AcasăOldNoul Cod Fiscal desfiinteaza PFA-urile

Noul Cod Fiscal desfiinteaza PFA-urile

Analistii economici sunt de-a dreptul impresionati de proiectul noului Cod Fiscal si sunt foarte interesati de unde va scoate guvernul banii pierduti prin reducerea TVA si a CAS, insa avertizeaza ca, in forma actuala, actul normativ va duce la disparitia PFA-urilor.

Directorul executiv al Ernst & Young Romania, Gabriel Sincu, avertizeaza ca firmele vor gasi noi solutii pentru evitarea taxelor

In opinia analistilor de la Ernst & Young Romania, cea mai dificila intrebare la care trebuie sa raspunda Guvernul vizeaza sursele de acoperire a deficitului generat de aceste noi reguli. „Exista acum suficiente resurse in zona de economie subterana, care ar putea acoperi cu succes gaura din bugetul de stat. Ramane de vazut in ce masura autoritatile vor reusi sa colecteze aceste resurse, avand in vedere faptul ca vorbim despre evaziunea fiscala, o «nuca» ce s-a dovedit aproape imposibil de spart in ultimii 25 de ani”, ne-a declarat  directorul executiv al EY Romania, Gabriel Sincu. El a remarcat faptul ca eliminarea impozitului pe dividende, o adevarata surpriza pentru toata lumea, poate reprezenta o gura de oxigen pentru piata de capital, iar investitorii persoane fizice vor cumpara actiuni in speranta obtinerii de castiguri din dividende ce vor fi neimpozabile. In plus, am zice noi, se creaza si o alternativa la clasicele depozite la banci, devenite total nerentabile dupa ce BNR a scazut dobanda-cheie, oferind motiv bancherilor sa reduca dobanzile la economii.

Microintreprinderile, avantajate si nu prea

Oficialul EY Romania sustine ca noile reguli vor face total neatractive firmele de tipul PFA. „Se pune intrebarea daca nu vor incuraja o noua tendinta in ceea ce priveste evitarea taxelor salariale, revenindu-se la moda microintreprinderilor de la inceputul anilor 2000”, a mentionat  Sincu. Problema este ca nici decizia de a infiinta o microintreprindere nu pare sa constituie un foarte mare avantaj pentru intreprinzatori, deoarece aceia care isi vor infiinta o firma doar de dragul de a o avea, vor plati taxe la stat chiar daca nu au activitate. Guvernantii propun impozite pe venit diferentiate, in functie de numarul de salariati:

–         1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv;

–         3% pentru microintreprinderile care au un salariat;

–         3% + 1.530 de lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati;

–         3%pentru microintreprinderile care se afla, dupa caz, in : dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara sau nedesfasurarea de activitati.

De asemenea, se are in vedere si modificarea pragurilor pana la care se plateste inpozit pe venit. In prezent, microintreprinderile care realizeaza intr-un an fiscal venituri sub 65.000 de euro (echivalent in lei), platesc impozit pe venit. Proiectul noului Cod Fiscal are invedere modificarea pragurilor, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor, dupa cum urmeaza:

– 75.000 euro in  2017,

– 85.000 euro in 2018,

– 100.000 euro din 2019.

author avatar
Arpad Dobre
3.170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger