AcasăRecomandariINSP: Asimptomaticii pot locui cu cei sănătoși

INSP: Asimptomaticii pot locui cu cei sănătoși

Recomandările oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică privind izolarea la domiciliu a persoanelor cu infecție cu noul coronavirus pun mari semne de întrebare asupra riscului de contagiune al asimptomaticilor. Potrivit acestora, dacă nu pot locui singuri, asimptomaticii pot sta împreună cu membrii familiei, dacă își iau câteva măsuri de precauție.

Izolarea la domiciliu a asimptomaticilor nu diferă cu nimic de izolarea la domiciliu a celor neconfirmați cu Covid, dar care veneau din zone roșii, în opinia Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Astfel, potrivit recomandărilor publicate pe site-ul instituției, persoanele infectate cu Covid, probabil asimptomatice, pe perioada izolării la domiciliu, nu trebuie să părăsească locuința și nu pot primi vizite. ”Persoana infectată va sta izolată față de ceilalți membrii ai familiei. Este recomandat ca ceilalți membri ai familiei să locuiască într-o locuință separată.

Dacă acest lucru nu este posibil, persoana infectată trebuie să stea într-o altă cameră și să utilizeze o baie separată. În cazul în care baia nu este utilizată exclusiv de către persoana infectată, suprafețele băii trebuie curățate și dezinfectate riguros cu substanțe pe bază de clor imediat, după fiecare utilizare. Se recomandă ca persoanele în vârstă și cele cu sisteme imunitare compromise sau cu condiții cronice de sănătate (ex. afecțiuni cronice cardiace, pulmonare, renale și diabet) să nu locuiască cu persoana infectată. Aerisirea frecventă a locuinței este necesară”, se arată în recomandările INSP.

Mască și atât

Dacă totuși persoana infectată se află în aceeași cameră cu alte persoane, situație ce trebuie evitată, persoana infectată trebuie să poarte mască. În cazul în care aceasta nu o poate purta, toate celelalte persoane, care se află în aceeași cameră, trebuie să poarte mască, susțin specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică. ”În caz de tuse sau strănut, se va acoperi gura și nasul cu servețel de unică folosință sau se va utiliza tehnica de a tuși sau strănuta în interiorul cotului flectat.

Șervetelele de unică folosință utilizate vor fi depozitate imediat într-un sac de gunoi, urmat de spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Toate persoanele care locuiesc la adresa de domiciliu a persoanei infectate (inclusiv persoana infectată) trebuie sa se spele pe mâini cu apă și săpun, cât mai des cu putință, timp de cel puțin 20 de secunde. Se poate utiliza un dezinfectant pe bază de alcool în situația în care apa și săpunul nu sunt imediat disponibile și dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. Trebuie evitată, pe cât posibil, atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate”, se mai precizează în recomandările INSP.

Reguli ca la gripă

Regulile pentru asimptomaticii Covid sunt aceleași ca și în cazul bolnavilor de gripă. Astfel, obiectele de uz caznic, cum sunt vesela, paharele, tacâmurile, prosoapele și lenjeriile de pat, nu trebuie utilizate la comun. După utilizarea lor de către persoana infectată, acestea trebuie spălate riguros cu detergenți casnici obișnuiți. ”Resturile alimentare se vor depozita în saci de gunoi ce vor fi aruncați imediat în același mod ca și gunoiul menajer. Toate suprafețele cu potențial ridicat de atingere (ex. comutatoare, clanțele ușilor și ferestrelor, mese, noptierele, mobilierul de baie, toaletele, telefoanele, tastaturile și tabletele) se vor curața zilnic”, recomandă INSP. În ce privește monitorizarea stării de sănătate a persoanei infectate, aceasta se va face telefonic de către medicul de familie sau de către direcția de sănătate publică, în cazul în care bolnavul nu este înscris pe lista unui medic de familie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
768 afisari

1 COMENTARIU

  1. sa isi puna masca la cur sa nu traga niste basiniiiiiiiiiiiiiiiiiiii! …..hai sictirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr cu masca si cu distantarea sociala ! marsssssssssssssssss jigodiilorrrrrrrrrrrrrrrrrrrr !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger