AcasăOldMinisterul Transporturilor vinde „din casa” pentru plata avocatilor

Ministerul Transporturilor vinde „din casa” pentru plata avocatilor

Ministerul Transporturilor are in plan vanzarea de participatii minoritare la cele sapte companii (printre care Aeroporturi Bucuresti si Portul Constanta) aflate in subordine, pentru a mai aduna ceva parale la bugetul institutiei. Societatile respective trebuiau deja listate la bursa, dar ministerul a cerut amanarea procedurilor pana in 2016.

Ministrul Ioan Rus vinde actiuni ale administratiei porturilor pentru plata consultantilor si executorilor

Ministerul Transporturilor estimeaza ca veniturile din privatizare vor fi de aproximativ 14,6 mlioane de lei. Banii vor fi obtinuti din vanzarea unor participatii minoritare (5% din capitalul social) detinute de statul roman, prin Ministerul Transporturilor, la sapte companii aflate in subordinea institutiei.

Privatizari amanate, motive discutabile

Portul Constanta

Conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE, FMI si Banca Mondiala, Ministerul Transporturilor avea obligatia sa listeze pe bursa, pana la 31 decembrie 2014, urmatoarele companii:

–         Aeroporturi Bucuresti,

–         Aeroportul International Mihail Kogalniceanu – Constanta,

–         Aeroportul International Timisoara – Traian Vuia,

–         Administratia Canalelor Navigabile Constanta,

–         Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati,

–         Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu,

–         Administratia Porturilor Maritime Constanta.

Evident, acest lucru nu s-a intamplat, iar institutia a cerut, printr-un proiect de lege, prorogarea termenului de finalizare a procedurilor de listare pana la 30 iunie 2016. Motivele sunt cel putin discutabile. „Procedurile nu au fost finalizate pana in prezent din cauza efectelor crizei economice, a renuntarii la contractele de intermediere ori a altor motive obiective”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.

Bani pentru procese si executori

Intrucat companiile respective tot nu se vor privatiza in acest an, ministerul a prevazut ca din banii luati pe „firimiturile” vandute sa se aloce vreo opt milioane lei pentru cheltuieli legate de plata onorariilor catre consultanti, agenti de privatizare sau firme de avocatura si pentru pregatirea si realizarea privatizarii. De asemenea, alte doua milioane de lei se aloca pentru rapoarte de evaluare, expertize, cautiuni, evaluari in litigii, onorarii executori judecatoresti sau documentatii in vederea obtinerii avizului de mediu.

author avatar
Arpad Dobre
681 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger