AcasăRecomandariLovitura pentru banci! Falimentul personal, adoptat de Senat

Lovitura pentru banci! Falimentul personal, adoptat de Senat

Senatul Romaniei a adoptat tacit Legea falimentulului personal, prin care persoanele fizice se vor putea declara insolvente daca au credite pe care nu le pot achita. Bancherii si BNR avertizeaza ca masura va periclita sistemul bancar.

Mugur Isarescu sustine ca Legea falimentului personal poate destabiliza sistemul bancar

Desi autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in toate acordurile incheiate cu FMI si cu Comisia Europeana ca nu vor initia demersuri pentru legiferarea falimentului personal, Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata tacit de Senat. Decizia vine dupa ce in noiembrie, in debutul campaniei prezidentiale a premierului Victor Ponta, Guvernul a avizat favorabil legea respectiva. Bancherii, inclusiv guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrageau atunci atentia ca legea poate destabiliza sistemul bancar. Bombona pe coliva ar fi si adoptarea actului normativ care prevede conversia in lei a creditelor in valuta, la cursul valutar din data acordarii imprumutului.  „Daca se alege un alt curs decat cel de la data la care se face tranzactia (conversia creditului – n.r.), patru banci dau faliment”,  a avertizat Nicolae Cinteza, director in BNR, fara a nominaliza institutiile bancare vizate.

Favoruri pentru restantieri

Actul normativ prevede ca acoperirea datoriilor persoanelor fizice, aflate in insolventa, trebuie asigurata prin intermediul rambursarii datoriilor in baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori. Executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata numai in ultima instanta, atunci cand debitorul persoana fizica nu mai poate sa-si respecte angajamentele contractuale. Debitorul va fi considerat in imposibilitate de a-si achita datoriile daca este incapabil sa isi achite doua sau mai multe datorii, fata de doi sau mai multi creditori, in decurs de peste 30 de zile de la data scadenta a acestora. Datornicul va avea dreptul sa depuna o cerere de insolventa si o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor. Instanta nu va putea refuza deschiderea procedurii de insolventa exclusiv in temeiul faptului ca debitorul nu are destule bunuri sa acopere costurile procedurii, costurile urmand astfel sa fie suportate de catre stat.

author avatar
Arpad Dobre
3.518 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger