AcasăRecomandariÎnvățământul privat, o afacere profitabilă pe banii statului

Învățământul privat, o afacere profitabilă pe banii statului

Școlile private storc bani din bugetul amărât al Educației

Banii dați de la stat pentru învățământul privat ar trebui redirecționați către unitățile publice din zone defavorizate, susține Constantin-Șerban Iosifescu, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).  Și vorbim aici de peste 700 de milioane de lei cheltuiți anual pentru afacerile școlilor private.

Din 2016, când Guvernul Cioloș a decis să nu mai amâne aplicarea unui articol din Legea Educației, unitățile de învățământ private acreditate au început să primească de la buget aceeași finanțare ca și școlile publice. Măsura a stârnit atunci mari nemulțumiri, în special în rândul sindicatelor din Educație, care au atras atenția că elevii de la stat vor fi dezavantajați. În fapt, autoritățile din România au început să practice tactica lui Robin Hood pe invers, în sensul că lua de la săraci ca să dea la bogați. Mai mult, la insistențele patronilor școlilor private, Guvernul Orban a decis anul acesta să extindă finanțarea învățământului particular și la unitățile autorizate pe perioada stării de alertă, majorând bugetul pentru privați la circa 700 milioane de lei pe an, pentru cei peste 100.000 de elevi. ”Nu îmi aduc aminte să se fi înregistrat vreo scădere a taxelor în școlile private după ce statul a început să finanțeze și acest tip de învățământ. Există o Directivă Europeană care cere trecerea învățământului privat în sfera serviciilor, pentru că, până la urmă, este vorba despre agenți economici care ar trebui să plătească TVA ca orice altă firmă, nu să fie scutiți, ca învățământul public. Nici controale ale Curții de Conturi nu am auzit că s-ar fi făcut în unitățile de învățământ privat, în condițiile în care vorbim, totuși, de bani publici”, ne spune președintele ARACIP, Constantin-Șerban Iosifescu.

O mie de școli cu dublă finanțare

Cu foarte mici excepții, salariile cadrelor didactice din unitățile de învățământ private sunt cu 10-20% mai mari decât ale celor din unitățile publice. Cu toate acestea, reprezentanții școlilor private susțin că din banii dați de stat ar acoperi doar 35% din salariile personalului, în condițiile în care au același cost standard per elev achitat de stat ca și învățământul public. ”În România funcționează peste 1.000 de unități de învățământ preuniversitar particulare de nivel preșcolar, primar, gimnazial și liceal în care sunt școlarizați peste 100.000 de preșcolari/elev, în care lucrează aproximativ 20.000 de persoane, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Din cele 1.000 de unități de învățământ particulare, 40% sunt unități de învățământ acreditate, restul fiind autorizate, iar pentru majoritatea unităților de învățământ, costul salarial reprezintă aproximativ 60 -70% din total venituri, iar 10-15 % reprezintă costuri cu chiria spațiului în care își desfășoară activitatea. Unitățile acreditate reușesc să acopere aproximativ 35% din cheltuielile salariale din contravaloarea costului standard per elev primit de la bugetul de stat”, se arăta într-un comunicat al Asociației Școlilor Particulare. Pe de altă parte, taxele pe care le plătesc părinții pentru un an de învățământ privat sunt cuprinse între 3.200 de euro și 8.200 de euro.

Privații, fără bani de la stat

Cercetările au arătat că învățământul privat nu are niciun avantaj față de cel public și totul se raportează la banii pe care îi au părinții și pe care îi investesc în meditații, ne spune președintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, Constantin-Șerban Iosifescu. ”Evaluarea testelor PISA a arătat că la performanță este vorba despre influența factorilor care țin de veniturile familiei, de nivelul de educație al părinților, pentru că veniturile mari le permit să angajaze meditatori indiferent dacă sunt la stat sau la privat. Ideea, pe care o subliniază și PISA, este că finanțarea privată nu aduce valoare adăugată în performanțele elevilor față de finanțarea statului. După părerea mea, banii de la bugetul de stat cu care se finanțează învățământul privat ar putea merge în școlile foarte defavorizare din zone sărace. Pe privat eu l-aș lăsa destul de liber, pentru că el are resurse, are părinți cu bani, influenți, iar în schimbul libertății să nu mai ceară resurse de la stat, dar asta presupune schimbarea legii. În Finlanda, de exemplu, nici nu există învățământ privat. Finlandezii chiar au refuzat să acrediteze o școală în România, susținând că nu pot accepta așa ceva, pentru că la ei tot învățământul este gratuit”, ne-a mai precizat președintele ARACIP, Constantin-Șerban Iosifescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
3.436 afisari

14 COMENTARII

    • Credeam ca doar sistemul sanitar e capusat…si apoi se intreaba unde s banii ? Si ca nu mai sunt bani la buget…cand altii fac meleoane de dolari cu bani de la stat ! Si nu e deturnare de fonduri….

  1. Probabil ca guvernantii in „gandirea profunda” (sic) cu care ne blahoslovesc zilnic, nu fac nicio diferenta intre patronul unui restaurant si patronul unei scoli private. La amandoi in acceptiunea iluminatilor nostri , produsul final sant – oameni beti- unii beti de lichidele pe care le ingurgiteaza, altii beti de cap de inutilitatile pe care sant obligati sa le memoreze desi nu le vor folosi niciodata. Si atunci sa ajutam saracii patroni de crasme care n-au agonisit nimic din afacere, ci lucreaza doar pentru un amarat de salariu si desigur si pe patronii de scoli particulare, ca doar copiii sant din paturile defavorizate ale societatii si de unde bani?? Cum se simt oare votantii celor amintiti ???

  2. In timp ce in sistem public clasele au in medie 29-38 de copii, in sistem privat numarul copiilor nu depășește 15-20. Scolile private sunt obligate sa aiba: materiale educaționale potrivite vârstei copiilor, avize la zi de la diferite institutii care pit costa peste 10.000 de euro( vezi avizul pt ISU), in timp ce scolile de stat nu au nevoie de avize. Oare de ce nu spune dl președinte ARACIP cate scoli de stat din Ro sunt si acreditate de ARACIP? Va spun eu: 1-4/județ! Adica un procent de nici 10%. Oare de ce?

  3. Individul de la aracip nu este decât un dobitoc. Ce pretenții sa ai de la un dobitoc?
    Probabil ca nu a fost niciodată într o unitate de învățământ privata sa vadă cât efort se depune pt a satisface pretențiile aberante ale autorităților statului. Nu zic ca este rău că sunt tot felul de controale, dar se fac cu dubla măsură. Nu exista aceiași rigoare și pt instituțiile de învățământ de stat. Dacă nu ar exista aceasta finanțare de la stat, ar însemna taxe de școlarizare mai mari și atunci învățământul privat nu ar fi pentru toți ci doar pt cei mai norocoși.
    Învățământul privat este pana la urma o opțiune și o alternativa atunci când statul nu mai face fata situației înghesui d într o grupa 30_35 de copii având apoi pretenția la un învățământ de calitate.
    Amice, nu ești decât un dobitoc.
    Sa ma iertați pt apelativ, dar nu am găsit unul mai elegant.

  4. Ceea ce nu spune entitatea asta de la Aracip, atunci când vb de rezultatele la evaluările Pisa, fiind setat doar pe desființarea învățământului privat (nu este la prima exaluare de acest tip, individul fiind un recidivist), chiar și atunci când da exemplul unic al Finlandei, este faptul caRomania este la coada clasamentului în ceea ce privește performantele școlare fiind depășită net de tari Precum Estonia, Barbados, Noua Zeelanda, Irlanda unde apropos majoritatea școlilor secundare sunt deținute și gestionate în mod privat dar finanțate de stat. Qatarul, Olanda, Singapore, Belgia…
    Ghici nenea aracip pe ce loc se afla România?
    Vino și matale cu idei constructive nu cu din astea de a distruge și ceea ce s a făcut bun în tara asta. Și sa ști matale ca acei copii de la unitățile private din România au și părinți plătitori de taxe și impozite. Da matale cu ce te ocupi? Ca nu ești președinte de Colhoz?
    Așteptăm cu nerăbdare demisia matale.

  5. Este usor sa pui banii in fata si sa zici ca se dau bani la bogati. Lucrurile sunt mai nuantate.
    1. Subventia este circa 400lei/luna/copil.
    2. Costul unul copil la o scoala privata, cu invatatorti, profesori, chirii, curatenie, materiale si toate celelalte costuri care nu se sustin de catre stat, sunt de minim 1000 lei.
    3. Este firesc ca si copilul de la o scoala privata sa primeasca subventie.
    4. Invatamantul de stat – in afara de cateva licee „bune” din marile orase si acele discutabile – are un nivel foarte scazut.
    5. Ganditi-va ce s-ar intampla daca toate gradinitele private s-ar inchide.
    6. Banii se primesc doar dupa ce este Acreditat, nu Autorizat. Acreditarea se da dupa minim 5 ani in care ai fucntionat Autorizat cu toate normele impuse si care sunt mult mai stricte decat la stat. La privat nimeni nu inchide ochii daca bucataria, baiele nu sunt Cristal. Daca salile de clasa nu corespund tuturor normelor cu rost, dar multe si fara rost.
    Sa nu aruncam cu piatra …

  6. Bravo,
    Mai sunt și oameni care vad exact cum stau lucrurile.
    Dacă lucrurile erau perfecte în învățământul romanesc, nu apărea ca alternativa învățământul privat.
    Ar fi mai bine ca domnul inspector sa se preocupe de situația din invatamantul de stat. Siguranță sanitara dar și cea fizica a copiilor noștri este în pericol. Ce a făcut domnia sa 15 ani de când este la conducerea aracip pt a îmbunătăți situația? Va spun eu, nimic altceva decât a incasa salarii uriașe.

  7. Principiul „banii urmeaza copilul” functioneaza in orice societate sanatoasa. Domnul Iosifescu ar trebui sa ne spuna si ce sume incaseaza Aracip cu ocazia evaluarilor externe a unitatilor de invatamant.

  8. Domnule Iosifescu va comportați precum un Robin Hood al copiilor. Vreți sa luați bani de la cei mai norocoși și sa i dați la cei mai puțin favorizați de soarta. Sa știți ca toți copii nostrii sunt la fel. Nu i împărțim în bogați și săraci cum face ți domnia voastră. Insinuat ca părinții copiilor ce optează pt învățământul privat câștiga niște bani necuveniti și nu trebuie sa mai beneficieze și de atenția statului. Nu va gândiți ca poate muncesc mai mult acești părinți? Ca poate au doua jobury? Ca poate s au instruit mai mult și pot beneficia după ani de studiu de un venit mai bun? S au poate, pur și simplu sunt bugetari?
    Ce încercați sa tranzmite ți?
    Încercați sa fiți bărbat, ieșiți de sub umbrela funcției pe care o aveți și spuneți direct, ce trebuie sa înțelegem?
    Nu v a trecut niciodată prin cap ca puteti ajuta și copii din zone defavorizate fără sa luați banii de la gura altor copii?
    Încercați sa fiți creativ.

  9. Domnule Iosifescu,
    Am citit postarea dvstra recenta legata de învățământul privat pt care a ți făcut o obsesie în ultimul timp. Sunt curios care este poziția dvstra oficiala de mare șef la Aracip, pt ca cea personala am aflat-o. Daca analizam cu atenție explicațiile ar trebui sa înțelegem ca din poziția oficiosului nu sunteți de acord cu propriile gânduri. Înțelegem ca puteti sa fiți în contradicție chiar cu sine insusisi, ca puteti face acest lucru datorita experientei vaste acumulate și datorita cititului, dar totuși,, vremelnica,, pe care o invocati(cea de 15 ani în aceasta funcție), nu ar cam fi cazul sa se încheie. Asa puteți sa va puneți gândurile în ordine, sa dați frâu liber imaginației și sa ne lăsați asa neinstruiti și nepricepuți cum credeți dvstra ca suntem ca dvstra sunteți puțin rătăcit în,, meandrele concretului,,. Va aruncam, precum Ariadna, un ghem pt a va ajuta sa ieșiți din labirint, sau dacă preferați, mănușă și faceți acel gest bărbătesc _demisia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger