AcasăRecomandariLeul romanesc, apreciat in 2013, dar amenintat in 2014

Leul romanesc, apreciat in 2013, dar amenintat in 2014

Leul s-a apreciat notabil fata de dolar si s-a depreciat nesemnificativ fata de euro in 2013, dar analistii avertizeaza ca alegerile din acest an (prezidentiale si europarlamentare) ar putea stimula instabilitatea politica, ceea ce va afecta moneda nationala.

Instabilitatea politica din Romania si cea economica din SUA pot deprecia leul, majorand ratele romanilor cu credite in valuta

Leul a inregistrat in 2013 cea mai redusa depreciere fata de euro, in comparatie cu restul valutelor din UE. Moneda nationala a consemnat la 31 decembrie 2013 o scadere de numai 0,5% fata de valoarea sa din ianuarie 2013.

Comparatii

Un studiu realizat de analistii Noble Securities Romania arata ca, in acelasi interval de timp, monedele din UE au inregistrat scaderi notabile fata de moneda unica. Astfel, kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de euro, zlotul polonez a scazut cu 1,9%, forintul – cu 2%, lira sterlina – cu 2,3%, coroana suedeza – cu aproximativ 3,2%, iar coroana ceha – cu aproape 9%. Lira turceasca a marcat cea mai mare depreciere fata de euro in 2013, la nivelul intregii Europe, moneda prabusindu-se cu  25%, atat din  cauza numeroaselor conflicte de strada care au avut loc in Turcia, cat si din cauza scandalurilor de coruptie izbucnite in decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara.

Depreciere din cauza politicii

Analistii au admis ca, desi leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la euro, luna decembrie nu a fost favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9% fata de euro. Motivul principal il reprezinta neintelegerile de pe scena politica interna, care au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate. La aceasta depreciere a contribuit si Rezerva Federala a SUA, care anunta, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, ca incepand cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu aproape 12% programul de relaxare cantitativa. Anuntul a adus volatilitate in piete, depreciind mai multe monede, inclusiv leul romanesc.

Euro, in avantaj fata de dolar

Pentru moneda unica europeana, 2013 a fost un an pozitiv, euro apreciindu-se cu aproape 4,4% fata de dolarul american in decembrie, acesta reprezentand  maximul ultimilor doi ani raportat la USD. In ultima luna a anului trecut, Standard & Poor’s a retrogradat, cu o treapta, ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la „AAA” la „AA+”, agentia de rating acuzand deteriorarea situatiei financiare.  Cu toate acestea, analistii Noble Securities Romania sustin ca retrogradarea nu a afectat increderea investitorilor in euro, moneda unica europeana apreciindu-se si in decembrie fata de dolarul american. De altfel, aproape toate monedele din UE s-au apreciat in 2013 in raport cu dolarul american.

Avertismente pentru moneda nationala

Leul s-a aflat in grupul celor care au marcat cresteri semnificative fata de moneda americana, avand in vedere ca la finele lui decembrie 2013 a inregistrat o apreciere de aproximativ 3,7%, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului fata de USD. In ceea ce priveste Romania, evolutiile economiei locale se anunta a fi pozitive in acest an. Totusi, 2014 ar putea fi volatil pentru moneda nationala, avand in vedere ca alegerile prezidentiale si europarlamentare ar putea stimula aparitia unei instabilitati politice, ceea ce se va reflecta in pietele financiare.

author avatar
Arpad Dobre
349 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger