AcasăCORONAVIRUSMAI a comis-o: Explozie de infectări în rândul polițiștilor

MAI a comis-o: Explozie de infectări în rândul polițiștilor

Polițiștii, sacrificați de MAI

Cele câteva zile de vid legislativ, în care polițiștii au fost trimiși de MAI să-i verifice și să întocmească procese verbale bolnavilor Covid aflați la domiciliu, își arată acum efectele. Numărul polițiștilor infectați cu noul coronavirus s-a dublat într-o singură lună. Sindicatele din sistem spun că polițiștii au fost sacrificați pur și simplu, fără să fie protejați corespunzător.

Externarea asimptomaticilor și autoizolarea acestora la domiciliu, produse în 26 iunie după decizia CCR, a creat un vid legislativ în supravegherea infectaților Covid, pe care conducerea MAI l-a acoperit pompieristic și fără bază legală. Astfel, mii de polițiști au fost trimiși în acele zile să-i verifice la domiciliu pe bolnavii confirmați Covid și să mai întocmească și procese verbale cu aceștia. Dacă asistentele și medicii se echipează în combinezoane și au măști de înaltă protecție la contactul sau apropierea de bolnavii Covid, bieții polițiști au fost protejați doar de o mască simplă și o pereche de mănuși. Consecințele nu au întârziat să apară, astfel că, numărul polițiștilor infectați cu Covid a explodat pur și simplu.

”Ar fi trebuit să-i trimită atunci pe cei de la direcțiile de sănătate publică să-i verifice pe bolnavii Covid, nu pe polițiști, mai ales că nu aveau echipamente de protecție corespunzătoare. Noi am avut atunci o reacție foarte dură la adresa conducerii MAI, mai ales că i-au obligat pe polițiști să completeze un proces verbal în două exemplare pe care bolnavul Covid trebuia să le semneze și prin care îi aducea la cunoștință că trebuie să stea izolat la domiciliu. Practic, polițiștii au intrat în contact direct cu persoanele infectate cu Covid și atunci se explică de ce s-a dublat, ulterior, numărul de cazuri de îmbolnăviri în rândul polițiștilor”, ne-a declarat Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Numărul bolnavilor, secret

Sindicaliștii de la Europol acuză Ministerul Afacerilor Interne că ține și acum în secret numărul polițiștilor care s-au infectat cu Covid. ”Deși au trecut aproape 5 luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus în România, Ministerul Afacerilor Interne ține în continuare ascuns numărul de angajați care sunt infectați cu noul coronavirus, în condițiile în care cei mai mulți dintre polițiști sunt în linia întâi, iar riscul de infectare al acestora este iminent.

Având în vedere solicitarea noastră trimisă instituției cu privire la numărul de angajați infectați, în data de 26.07.2020,  MAI ne prezintă următoarea situație: numărul total de angajați MAI pentru care s-a impus autoizolarea/carantina: 6730;   numărul total de angajați M.A.I. confirmați cu virusul COVID-19 este de 932;numărul total de angajați M.A.I. declarați vindecați 539. Practic, dacă la sfârșitul lunii iunie erau puțin peste 500 de angajați MAI infectați, la o lună distanță, numărul acestora aproape s-a dublat, în momentul de față depășind 1.000 de cazuri confirmate”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Numărul bolnavilor crește

Numărul polițiștilor depistați pozitiv la testele Covid crește în fiecare zi,riscurile pentru aceștia fiind extrem de ridicate, atrag atenția sindicaliștii de la Europol. ”Ținând cont că polițiștii sunt în toată această perioadă în linia întâi, era firesc ca Ministerul Afacerilor Interne să procedeze la prezentarea, la intervale regulate de timp, a cazurilor confirmate, însă instituția a tot ezitat să facă publice aceste informații.Cifrele cu angajații MAI infectați/carantinați sau izolați arată în mod clar că riscurile la care sunt supuși aceștia în exercitarea atribuțiilor de serviciu sunt incomensurabile. Numărul angajaților MAI infectați cu SARS-CoV- 2 aflați în prima linie crește simțitor de la o zi la alta din cauza misiunilor specifice pe care aceștia le desfășoară, fie în stradă sau la frontierele țării”, se mai precizează în comunicatul Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.027 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger