AcasăRecomandariI-au găsit utilitatea! Poliția Locală, pusă să numere maidanezii

I-au găsit utilitatea! Poliția Locală, pusă să numere maidanezii

Polițiștii locali, obligați să inventarieze câinii fără stăpân

Polițiștii Locali vor fi obligați, alături de angajații registrului agricol din fiecare unitate administrativ teritorială, să inventarieze toți câinii maidanezi, precum și cei cu stăpâni, potrivit unui proiect de lege inițiat de senatori. Vești proaste vin și pentru proprietarii de câini, care vor fi nevoiți să plătească o taxă anuală consistentă, dacă refuză să-și sterilizeze animalele.

Polițiștii de la Națională nu vor mai avea motive să-i invidieze pe cei de la Locală. Senatorii vor să-i pună pe polițiștii locali să numere câinii fără stăpân, în fiecare lună, în contextul măsurilor de prevenire a înmulțirii maidanezilor. ”Catagrafierea câinilor fără stăpân se va face, lunar, de către angajații compartimentului registrul agricol, existent în fiecare UAT, cu sprijinul poliției locale, pe baza observației directe, realizate pe teren, precum și a informațiilor primite din partea locuitorilor. Evidențierea câinilor fără stăpân se va înregistra într-o bază electronică de date separată, special creată la nivelul fiecărei UAT, a cărei configurație va fi pusă, gratuit, la dispoziția tuturor autorităților administrației publice locale de către ANSVSA. Aceasta va include atât exemplarele parțial independente de om (câinii fără stăpân, născuți în stradă, care își procură singuri apă și hrană, mai ales din gunoaie și deșeuri), cât și pe cele așa-zis adoptate de comunități sau de indivizi (câinii fără stăpân supranumiți <<de bloc>>, <<de șantier>>, <<de restaurant>> etc., care sunt hrăniți cu ce prisosește omului și care, de regulă, nu sunt îngrijiți medical și nici asumați de o persoană anume)”, se arată în proiectul de lege privind instituirea Programului național de prevenire și gestionare a înmulțirii populației de câini fără stăpân. Inventarierea va fi urmată de sterilizări și castrări masive ale maidanezilor, precum și de microciparea acestora.

Câinii fără pedigree, interzis la înmulțire

Potrivit proiectului de act normativ depus la Senat, inventarierea se va face și pentru câinii cu proprietari, din doi în doi ani, tot cu ajutorul Poliției Locale.Mai mult,operațiunea de sterilizare a câinilor cu stăpân va fi obligatorie, cu excepția câinilor de rasă, adică cei cu pedigree, sterilizarea fiind realizată pe cheltuiala proprietarului. Excepție de la plata sterilizării vor face beneficiarii de ajutor social,pentru care această operațiune, dar numai pentru un singur exemplar de câine și o singură dată, va putea fi susținută financiar de către autoritățile administrației publice locale. ”În situația în care, într-o UAT, numărul exemplarelor de câini fără stăpân și cel al câinilor (care ar trebui sterilizați) cu stăpân sunt foarte mari, vor fi sterilizați, cu prioritate, câinii fără stăpân, începând cu cei de talie mare, cu potențial de risc pentru comunitate”, se precizează în proiectul de lege.

Taxe descurajante

Senatorii mai vor ca, la nivelul fiecărei localități, prin hotărâre de consiliu local, să se instituie o taxă anuală specială, descurajantă, pe care deținătorii de câini o vor plăti pentru fiecare exemplar pe care îl dețin (cu excepția celor de rasă) și pe care refuză să îl sterilizeze.”Cuantumul taxei anuale speciale va fi decis prin hotărâre a consiliului local, la sfârșitul anului calendaristic în curs, pentru anul fiscal următor.Sumele astfel colectate vor fi destinate unui fond special, alocat exclusiv operațiunilor de sterilizare. În situația în care proprietarul câinelui, care, inițial, a refuzat sterilizarea animalului său, decide să se conformeze, va putea fi exonerat de la plata taxei speciale cu condiția să notifice autoritatea administrației locale, până cel târziu la data de 30 iunie a anului fiscal respectiv, și să depună dovada sterilizării câinelui respectiv”, potrivit proiectului de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.