AcasăOldGuvernul a confiscat economiile firmelor

Guvernul a confiscat economiile firmelor

Oficialii Bancii Nationale a Romaniei avertizeaza ca guvernantii au o politica fiscala ineficient, in zig-zag, majorand anul trecut 37 de taxe – si „confiscand”, astfel economiile firmelor, care au fost fortate sa-si achite birurile sau sa traga oblonul – si reducand in acest an TVA la alimente, la care se adauga majorarea salariilor in sectorul bugetar. Potrivit BNR, cea mai buna solutie pentru Romania nu este nici majorarea impozitelor, nici scaderea taxelor, ci rationalizarea cheltuielilor bugetare, adica sa se aloce bani pentru investitii, dar sa se taie din zonele neproductive.

Lucian Croitoru recomanda guvernantilor rationalizarea cheltuielilor bugetare, adica o reducere selectiva, cu discernamant

Economistul Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, sustine ca, in ultimii 24 de ani, de cate ori au avut nevoie sa reduca deficitele bugetare, guvernele Romaniei au apelat in primul rand la cresterea impozitelor. Calea sanatoasa, dar dificila, a rationalizarii cheltuielilor (taiere selectiva, cu discernamant) a fost ocolita. In schimb, amanarea rationalizarilor a dus deseori la taieri ad hoc, devenite inevitabile. Cea mai cunoscuta a fost taierea salariilor si a sporurilor salariale din 2010, dezaprobata de public. „De atunci, politicienii nu mai au curajul nici macar sa vorbeasca despre atat de necesarele rationalizari ale cheltuielilor publice. In mod regretabil, pentru a reduce deficitele guvernului, ei prefera cresterea impozitelor”, afirma oficialul BNR.

Politica fiscala in zig-zag

Lucian Croitoru

Croitoru a mentionat ca, in 2014, s-au majorat  37 de impozite si taxe, fara o restructurare a cheltuielilor. „Atunci am scris un studiu pentru a reaminti ca ceea ce se face prin aceasta politica nu este nimic mai mult decat <confiscarea> economisirilor obtinute de firme in urma eforturilor lor de restructurare”, a spus Croitoru. Conform statisticii, in criza declansata in1997, economisirile au crescut de la 15,8% din PIB in 1997 la 17,2% din PIB in 2002. Atunci, anticipatiile ca impozitele vor fi crescute ca urmare a crizei nu erau generalizate printre firme, care nu au anticipat cresterile de impozite care le-ar fi facut sa reduca planurile de investitii. Ca urmare, investitiile private si-au reluat trendul ascendent relativ rapid. In criza din 2009, economisirile au scazut de la 25,8%din PIB in 2008, la 18,8% din PIB in 2014, iar investitiile private s-au redus de la 31,7% din PIB in 2008, la 17,7% din PIB in 2014. Aceasta scadere reflecta anticipatia ca guvernul va creste impozitele candva in viitor. In 2015, guvernul a schimbat in mod abrupt strategia si a redus TVA de la 24% la 9% pentru alimente si bauturi nealcoolice si se planifica, prin Codul Fiscal, reduceri de la 24% la 20% pentru celelalte produse eligibile incepand cu 2016.

Solutie

Croitoru sustine ca rationalizarea cheltuielilor ramane solutia sustenabila, atat pentru reducerea impozitelor, cat si pentru cresterea cheltuielilor cu salariile in sectorul public. „Aceasta inseamna ca unele entitati care paraziteaza bugetul, fara a produce bunurile publice sau serviciile pentru care sunt finantate vor disparea. In final, multi dintre ordonatorii de credite vor deveni mai mici ca numar de angajati si mult mai eficienti”, a estimat Croitoru.

author avatar
Arpad Dobre
1.097 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger