-branza-dar-romanii-nu-au-bani-asa-ca-se-lasa-de-ciobanie/
      Tocmai de aceea cei mici vor dispărea, lucru care se vede deja pe piață: romanii își vând vacile și oile, le duc la tăiat.

  2. DIN PACATE, ASA STAU LUCRURILE , ADICA DEZASTRUOS, IAR NOI, OAMENII, FACEM POZE CU TELEFONUL, CAND TORNADA SE INDREPTA SPRE NOI………

  3. Criza de leadership?…poate vrei sa spui consecintele la 30de ani de mafie Soros care a creat o MEGA-caracatita mafiota in Europa prin santaj si infiltrare malefica.Noi in Romania nu mai avem nimic in afara de asa ceva de 30de ani.

  4. Cand a venit perstroika, m-am intrebat de ce? Cand au atacat americanii in Serbia am intrebat si pe altii care este scopul adevarat? De fapt in 1990 a inceput al 3-lea razboi mondial( mai mult intre SUA- UE) , care este un razboi economic. Acum cu 15 ani intarziere, corporatiilw si bogatasii lumii au realizat ca daca totul va fi electric: auto, industrie, ..etc- de fapt cine va controla productia si comertul curentului , va conduce lumea. In timpul asta Romania in loc sa profite , isi vinde capacitatile de productie, vezi Mintia, vezi listarea pe burse a hidroelectrica si Nuclearelectrica). Asta este ….mamaliga romaneasca nu se misca.

  5. Baaai vedeti ca nenorocita Colaitie a scazut la ordinul UIE plafonarea electricitatii – De la 300KWH la 255KWH ! Ne baga in frig si jeg acesti criminali !

  6. Uitandu ne la foto putem spune ca prima a fost isis acum crisis dar ca radacina amandoua prin america progresistilor satanisti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger