AcasăRecomandariLamaile, scumpite de mafia importatorilor de fructe

Lamaile, scumpite de mafia importatorilor de fructe

Lamaile au ajuns sa coste peste 20 de lei/kg, si toata lumea accepta resemnata acest lucru, pe motiv ca ne aflam intre recolte si ca jumatate dintre plantatiile din Argentina au fost distruse de inghet. Se pare insa ca scumpirea fara precedent a citricelor a fost decisa de mafia importatorilor de legume si fructe.

Importatorii de fructe si legume fixeaza pretul la care vanzatorii din piete isi vand marfa

Romanii au constatat cu mirare cum, in prima parte a lunii august, lamaile s-au scumpit cu 80-100%, de la 5,5 – 6,5 lei/kg la 11,90 lei/kg. Vanzatorii au argumentat atunci dublarea pretului prin faptul ca „ne aflam intre recolte”. Mda, dar si anul trecut si acum 15-20 de ani eram tot intre recolte in aceasta perioada a anului, dar lamaile nu se scumpeau cu mai mult de 25-30%. Deci acest argument cade. Dupa cateva „sapaturi” prin arhivele de stiri de anul trecut, in mass-media s-a lansat alta explicatie: problemele din Argentina. Plantatiile de lamai din aceasta tara (aflata pe primul loc in topul exportatorilor de citrice) au fost compromise in 2013 in proportie de 50%, din cauza inghetului, ceea ce a diminuat proportional productia. Comerciantii din SUA, de exemplu, au fost nevoiti sa apeleze aproape exlusiv la producatorii de citrice din Mexic, dar cartelurile  de mafioti din aceasta tara au intrat pe fir si au stabilit pretul final: minimum 50 de centi pentru o lamaie, in conditiile in care, inainte de scumpire, americanii puteau cumpara sase lamai cu un dolar.

Control cu efecte adverse

Problemele din Argentina au produs efecte in comertul mondial de citrice, acestea scumpindu-se inclusiv in Europa. Si, astfel, am ajuns in Romania, unde lamaile costa acum peste 20 de lei/kg. Motivele scumpirii acestora la noi trebuie cautate in actiunile din primavara ale autoritatilor impotriva importatorilor evazionisti de fructe si legume. Atunci au fost verificate 62 de firme, majoritatea cu sedii in Ilfov si coordonate de cetateni turci, care au dat statului o teapa de 24 de milioane de euro prin neplata TVA. S-au confiscat atunci masini de lux, marfa si 300.000 de lei, dar controlul a avut si alte urmari. Surse din Ministerul Agriculturii sustin ca  s-au exercitat mari presiuni si amenintari asupra organelor de control si asupra producatorilor romani.

Evazionistii au „contaminat” laptele si carnea

Potrivit altor surse, din zona serviciilor de informatii, borfasii au mers pana acolo incat au amenintat ca vor induce, prin diverse canale, teama fata de consumul produselor romanesti in tara si in strainatate, daca importatorii evazionisti nu vor fi lasati in pace. Acest lucru s-a si intamplat, imediat dupa control, cand noi toti – si UE – am aflat ca laptele romanesc ar fi contaminat (fals) si carnea de curcan de la noi ar fi infestata (minciuna). Conform acelorasi surse, scumpirea lamailor face parte tot din razboiul importatorilor evazionisti, iar situatia va dura cel putin pana in octombrie-noiembrie, cand apare prima recolta de citrice din Spania. Colac peste pupaza, cultivatorii de lamai din Africa de Sud au decis sa-si suspende, in mod voluntar, exporturile spre UE, dupa descoperirea unei ciuperci care a infectat coaja fructelor.

 

author avatar
Arpad Dobre
1.486 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger