Cetățenii din afara Uniunii Europene, care vin din toate colțurile lumii, inclusiv din zonele roșii, au acces fără restricții în România. Măsura este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 553 din 15 iulie 2020, care detaliează măsurile pentru diminuarea impactului de risc.
În timp ce în România autoritățile nu mai contenesc cu acuzarea populației că nu ar respecta regulile de distanțare socială și de protecție, Guvernul a decis că orice cetățean străin din afara Europei poate intra nestingherit în țara noastră și, mai mult, se poate angaja în orice firmă. Deși, teoretic, intrarea cetățenilor străini și apatrizilor este interzisă, excepțiile prevăzute în actul normativ al Guvernului dă, practic, oricui permisiunea de a veni în România.
Astfel, pot intra în România fără niciun fel de restricție pasagerii care călătoresc din motive imperative, persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare, străinii și apatrizii care călătoresc în scop de studii, străinii și apatrizii, lucrătorii înalt calificați, dacă angajarea acestora este necesară din punct de vedere economic, iar activitatea nu poate fi amânată sau desfășurată în străinătate, precum și străinii și apatrizii, lucrători transfrontalieri, lucrători sezonieri din agricultură, personal navigant maritim și fluvial.
S-au acoperit toate categoriile
Totodată, pot intra în țară membri de familie ai cetățenilor români, persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației Uniunii Europene, precum și persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum și transportatorii și alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare.
Permisiune de a intra au și personalul diplomatic sau consular, personalul organizațiilor internaționale, personalul militar sau personalul care poate asigura ajutor umanitar, dar și persoanele în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare.
Pentru români, aceleași restricții
Noua stare de alertă nu a adus niciun fel de relaxare pentru români. Aceștia sunt obligați în continuare să poarte măști în spații publice închise, în magazine, la serviciu, în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun, sau să meargă în grupuri pietonale mai mari de șase persoane. Restaurantele, barurile, cafenelele rămân închise, la fel și sălile de cinematograf, teatrele, piscinele, locuri de joacă și săli de jocuri. ”Se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 20 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică.
Se interzice participarea la evenimente private în spații deschise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 50 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică. Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică stabilite prin ordin al ministrului sănătății”, se arată în hotărârea de Guvern.