AcasăAfaceriGuvernul trece peste Parlament. Liber la vânzarea companiilor de stat

Guvernul trece peste Parlament. Liber la vânzarea companiilor de stat

Ludovic Orban zice că vinde din companiile naționale ca să le salveze

Intrarea în vigoare a legii care interzicea vânzarea participațiilor statului la companiile naționale timp de doi ani, inițiată de parlamentarii PSD, a fost precedată de anularea ei, la scurtă vreme, de Guvernul României. Astfel, în acest moment, companiile strategice ale statului român riscă să fie dezmembrate, bucată cu bucată.

Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică a fost poate cea mai importantă lege dată în acest an. Și asta pentru că actul normativ interzicea înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale pe o perioadă de doi ani, în condițiile unor fluctuații cauzate de pandemie, care ar fi produs pierderi uriașe pentru România. ”Constituția României obligă statul să asigure protejarea intereselor naționale în activitatea economică. Aceste interese sunt reprezentate, între altele, de participațiile pe care statul le deține la companiile și societățile naționale, la bancă și la diverse alte societăți. Declararea stării de urgență a modificat substanțial regulile după care funcționează economia românească, atât în plan intern, cât și în plan internațional. În esență, valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm și în direcții greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii și societăți la care statul român deține participații. Pe de altă parte, tocmai ca urmare a fluctuației fenomenelor economice determinate de criză, statul trebuie să aibă posibilitatea de a dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la o serie de societăți din domenii de importanță strategică, corespunzător perioadei de criză. Acestea sunt justificate de interese fundamentale legitime ale statului și societății”, se arăta în nota de fundamentare a legii.

Interdicția, anulată

Legea care proteja interesele economice ale țării a fost însă anulată de Guvernul Orban printr-o ordonanță de urgență. Astfel, ordonanța înlocuiește termenul ”participațiile statului” cu ”acțiunile statului”, dând astfel undă verde dezmembrării companiilor de stat. Și asta pentru că ”participaţiile statului” are în sfera de cuprindere atât acţiunile şi părţile sociale, ca valori mobiliare emise de societăţi comerciale, cât şi activele, activele funcţionale sau cu caracter social, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăţi care desfăşoară activităţi comerciale. ”Interesul statului este de a-și consolida interesele la societățile la care deține calitatea de acționar, precum și dezvoltarea acestor operatori economici în condiții de eficiență și profitabilitate, iar valorificarea unor active este o măsură uzuală în cadrul proceselor de reorganizare și restructurare a operatorilor economici, care nu poate fi amânată sau suspendată pentru o perioadă îndelungată precum cea prevăzută de Legea nr. 173/2020. Identificând problemele care afectează întreg sistemul economic național precum și comportamentul economic și financiar al societăţilor cu capital de stat, considerăm ca fiind necesară menținerea unor operațiuni de transfer, întrucât se asigură fluidizarea activităţii economice în anumite domenii de activitate în care sunt implicaţi atât operatori economici la care statul exercită calitate de acționar, cât şi operatori economici aflați sub autoritatea unităţilor administrative teritoriale și se evită riscul falimentării sau scăderii drastice a capacităților de producție a societăților comerciale deținute de stat”, se arată în Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern.

Restructurare cu vânzare de active

Guvernul motivează necesitatea emiterii ordonanței care schimbă fundamental sensul Legii de interzicere a vânzării participațiilor statului la companiile naționale prin faptul că un comportament al statului prin care sunt suspendate anumite operațiuni economice uzuale ale operatorilor economici cu capital de stat creează un statut discriminatoriu acestora în raport cu operatorii privați și în special concurenți. Totodată, Executivul arată că anumiți operatori economici, cum sunt Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. și Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM – S.A., au în derulare ajutoare de stat pentru salvare autorizate de către Comisia Europeană și aprobate de statul român prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 12/2020, care prevăd posibilitatea transmiterii unor planuri de restructurare. ”Planurile de restructurare ale acestor operatori economici cuprind inclusiv măsuri de valorificare a unor active și active cu caracter social care să conducă la eficientizarea acestor companii, iar prin neadoptarea de urgență a unor măsuri care să permită aceste operațiuni, rezultă imposibilitatea notificării planurilor de restructurare, consecința fiind obligarea acestora la întocmirea și prezentarea, potrivit normelor europene și naționale în domeniul ajutorului de stat, a unor planuri de lichidare a companiilor cu efecte deosebite atât în plan economic, cât și social, fiind puse în pericol un număr de 25.000-30.000 de locuri de muncă”, se precizează în expunerea de motive a Ordonanței de Urgență a Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.796 afisari

8 COMENTARII

  1. avea cineva dubii ca party ppe de la sibiu unde au decis moartea psd ului si venirea acestei haite care slugaresc alora care sunt sub acelasi cer dar au orizonturi diferite ,ca asa ne a transmis pres, vor mai lasa ceva din care sa se mai poata trai aici??????? slava lui orban sluga mai destoinica decat predecesorul lui!!!!!

  2. Când tu românule esti un sclav, o nevertebrata, o sluga, normal ca nu te intereseaza ca nu mai ai o țara a ta, normal ca zici si ce daca se vinde toata țara, pădurile, terenurile agricole, ce pleaca cu ele in spate? Dar tu sluga ordinara, nu înțelegi ca pădurile pleaca din țara sub forma de cherestea sau busteni, nu înțelegi ca fara păduri, nu mai ai aer, nu înțelegi ca pământul stors fara pauza devine arid si se transforma in desert, nu înțelegi ca in clipa cand nu vor mai fii păduri, agricultura, gaze, petrol, cei care le au “supt” efectiv, isi urca fundul in avion si pleaca in țara lui, lăsând un desert in spate. Dar tu sluga proasta, unde mai pleci? O sa rămâi si mai prost si mai sarac

    • Kostea , daca te referi la zooparkul Transnistria , ai nimerit-o ……hihihihihihihihihihi……!

  3. @ De admirat totuși dăruirea și abnegația liderilor liberali care se oferă voluntari să preia pin vânzare datoriile companiilor de stat printr-un procedeu de conversie a datoriilor într-o monedă mai valoroasă ,știind totuși că bunurile publice nu ar putea fi vândute,?

  4. Voi votantii ciumei galbene sunteti mandri de ceea ce ati votat? Asta este menirea ciumei galbene, de aceea a trebuit sa vina la guvernare. Dati tot mai baieti, sa nu mai ramana nimic.

  5. Bosorogule !Ia ti ICTERUL GALBEN ,pe Catii ,chchiraii,orbanii,fritzii ,nasuii,ia-l si pe minunea minunilor johanus curdefer si du te in Transnistria ta draga Acolo sa ramaneti si sa faceti cacareala voastra de democratie pana cand va veti satura si va veti manca voi intre voi precum fiarele Apropo ,cred ca nici acolo nu prea aveti voie deoarece oamenii de acolo sunt oameni normali nu nuste putoi homalai nazi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger