AcasăRecomandariLiviu Voinea: Consumati, imprumutati-va, cheltuiti! Criza s-a incheiat!

Liviu Voinea: Consumati, imprumutati-va, cheltuiti! Criza s-a incheiat!

NATO ameninta Moscova cu represalii, analistii occidentali se tem ca UE ar putea reintra in recesiune, dar ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, anunta imperturbabil ca Romania a iesit din criza, iar romanii trebuie sa ia din nou credite si sa se apuce de cheltuit si de consumat cat cuprinde.

Liviu Voinea are informatii care contrazic datele statisticii oficiale

Ministrul Liviu Voinea sustine ca, in conditiile in care economia Romaniei a crescut anul trecut cu 3,5%, iar in acest an se estimeaza o crestere peste estimarea de 2, 5% a FMI si a Bancii Mondiale, se poate spune ca tara noastra a iesit din criza. In consecinta, ministrul considera ca aceasta crestere economica succesiva (dar care e departe de nivelul din 2007- 2008, cand economia „duduia” cu plusuri de peste 8% pe an) ne permite sa uitam de criza, care s-a incheiat, asa ca a venit vremea sa ne reapucam de consum.  „Luati imprumuturi, investiti, consumati, Romania si-a revenit!”, a lansat  Voinea anuntul pe care, deocamdata, nici macar Angela Merkel, din pozitia ei de cancelar al celui mai dezvoltat stat al UE, nu si-a permis sa-l faca. Ministrul sustine ca datele economice actuale arata ca economia romaneasca va creste in acest an cu peste 3,5%, astfel ca indemnul sau ca firmele si cetatenii sa ia credite si sa se puna pe consumat este justificat. Problema este ca, potrivit datelor statistice, economia romaneasca nu merge chiar atat de bine.

Date contradictorii

In vreme ce Voinea sustinea ca are date care-i sustin optimismul, Institutul National de Statistica a venit cu cifre seci, care pot fi interpretate exact invers. Dupa cum se stie, nivelul de dezvoltare economica al unei tari este dat, printre altele, de consumul de energie electrica. In Romania, acest consum a inregistrat scaderi succesive din 2009, iar in primul trimestru din acest an nivelul e pe minus cu 1% fata de perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, si deficitul comercial a crescut, semn ca importurile bat, in continuare, exporturile. Deci, consum de energie – nu, exporturi in crestere – nu, dar noi sa cerem credite de la banci ca sa reluam consumul de produse importate.

author avatar
Arpad Dobre
450 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger