AcasăOldGuvernul ii taxeaza si pe fumatorii de „electronice”

Guvernul ii taxeaza si pe fumatorii de „electronice”

Fumatorii de tigari electronice nu se vor mai bucura prea mult timp de pretul competitiv al „tutunului lichid”, deoarece  guvernantii au decis sa accizeze si aerosolii inhalati prin dispozitivele de fumat.

Inhalatorii vaporilor de „tutun lichid” vor cheltui in plus minimum 75 de lei pe luna

Ingrijorat de scaderea numarului fumatorilor de tigari normale, purtatoare de accize, si de inmultirea celor care aleg sa inhaleze vapori de „ tutun lichid”, mai ieftin si fara taxa de viciu sau de lux, statul a decis ca este timpul sa intervina. Nu de alta, dar daca tot a promis reduceri de dari (vorba vine, pentru ca impozitele pe terenuri si masini vor creste simtitor de anul viitor), Guvernul trebuie sa scoata de undeva bani pentru bugetul de stat, inclusiv pentru restituirea – speram, de aceasta data – in mod corect a proprietatilor confiscate de comunisti. In consecinta, eminentele cenusii de la Finante au gasit o noua sursa de accizare: tigarile electronice.

Bir pe aerosoli

Parerile sunt impartite in ceea ce priveste tigarile electronice, unii sustinand ca au elemente chimice chiar mai daunatoare decat cele din tutun, altii (importatorii si comerciantii) afirmand ca sunt mai sanatoase (?) si ca nu dezvolta dependenta (vezi sa nu!). Indiferenti fata de aceste pareri, guvernantii au aflat ca numarul inhalatorilor de aerosoli sintetici este in crestere, asa ca au decis accizarea lichidului utlizat, cu 0,5 lei pe mililitru (adica 500 de lei/litru). Un calcul simplu arata ca, daca un „fumator electronic” utilizeaza 5 ml pe zi, va plati in plus 75 de lei pe luna fata de costul actual.

Impozit majorat pentru terenuri si masini

Guvernantii dau mana libera autoritatilor locale sa majoreze, din 2016, impozitul pe orice fel de teren, fie ca este vorba de intravilan sau extravilan, ca este pentru constructii sau agricultura. Un calcul al expertilor de la Finante arata ca inflatia cumulata din ultimii trei ani, de exemplu, a ajuns la 6,5% si, intrucat impozitele din domeniu nu au fost majorate de cativa ani, ar fi cazul ca primariile sa rotunjeasca bugetul de stat prin aplicarea acestui indice la noile impozite din 2016. E drept ca, in unele cazuri, cresterea va fi mult mai mare, chiar dubla fata de nivelurile actuale. Aceasta deoarece, in locul valorilor fixe vor fi stabilite grile de impozitare cu valori minime si maxime, iar acestea din urma vor fi duble fata de cotele actuale. De exemplu, un hectar de teren aflat in intravilanul din zona A a unei localitati, suprafata fiind de rang zero, taxat acum cu putin peste 10.300 de lei, va fi impozitat din 2016 cu pana la 22.000 de lei. Aceeasi suprafata, aflata de data aceasta in zona B, de rang I a unei localitati (impozitul actual fiind  sub 6.500 de lei) va fi taxata cu pana la  13.800 de lei. Nici proprietarii de masini nu vor scapa de cheltuieli in plus, deoarece statul va permite autoritatilor locale sa majoreze impozitul pe autoturisme cu minimum 6,5%, in functie de cilindree.

author avatar
Arpad Dobre
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger