AcasăRecomandariINSP: Testare, nu închiderea economiei!

INSP: Testare, nu închiderea economiei!

Ministrul Sănătății trebuie să înceapă testarea gratuită extinsă

Ultima actualizare a evaluării rapide de risc publicată de Institutul Național de Sănătate Publică arată clar că metoda cea mai eficientă de stopare e răspândirii Covid este testarea și izolarea contacților celor pozitivi, și nu închiderea economiei. În fapt, actualizarea INSP este o preluare a evaluării făcute chiar de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC).

Soluția cea mai eficientă pentru combaterea transmiterii comunitare a noului coronavirus este concentrarea autorităților pe mai multe testări în comunitate, prevenirea transmiterii nosocomiale, identificarea rapidă și limitarea focarelor și identificarea cazurilor, pentru a preveni transmiterea ulterioară, transmite Institutul Național de Sănătate Publică, în ultima evaluare de risc. Totodată, este esențial accesul facil la testare și testarea în timp util pentru eficacitatea măsurilor precum urmărirea contacților și izolarea cazurilor. ”Identificarea rapidă, testarea indiferent de simptome și carantinarea contacților cu risc crescut rămân printre cele mai eficiente măsuri de reducere a transmiterii. ECDC recomandă, de asemenea, testarea contacților cu risc scăzut, indiferent de prezența sau nu a simptomelor, în unitățile cu risc crescut (de exemplu, centre rezidențiale), pentru a permite identificarea timpurie a cazurilor secundare și inițierea urmăririi contacților”, se precizează în evaluarea de risc publicată de INSP.

Închiderea activităților, impact negativ asupra economiei

Despre măsurile de carantină a localităților, distanțare socială, închiderea școlilor și a activităților economice, denumite generic intervenții non-farmaceutice, INSP avertizează că acestea ar trebui limitate, având în vedere efectul nociv pe care îl au asupra societății și asupra economiei. ”Mai multe intervenții non-farmaceutice pot avea un impact negativ asupra bunăstării generale a oamenilor, funcționării societății și economiei. Prin urmare, utilizarea lor ar trebui să fie ghidată de situația epidemiologică locală, cu scopul general de a reduce transmiterea și de a proteja persoanele cele mai vulnerabile din societate”, susține INSP. Cu toate acestea, după explozia numărului de cazuri cauzate de organizarea alegerilor locale, Guvernul a început să închidă tot mai multe activități, măsurile extinzându-se, treptat, în aproape toată țara. Mai mult, s-au luat deja decizii de carantinare a localităților, toate acestea întorcând România în starea de urgență, care a provocat pierderi ireversibile economiei.

Se cere testarea gratuită

Deși Ministerul Sănătății a anunțat că banii cheltuiți până acum cu testările vor fi recuperați din fonduri europene, criteriile de acces la testare gratuită sunt în continuare extrem de restrictive. Mai mult, studiul de seroprevalență, care ar fi trebuit să arate procentul românilor care au fost infectați și care ar fi trebuit să înceapă, potrivit legislației, în iunie, a fost total abandonat. Europarlamentarul dr.Tudor Ciuhodaru i-a solicitat ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să introducă testarea extinsă și gratuită, care ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice. ”Strategia actuală este eșuată! Suntem deja pe un teren minat. E chiar așa de greu să aplici măsurile din restul Europei?! Eu zic că se poate. Nu e suficient să aplici doar metode din Evul Mediu- să le ceri oamenilor să rămână pe veci în case şi să opreşti orice activitate. O spune chiar și OMS, care solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul prin testarea extinsă (inclusiv a contactelor asimptomatice). Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, dar și personalul din învățământ, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contactelor cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS.

Acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu)”, a afirmat europarlamentarul dr. Tudor Ciuhodaru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
461 afisari

3 COMENTARII

  1. N-AI CU CINE BĂĂĂĂ! arahat ,tataru ,cîțu,lucovid nu pot face,înțelege la fel ca restul UE!

  2. La morga cu tine Tatarule ! ….o sa primesti o bata in capul ala dement !…o bita in cap sa iti sara creierii pe asfalt !…dementuleeeeeeeeeeeeeeeee securist ! marsssssssss jigodieeeee neomarxista !

  3. o aiureala cu testarea
    păi icsulescu e testat negativ are adeverinta.in buzunar se intalneste cu un infectat in oras ia virusul si ii imbolnaveste si pe colegii sai de munca ce nu se feresc de el vazandu-i adeverinta si isi infecteaza si familia care il stie negativ. o tampenie ce a rezovat cu testarea ?
    .testarea nu rezolva mai nimic.decat acolo unde sunt simptome si omul spune ca se simte rau Atat!
    In plus multi asimptomatici se feresc de testare sa nu ajunga in izoleta sau in spitalele ce apar mereu in presa cu niste conditii proaste. Multi prefera sa se trateze la domiciliu si sa se izoleze .Israelul are instrumente noi de testare ( fara batul bagat in nas) ce nu creeaza dureri si nu face rani in sinusuri ( unii ce recolteaza baga betisorul ala pana in creierul omului bolnav sau nu) Mai studiati dle Arafat ce fac si altii….
    Asa ca …….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger