AcasăRecomandariMAI a rezolvat problema. Polițiștii, obligați să-și cumpere măști

MAI a rezolvat problema. Polițiștii, obligați să-și cumpere măști

Polițiștii, obligați să se protejeze singuri

Criticată de sindicaliști că nu îi protejează în niciun fel de polițiști, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a decis să ia măsuri. Astfel, MAI a emis o dispoziție prin care i-a obligat pe polițiști să se trieze între ei, din punct de vedere medical, să facă instructaj cu simptomele Covid și să schimbe masca la patru ore. Însă, în condițiile în care, în cazuri fericite, ministerul alocă două măști pe săptămână pe cap de polițist, angajații MAI vor fi obligați să-și cumpere singuri aceste mijloace de protecție. 

Șefii foarte mici, mici, mijlocii și mari din structurile Ministerului Afacerilor Interne riscă să se aleagă cu dosar penal dacă nu aerisesc încăperile și nu se asigură că polițiștii schimbă masca la fiecare patru ore, semnalează conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). ”M-am certat cu cei de la Direcția Medicală a MAI și le-am spus că i-au transformat pe polițiști în femei de serviciu și în asistenți medicali. O să solicităm revocarea acestei dispoziții, dacă nu, vom merge în instanță să cerem suspendarea ei. Este o prostie dispoziția MAI. Dacă o făceau la nivel de recomandare era ok, dar să o dea imperativ sub sancțiunea cercetării penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor mi se pare aberant. În acest moment, potrivit Dispoziției MAI, oricare șef, cât de micuț ar fi, poate fi cercetat penal dacă nu i-a luat polițistului temperatura, dacă nu i-a deschis geamul, dacă nu i-a zis să se spele pe mâini. Vor să schimbe polițiștii două măști pe zi, dar ei dau cel mult două măști pe săptămână. Este clar că acum trebuie să-și cumpere polițiștii măști. Deși angajatorul este obligat să cumpere aceste măști, pentru că vorbim de protecția muncii. Asta este o spălare pe mâini de responsabilitate, pe care o aruncă tot pe cei din stradă, care duc greul”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC.

Polițiștii riscă și ei să fie cercetați penal

Potrivit dispoziției MAI, nu numai șefii din unitățile subordonate riscă să fie cercetați penal, ci și polițiștii care nu respectă prevederile actului emis. ”Nerespectarea obligațiilor prevăzute de prezenta dispoziție de către conducătorii și personalul unităților, precum și cele stabilite de structurile cu atribuții în domeniu, atrage, în condițiile legii, răspunderea disciplinară, contravențională sau penală a acestora, după caz”, se arată în dispoziția MAI. Printre măsurile dispuse de conducătorii unităților MAI se numără revizuirea evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională – capitolul dedicat agenților biologici, ținând cont, în principal, de gravitatea consecinței maxime previzibile a îmbolnăvirii sau a decesului cauzat de Covid și probabilitatea infectării cu SARS-Cov-2 (în creștere) și identificarea de măsuri adecvate pentru limitarea expunerii și diminuarea gravității. Totodată, dispoziția prevede instruirea frecventă a personalului privind automonitorizarea temperaturii corporale și a semnelor susceptibile debutului infecției cu SARS-Cov-2, obligativitatea informării șefului nemijlocit și a medicului de unitate de îndată ce observă apariția acestora, instruirea frecventă a personalului cu privire la obligativitatea purtării permanente și corecte a măștii individuale de protecție, precum și efectuarea triajului observațional al personalului din subordinea directă.

Spălatul pe mâini devine obligatoriu

La șapte luni de la izbucnirea pandemiei, polițiștii sunt și ei obligați de către Ministerul Afacerilor Interne să ia aceleași măsuri de protecție impuse deja cetățenilor. Astfel, angajații MAI sunt obligați, prin Dispoziția emisă în 16 octombrie, să utilizeze corespunzător echipamentele de protecție și materialele igienico-sanitare și să le îndepărteze corespunzător pe cele utilizate sau deteriorate, să respecte cu rigoare măsurile de igienă individuală, inclusiv prin spălarea mâinilor cu apă și săpun pentru minim 20 de secunde și să aplice ulterior dezinfectantul tegumentar. De asemenea, polițiștii trebuie să evite atingerea feței, ochilor, gurii și nasului cu mâinile și să respecte distanțarea fizică de 1,5-2 metri în cazul interacțiunilor directe ce nu pot fi evitate și să le limiteze la o perioadă care să nu depășească 10 minute. Mai mult de atât, polițiștii sunt obligați să înlocuiască masca utilizată cu una nouă la un interval de 3-4 ore, precum și de fiecare dată când se umezește, când intră în contact cu fluide biologice sau când nu mai este integră și să își spele și să-și dezinfecteze mâinile după manipularea măștii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.