AcasăRecomandariIncepe avalansa proceselor: cursul francului elvetian, inghetat definitiv

Incepe avalansa proceselor: cursul francului elvetian, inghetat definitiv

Tribunalul Valcea a dat o sentinta definitiva intr-un proces intre un debitor cu credit in franci elvetieni si Credit Europe Bank. Practic, s-a inghetat cursul de schimb la nivelul celui la care s-a acordat imprumutul ipotecar, iar banca va fi obligata sa restituie si sumele incasate abuziv.

Gheorghe Piperea crede ca decizia impotriva Credit Europe Bank va declansa un val de procese

Recent, Piraeus Bank a primit o sentinta care va da de gandit multor sefi de banci mai mari sau mai mici din Romania. Intr-un proces in care aparator era avocatul Gheorghe Piperea, instanta a constatat caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind suportarea de catre consumator a diferentelor de curs valutar inserate in contractul de credit. Magistratii au declarat nulitatea absoluta a acestor clauze si au dispus inghetarea cursului de schimb valutar CHF-leu pentru efectuarea platilor in temeiul contractului mentionat, la valoarea de la momentul semnarii contractului. De asemenea, s-a decis calcularea si plata ratelor lunare si a tuturor rambursarilor contractului, la valoarea in lei a francului elvetian de la data semnarii contractului, pe intreaga perioada contractuala.  Decizia instantei nu este definitiva, iar Piraeus Bank poate face apel.

Sentinta definitiva in Valcea

Intr-un alt dosar, in care apelant reclamant era Voinea Petre Marian, iar aparator, Goran Carmen, Credit Europe Bank a primit o decizie definitiva care creaza un precedent periculos pentru bancheri. Astfel, conform solutiei pe scurt, Tribunalul Valcea a constatat caracterul abuziv al clauzei de risc valutar si a dispus eliminarea acesteia. De asemenea, magistratii au decis stabilizarea (inghetarea) cursul de schimb CHF-leu la momentul semnarii contractului pentru toata perioada de derulare a contractului. Totodata, Credit Europe Bank  a fost obligata sa restituie sumele incasate in temeiul clauzei constatata ca fiind abuziva. „Se dispune restituirea sumelor incasate in plus in baza clauzei abuzive de schimb valutar! E clar, gheata s-a spart. De acum e doar o chestiune de timp”, a scris Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook. Dar problemele bancherilor – deja din ce in ce mai mari – nu se opresc aici.

Avalansa de procese

O decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prevede ca instantele au dreptul – chiar obligatia – sa examineze caracterul abuziv al clauzelor privind pretul, chiar daca acestea sunt redactate in mod clar si inteligibil. „Simpla informare a reclamantilor in legatura cu prevederile contractului nu echivaleaza, in nici un fel, cu negocierea contractului”, se arata in motivarea ICCJ.  In aceste conditii, multi debitori pot deschide noi procese, invocand inclusiv caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind suportarea de catre consumator a diferentelor de curs valutar inserate in contractul de credit.

author avatar
Arpad Dobre
925 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger