AcasăRecomandariNoua stea a politicii în America, mărul otrăvit plasat de BRICS la...

Noua stea a politicii în America, mărul otrăvit plasat de BRICS la Washington?!

Vivek Ramaswamy este noua stea a politicii în America, un tânăr milenial, republican, despre care se spune că va conduce țara într-un viitor. Unii văd în el ridicarea la putere a noii generații, ruptă de tot ce înseamnă trecut, cu lupte politice duse la extrem, inclusiv manipulări și tot felul de alte meschinării. Alții, dimpotrivă, atrag atenția asupra unui fenomen periculos – ascensiunea minorităților la Washington și preluarea controlului total. De ce minorități? Fiindcă, deși născut în Cincinatti, statul Ohio, Vivek (38 de ani) este văzut înainte de toate ca un fel de „reprezentant” al Indiei în SUA.

Și dacă este mai mult de atât?! Se pune această întrebare, chiar și altele, care au legătură cu temerile că Vivek Ramaswamy ar putea fi, nici mai mult, nici mai puțin decât mărul otrăvit plasat de BRICS la Casa Albă.

Milenialul putred de bogat care vrea să facă și politică

În actuala campanie electorală din interiorul Partidului Republican, figura lui Vivek Ganapathy Ramaswamy se distinge ca un element aparte și, oarecum, nelalocul lui în peisaj. Tânărul milenial (abia a împlinit 38 de ani) cu pedigree Harvard (și știm cu toții ce înseamnă școala asta) a ajuns milionar de pe urma afacerilor în biotehnologie (și cu ceva ajutor din partea familiei, mama fiind un personaj puternic în Big Pharma).

Aidoma Kamalei Harris, actualul vicepreședinte al SUA este pe jumătate indiancă, Ramaswamy este simbolul unui procent din populația Americii, dar numai 1%. Înainte de toate și orice ar spune el, reprezintă comunitatea indiană din State, notează presa.

Pentru americanul de rând, în cea mai benignă definiție care poate fi dată, India nu înseamnă mai mult decât misticism și spiritualitate, iar de-a lungul istoriei s-a transpus în figura unor personalități carismatice. Dar, atât și nimic mai mult, deși serviciile secrete știu prea bine ce înseamnă și ce forță are India.

Spre deosebire de Ramaswamy, Kamala Harris a urmat studiile la Universitatea Howard (frecventată mai ales de comunitatea de culoare din SUA), iar religia baptistă indică faptul că ea a ales să se alinieze mai degrabă cu rădăcinile afro-americane. Verificată de structurile de securitate interne de la Washington, a trecut testul, fiind „promovată” de Joe Biden ca vicepreședinte al său.

Dar cu Vivek Ramaswamy e o cu totul altă poveste. Noua stea a politicii republicane îi place să spună despre sine că este „tipul slăbuț cu un nume de familie amuzant”. Știe că religia sa – hinduismul – este necunoscută majorității americanilor. Despre el, ziarele scriu că face parte dintr-un nou grup emergent, adesea numit „noii evrei din America”. Dar, sunt americani, dar sunt distinctivi și încep să se remarce tot mai puternic.

În prezent, indienii american au roluri proeminente în toate domeniile vieții publice. În tehnologie, ei sunt directori executivi pe la Microsoft și Alphabet (compania-mamă a Google). În politică, joacă tare chiar în Partidul Democrat (Pramila Jayapal și Ro Khanna, voci progresiste de care liderii PD țin cont). Și câți mulți alții nu sunt în funcții-cheie, după cum remarcă mass-media.

America este, cu adevărat, o țară a oportunităților, dar dacă tocmai asta știu și exploatează și adversarii săi? Aici, în State, imigranții pot urca în poziții de conducere și au șansa de a acumula mari bogății (prin muncă grea și aplicarea capitalului uman, evident!), însă tot la fel de adevărat este că slăbiciunea sistemului american constă tocmai în libertatea și oportunitățile oferite tuturor.

Vivek Ramaswamy este rezultatul acestei dinamici. La Harvard, a obținut o licență în biologie moleculară, iar la Yale, o diplomă în Drept. Superstarul lansat de republicani în politică surprinde perfect echilibrul dintre fluența tehnică și verbală care este markerul multor elite asiatice. Stilul său de dezbatere – obraznic, asertiv și pugilist – nu prinde la noua generație de americani, care văd în el un simbol al oportunismului.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor