AcasăRecomandariGuvernul, prins in ofsaid de FMI cu 15 miliarde de lei

Guvernul, prins in ofsaid de FMI cu 15 miliarde de lei

Reprezentantii FMI vin azi la Bucuresti, pentru a vedea ce fel de buget va avansa pentru 2015 Guvernul Ponta. Analistii atrag atentia ca reducerea CAS, pomenile electorale, precum si necesitatea majorarii deficitului bugetar pentru cresterea alocarilor la Armata si cofinantari de fonduri UE reprezinta o gaura de 15 miliarde de lei, ce trebuie acoperita fie prin taieri bugetare masive, fie prin noi taxe.

Ionut Dumitru considera ca guvernantii trebuie sa o convinga pe Andreea Schaechter ca au resurse bugetare suficiente
Andreea Schaechter

Tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul viitor este de 1,4% din PIB, dar autoritatile trebuie sa negocieze cu expertii FMI si CE, care sosesc azi la Bucuresti, un deficit pentru 2015 de 2-2,1% din PIB. Deficitul suplimentar va acoperi alocarile bugetare suplimentare pentru Armata si pentru cofinantarile necesare la accesarea fondurilor UE. Probabil ca sefa delegatiei FMI, Andreea Schaechter, ar putea accepta proprunerile guvernantilor, insa analistii avertizeaza ca autoritatile trebuie sa gaseasca resurse suplimentare de aproximativ 15 miliarde de lei in 2015, pentru acoperirea aventurilor fiscale din acest an.

Efecte negative in 2015

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, atrage atentia ca guvernantii vor avea de acoperit anul viitor o gaura la buget de aproximativ 2% din PIB, ca urmare a reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. La aceasta se adauga alte pomeni electorale acordate in acest an, cu repercusiuni in anii care vin. „Daca plecam de la ideea ca anul viitor ramanem in angajamentele pe care ni le-am asumat, respectiv deficit bugetar de 1,4% pentru anul viitor si de 2,2% cat este tinta pentru anul acesta, putem face calculele relativ simple care ne duc la cifre foarte mari: necesar de acoperit de circa 15 miliarde de lei”, sustine Dumitru, mentioinand ca resursele trebuie gasite pe venituri (taxe) sau cheltuieli (taieri de la institutiile de stat). Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a declarat, ieri, ca alocarile pentru Armata vor creste sigur. „Unul dintre punctele de discutie cu FMI si CE va fi ca sa avem un plus de 0,3% din PIB pentru Armata si sa incercam sa punem acest 0,3% peste deficit”, a precizat Petrescu.

author avatar
Arpad Dobre
1.756 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger