AcasăRecomandariMajorarea salariului minim omoara economia si produce somaj

Majorarea salariului minim omoara economia si produce somaj

Zeci de cadre didactice, economisti, antreprenori si manageri din Romania au trimis o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta si ministrului Muncii, Rovana Plumb, prin care avertizeaza ca majorarea salariului minim in 2015 la 1.050 de lei/luna de la 750 de lei/luna in februarie 2013 poate destabiliza economia si va duce la cresterea numarului de someri.

Tinerii cu studii superioare, dar fara experienta, risca sa ramana someri pe termen lung din cauza salariului minim

Ministerul Muncii a anuntat ca in 2015 vor avea loc doua majorari ale salariului minim, care ar urma sa ajunga la valoarea de 1.050 de lei/luna la 1 iulie 2015, dar analistii avertizeaza ca masura va produce scadere economica si somaj. „Cresterea salariului minim este in mod fundamental o masura anti-sociala, lovind exact in populatia saraca: persoane cu nivel redus de instruire (73% din totalul somerilor!), tineri fara experienta, categorii sociale defavorizate sau discriminate”, sustin 33 de manageri, economisti si profesori universitari care semneaza scrisoarea deschisa adresata premierului Victor Ponta si ministrului Muncii, Rovana Plumb. Salariul minim ii impiedica pe angajatori sa colaboreze cu persoanele slab calificate, precum tinerii fara experienta, in situatia in care productivitatea muncii acestora este inferioara salariului stabilit in mod artificial prin lege. In consecinta, fixarea unui nivel minim al salariilor peste cel determinat de realitatea economica duce la descurajarea cererii de munca (din partea angajatorilor), la cresterea somajului si a economiei subterane.

Evaziune de 3,7 miliarde de euro

Potrivit Consiliului Fiscal, unul din cinci salariati lucreaza „la negru”. La nivelul anului 2012, in Romania erau circa 1,57 milioane de salariati, patroni si intreprinzatori individuali neinregistrati, adica „la negru”, reprezentand aproximativ 27,7% din totalul salariatilor, patronilor si intreprinzatorilor individuali din economie. Evaziunea prin neplata impozitelor si contributiilor datorate de acestia se ridica la 3,7 miliarde de euro, iar majorarea salariului minim va inrautati si mai mult situatia.

O tara de angajati „pe minim”

Din 2007-2008 incoace salariul minim a crescut permanent mai repede decat salariul mediu; daca inainte de 2009 acest prag era fixat la mai putin de 30% din salariul mediu, acum reprezinta 40%. Aproape un milion si jumatate de salariati sunt remunerati cu salariul minim. „Daca fenomenul va continua, Romania risca sa ajunga o tara de angajati «pe minim», cu o vasta economie informala, cu sute de mii de oameni care nu isi gasesc o slujba sau care nu intra sub umbrela sistemelor de asigurari sociale” au avertizat semnatarii scrisorii deschise, cerand abandonarea majorarilor salariale si crearea cadrului legal pentru cresterea numarului de locuri de munca.

author avatar
Arpad Dobre
585 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger