AcasăOldLegea falimentului personal ingradeste accesul la justitie

Legea falimentului personal ingradeste accesul la justitie

Expertii avertizeaza ca Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice, – legea falimentului personal – va crea dificultati de ordin tehnic si va ingreuna accesul datornicilor la justitie.

Deputatul PSD Ana Birchall a venit in spijinul reducerii datoriilor debitorilor, dar expertii critica legea falimentului personal

Specialistii CITR – o firma de practicieni in insolventa specializata in administrarea companiilor aflate in procedura de insolventa – avertizeaza ca Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice, asa cum a fost ea votata, are o serie de lacune ce vor ingreuna aplicarea ei. Una dintre ele este constituirea unor Comisii de Insolventa, care nu includ niciun reprezentat al creditorilor. Comisia de insolventa este investita cu atributii decizionale, de control si de supraveghere a actelor persoanei in insolventa ori ale administratorului procedurii, ceea ce va putea genera mari dificultati in practica. O alta problema pe care o ridica legea este incalcarea dreptului de liber acces la instanta. In unele cazuri, Comisia de insolventa actioneaza ca o instanta in sine, fara a da persoanei in insolventa posibilitatea de a contesta masura la judecatorie. De asemenea, legea impune lichidatorilor o serie de atributii, fara ca acestea sa fie detaliate in vreun fel.

Fara studiu de impact

Potrivit CITR, desi indelung asteptata si discutata, insolventa persoanelor fizice nu are la baza un studiu de impact care sa poata estima numarul procedurilor ce vor fi deschise. In Franta, spre exemplu, de la introducerea legii insolventei persoanelor fizice au fost deschise 700.000 de dosare, iar in SUA – 1,3 milioane.

Prevederi neclare

Legea insolventei persoanelor fizice se adreseaza persoanelor fizice de buna- credinta, ale caror datorii rezulta dintr-o activitate ce are ca scop satisfacerea unei nevoi personale (restantele la furnizorii de utilitati, intarzieri la plata ratelor bancare etc.) si nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit. Legea nu defineste clar ce inseamna un debitor de buna-credinta.

Solutii pentru datornici

Insolventa persoanelor fizice poate fi solutionata in trei moduri:

1. Insolventa pe baza de plan de redresare a datoriilor. Starea de insolventa poate fi luata in considerare daca termenul de plata a datoriilor a fost depasit cu mai mult de 90 zile). Cuantumul minim al datoriilor trebuie sa totalizeze 15 salarii minime pe economie. Legea nu precizeaza daca este vorba de salarii brute sau nete.

2. Insolventa prin lichidare de active. Poate fi solicitata de catre datornic daca  situatia sa financiara este iremediabil compromisa.

3. Procedura simplificata. Poate fi accesata daca suma totala a datoriilor este de cel mult zece salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmaribile si are peste varsta standard de pensionare sau si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.

Insolventa interzisa

Pe de alta parte, nu oricine poate beneficia de efectele acestei legi, conform legiuitorului. Printre motivele care pot impiedica o persoana fizica sa intre in insolventa se numara:

–         existenta unor condamnari pentru diferite infractiuni,

–         intocmirea de acte frauduloase sau excesiv de generoase care au diminuat averea acesteia,

–         nedepunerea de eforturi pentru a gasi un loc de munca etc.

Dar cine stabileste care este efortul optim pentru dibuirea si ocuparea unui loc de munca? Tot la capitolul „insolventa interzisa” intra si persoanele care au datorii mai mici, de 11-14  lefuri minime, de exemplu. In aceasta situatie se afla numerosi pensionari, care nu vor avea dreptul sa-si declare insolventa si vor fi executati urgent de creditori.

 

author avatar
Arpad Dobre
738 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger