AcasăRecomandariHaos total. Guvernul sabotează educația!

Haos total. Guvernul sabotează educația!

Guvernul nu a alocat niciun ban pentru începerea școlilor efectiv în sălile de clase

Fără o alocare de fonduri substanțială, școala nu poate începe, atrag atenția sindicatele din Învățământ. Iar Guvernul nu a făcut decât să ia banii pentru majorarea salariilor profesorilor și să-i mute la achiziționare de tablete, care nu rezolvă niciuna dintre problemele începerii școlii, susțin acestea. 

Sindicaliștii din Învățământ consideră că Guvernul a anulat majorarea salariilor cadrelor didactice pentru a-i determina pe profesorii revoltați să boicoteze începerea școlii. Și asta deoarece Executivul este total nepregătit pentru măsurile care trebuie luate și care necesită foarte mulți bani. Deși mai este foarte puțin până la deschiderea noului an școlar, Ministerul Sănătății nu a emis nicio normă sanitară pentru unitățile de învățământ, elevi și profesori, atrag atenția sindicatele. ”Avem nevoie de Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, pe baza unui regulament pe care trebuie să-l elaboreze Institutul Național de Sănătate Publică. Acolo o să apară cele trei scenarii, acolo apar foarte clar care sunt regulile de respectat, în ce condiții aplică un scenariu, în ce condiții aplică alt scenariu. Problema, din punctul nostru de vedere, este la Ministerul Sănătății, care ar fi trebuit să vină cât mai repede cu acel regulament.

Deocamdată este agitație și haos, atâta vreme cât nu se cunoaște ordinul respectiv cu regulamentul. Sunt curios ce se va întâmpla la nivelul învățământului preșcolar, sunt curios cum va reuși un dascăl să predea cu masca pe față. Iar divergențele care apar între diferiții reprezentanți ai Guvernului, chiar discuții în contradictorii între reprezentanți din sistemul de Sănătate, unii spun că masca este obligatorie la cursuri, alții că nu este, creează nesiguranță. Pentru copii cel mai benefic ar fi scenariul verde. Ne gândim și la preșcolari, care au nevoie de socializare, nu poți ține on-line un copil de grădiniță. Pe urmă, în învățământul primar, credeți că poți învăța un copil să scrie on-line? Și cine îl supraveghează? Cum îl supraveghează? Sunt întrebări la care niciun oficial nu a răspuns până acum”, ne-a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Ce fac profesorii cu boli cronice?

Probleme sunt și cu învățământul hibrid, care înseamnă jumătate în școală și jumătate acasă, pentru că nu se știe pe ce criterii se va stabili cine va sta acasă și cine va merge la școală, semnalează sindicaliștii din Învățământ. ”Sunt foarte multe clase suprapopulate. Ce model se va aplica? Cel din Franța, cel din Polonia? Pe mine mă interesează ce se întâmplă și cu colegii noștri, care au boli asociate, care sunt pe zona de risc. Bun, se ia decizia să se meargă în regim de telemuncă și dacă ne lovim de acei părinți care vor învățământ față în față pentru copiii lor? Cum protejezi dascălul de așa ceva? Sunt lucruri la care Guvernul ar fi trebuit să se gândească și să vină până acum cu niște răspunsuri. Din păcate, am văzut cam care sunt preocupările. Am cerut o întâlnire cu ministrul Anisie și noi, și elevii și părinții, cam de vreo lună, dar nu am primit niciun răspuns”, susține Marius Ovidiu Nistor.

Este nevoie de bani mulți

Președintele FSE ”Spiru Haret”: ”Guvernul vrea ca profesorii să boicoteze anul școlar”

Ca să înceapă anul școlar este nevoie de alocare de bani și situații foarte clare referitoare la numărul de școli, de clase, de grupe de învățământ preșcolare, efective care depășesc maximul prevăzut de lege, soluții pentru unitățile din mediul rural unde nu există toalete, apă curentă și canalizare, pentru că este nevoie de igienă personală, consideră sindicaliștii din Învățământ. ”Irlanda a alocat 350 milioane de euro pentru începerea anului școlar, la noi s-au mutat 500 de milioane de lei de la mărirea de salarii la tablete, că să nu existe niciun fel de alocare suplimentară. Asta nu rezolvă problemele de fond. Am personalul didactic nemulțumit în momentul de față vizavi de această măsură și sunt nemulțumiri în privința modului în care va începe anul școlar. Și nu trebuie uitat un lucru pe care îl spune și OMS, că în situația în care învățământul începe față în față, dascălii reprezintă acea categorie socio-profesională care va fi în prima linie și care este foarte expusă.

Dacă pentru Sănătate s-a venit cu stimulente, pe dascăli îi trimitem în luptă fără creșterile salariale prevăzute de lege și fără niciun fel de stimulent de risc. Păi să vină DSP-urile să facă activitate didactică și să ne spună și nouă cum stăm o zi întreagă în școală cu masca pe figură, cum predăm la mai multe clase. Dacă profesorii ar boicota anul școlar s-ar putea să convină Guvernului, care este total nepregătit pentru începerea anului școlar. Chiar am senzația că Guvernul vrea să genereze cât mai multă iritare în rândul colegilor noștri pentru a ajunge la acea variantă care îi convine. Dar profesorii nu vor răspunde la această provocare”, ne-a mai precizat președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
391 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger