AcasăRecomandariImpozitul pe casa creste cu 56%, salariile se taxeaza cu 35%

Impozitul pe casa creste cu 56%, salariile se taxeaza cu 35%

Guvernantii arunca acum in popor cu tot felul de pomeni electorale (reducerea CAS, amnistii fiscale pentru pensionari, profesori, medici etc.), insa nu sufla un cuvant despre ce ne asteapta in domeniul accizelor, taxelor si impozitelor din 2015. Se aude ca la Finante – aripa controlata de ministrul Darius Valcov, nu de Ioana Petrescu – se lucreaza la taxarea salariilor cu 20% si chiar 35%, iar impozitul pe case ar putea creste cu peste 56% in urmatorii doi ani.

Ioana Petrescu sustine ca nu vor creste impozitele, dar acestea sunt calculate de departamentul condus de Darius Valcov

Autoritatile se tot codesc sa ne anunte care va fi cursul valutar pe baza caruia se vor calcula accizele in 2015. Nivelul de curs ar putea fi de peste 4,55 de lei/euro, in cazul in care mergem pe „logica” guvernantilor, aplicata anul trecut  la calculul accizei pentru 2014, cu includerea in ecuatie a inflatiei anuale (septembrie 2012-septembrie 2013) si a indicelui de crestere a preturilor. Cursul din 1 octombrie 2014 a fost de 4,40 lei/euro, dar autoritatile au anuntat ca nu vor utiliza acest nivel. Folosind modul de calcul de anul trecut si aplicand doar rata inflatiei (1,54% in septembrie), cursul ar putea fi de 4,47 de lei/euro, dar daca se mai adauga si indicele de crestere a preturilor (1,85%), nivelul urca la peste 4,55 de lei/euro. Oricum, atoritatile nu sufla un cuvant despre acest subiect si nici despre intentiile de majorare a impozitului pe proprietate si a celui pe venituri in urmatorii doi ani.

Suprataxare post-electorala

Guvernantii trebuie sa recupereze cumva pomenile electorale, altfel intra statul in faliment, dar ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a sarit ca arsa cand pe canalele media au aparut informatii privind majorarea taxelor si impozitelor din 2015. „Nu exista nicio intentie cu privire la schimbarea cotei unice de impozitare de 16% !”, a spus Ioana Petrescu. Asa e, calculele privind bugetul de stat se fac la departamentul condus de ministrul Darius Valcov. Potrivit unor surse citate de cursdeguvernare.ro, exista scenarii de majorare a impozitului pe proprietate cu 25% in 2015 si  cu inca 25%  in 2016 (la un impozit actual de 100 de lei, majorarea va fi de 56,3% in doi ani), in vreme ce inpozitul progresiv pe venituri prevede cote de 12 – 16 – 20% sau chiar de 15 – 25 – 35%.

author avatar
Arpad Dobre