AcasăOldHidroelectrica risca falimentul din cauza Comisiei Europene

Hidroelectrica risca falimentul din cauza Comisiei Europene

Rezultatele unei recente anchete a Comisiei Europene pot crea mari probleme companiei Hidroelectrica si dau apa la moara „baietilor destepti” din energie, care pot falimenta firma de stat sau pot beneficia, in continuare, de energie electrica la preturi sub cel de productie, ca si in anii trecuti.

Remus Borza a dezvaluit ca, in urma contractelor cu „baietii destepti”, Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde de euro in sase ani

Comisia Europeana sustine ca nici autoritatile, nici „baietii destepti” nu pot fi facuti vinovati de pierderile de peste un miliard de euro inregistrate de Hidroelectrica in urma derularii contractelor bilaterale cu energie electrica livrata sub pretul de productie, in perioada 2006-2012. Astfel, potrivit unei anchete a Comisiei Europene, contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica cu anumiti comercianti din domeniul energiei si clienti din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat. Corect, asa este, dar nici nu s-a pus problema in acest fel, iar cei care critica acele contracte – inclusiv reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza – atrag atentia asupra pierderilor uriase generate firmei si bugetului de stat, prin derularea contractelor bilaterale cu „baietii destepti”.

„Conditiile pietei”

Remus Borza

Comisia Europeana a comparat preturile inscrise in contractele respective cu preturile unor contracte cu amanuntul incheiate la nivel bilateral, comparabile pe piata energiei electrice nereglementate. Executivul UE a constatat ca fie au fost incheiate contracte in conditiile pietei (sub pretul de productie?), fie ca ( in cazul in care tarifele au fost sub nivelul pietei) statul roman nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate (deci ministrii care au aprobat tarifele respective au scapat basma curata, dupa ce au favorizat firme agreate, se pare, de UE!). Prin urmare, Comisia a concluzionat ca niciunul dintre contractele de vanzare care au facut obiectul examinarii nu a implicat un ajutor de stat. Intr-adevar, devalizarea celei mai profitabile companii publice nu e ajutor de stat. Poate doar jecmanire, in numele principiului comunitar privind libera circulatie a marfurilor (deci, si a energiei).

Justificarea europeana a jafului

Senina, Comisia Europeaana continua in acelasi registru justificarea jafului de la Hidroelectrica. Astfel, aflam ca, potrivit analizei executivului european, Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata aplicat clientilor industriali ArcelorMittal si Alro, precum si comerciantilor de energie electrica Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec. Preturile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon si Elsid au fost mai scazute decat pretul de referinta al pietei. Cu toate acestea, in ancheta nu s-a stabilit faptul ca decizia de a se acorda conditii favorabile acestor trei clienti (care sunt actori privati de mica anvergura) poate fi atribuita autoritatilor romane. Aceste concluzii ale „analizei aprofundate” a Comisiei Europene reprezinta insa un atu formidabil pentru „baietii destepti” din energie, al caror evident lobby la Bruxelles creaza conditiile fie pentru falimentarea Hidroelectrica (si preluarea ei pe nimic de catre „lobby-sti”), fie pentru jecmanirea in continuare a companiei de stat. Aceasta va fi obligata (prin actiuni previzibile in instante nationale si internationale) sa continue livrarea de energie electrica sub pretul de productie, demers care, in final, va decapitaliza si falimenta Hidroelectrica.

 

author avatar
Arpad Dobre
606 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger