AcasăRecomandariMAI i-a trimis la plezneală. Polițiștii, huiduiți și agresați de cetățeni

MAI i-a trimis la plezneală. Polițiștii, huiduiți și agresați de cetățeni

Polițiștii, puși de șefii din MAI să încalce legea

În plin vid legislativ, conducerea Ministerului de Interne a găsit soluția să verifice cetățenii aflați în izolare la domiciliu, trimițându-i pe polițiști la aceștia cu un proces verbal fără nicio bază legală. Știind că măsura de verificare a fost suspendată, oamenii au reacționat cu nervozitate la adresa polițiștilor, înjurându-i și agresându-i pe agenți.

Polițiștii au fost trimiși la domiciliile persoanelor aflate în izolare pentru a le obliga pe acestea să semneze un proces verbal fără nicio acoperire legală. Practic, șefii din MAI și-au pus subalternii să meargă la intimidare, însă reacția cetățenilor a fost foarte agresivă la adresa polițiștilor.

”A fost o acțiune pompieristică a celor de la conducerea MAI. Sâmbătă, aceștia au încropit o formă de proces verbal și au trimis o solicitare pe grupurile de whatsapp ale polițiștilor. Deci nici măcar nu au putut să o ancoreze într-o dispoziție. Și până acum, în starea de urgență și de alertă, noi aveam ca activitate verificarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu, însă această verificare se realiza de la distanță, contactând persoana telefonic, care ieșea apoi la ușa casei sau la geam. Polițistul o vedea și o bifa că a fost verificată și că era acasă.

Acum, polițiștilor li s-a cerut să meargă pe un contact fizic cu persoana izolată sau infectată, în sensul că atingeau documentele, pixul. Evident că au fost foarte multe iritări, și din partea polițiștilor, dar mai ales din partea cetățenilor. Polițiștii i-au întrebat pe șefi ce se întâmplă dacă cetățenii nu semnează procesul verbal, iar răspunsul acestora a fost <<păi ce, nu sunteți în stare să-i faceți pe oameni să semneze?>>. Adică niște mizerii de genul acesta. Au fost oameni care nu le-au răspuns la ușă polițiștilor, i-au înjurat, au aruncat cu căni cu apă în ei de la etajul 10, când au sunat la interfon. Cetățenii știau, că au văzut la televizor, că s-a suspendat această măsură”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Documente nule

Sindicaliștii de la Europol au semnalat Ministerului de Interne că acele procese verbale nu aveau niciun fel de valoare juridică și că singura consecință a acestei acțiuni este creșterea riscului de infectare a polițiștilor. ”Noi am luat poziție față de faptul că i-au trimis pe polițiști să ia semnătura pe un proces verbal fără valoare legală, iar Departamentul de Comunicare al MAI a luat poziție împotriva noastră, susținând că cei care se plâng nu sunt profesioniști adevărați ai sistemului. Mai mult, ca să protejeze polițiștii, cei de la minister au dispus să se introducă documentele în folii, de parcă sâmbătă exista cineva care să le cumpere polițiștilor 60.000 de folii, câte persoane se aflau în izolare la momentul respectiv.

Noi nu avem hârtie și pixuri, ce vorbim de folii, astea sunt nave spațiale, că așa se dau directive din birouri, care n-au legătură cu realitatea. Oricum noi am semnalat că activitatea aceasta nu este ancorată într-un cadru legal, că procesul verbal în sine nu are niciun fel de valoare, singurul scop al acestuia fiind de a intimida oamenii, pentru că nici măcar infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor nu o putem reține în cotextul respectiv, pentru că acolo vorbim de nerespectarea măsurilor legale, care au fost suspendate”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.674 afisari

4 COMENTARII

  1. @ Legea dialogului social nr. 62/2011

    ,,Organizațiile sindicale – Dispoziții generale –
    Art. 4. – Reviste (3)
    Persoanele care dețin funcții de demnitate publică conform legii, magistrații, personalul militar din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Informații Externe și Serviciul de Telecomunicații Speciale, unitățile și/sau subunitățile din subordinea ori coordonarea acestora nu pot constitui și/sau adera la o organizație sindicală.”
    , ?

  2. @ Bă, poliția și jandarmeria nu sunt plătite din bani publici să asigure ordinea pe plaje administrate în sistem privat, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger