AcasăOldGuvernantii pregatesc nationalizarea companiilor energetice

Guvernantii pregatesc nationalizarea companiilor energetice

Statul vrea sa-si consolideze pozitia de actionar la diverse companii din domeniul energiei si al resurselor energetice. Un proiect de act normativ are in vedere posibilitatea ca institutiile publice sa-si poata majora participatia la diverse companii deja privatizate, ceea ce deschide calea – intr-un viitor apropiat – spre nationalizarea unor companii private.

Guvernantii ar putea prelua controlul asupra distributiei de energie electrica

Proiectul legislativ, postat pe site ul Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (MEIMMMA), identifica o serie de bariere in calea posibilitatii, ca in prezent, statul, sa poata participa la majorari de capital sau sa achizitioneze actiuni la firme la care este actionar minoritar. In opinia initiatorilor, acest lucru genereaza un tratament discriminatoriu al statului in raport de ceilalti actionari. Specificul societatilor din domeniul energetic si al resurselor energetice a aratat si arata necesitatea ca statul, prin MEIMMMA, sa poata actiona in deplina concordanta cu regulile societare, astfel incat, atunci cand situatia o impune sa se manifeste plenar in drepturile sale conferite de lege in calitate de actionar.

Argumente

Conform actului normativ, prin consolidarea pozitiei statului se urmareste:

– asigurarea conditiilor pentru ca statul sa actioneze ca un actionar veritabil, sa isi exercite in integrum drepturile conferite de lege si sa actioneze, in acelasi timp, ca un investitor privat prudent, cu respectarea normelor comunitare in materie de concurenta;

– mentinerea unei participatii a statului la capitalul social al operatorilor economici la care MEIMMMA are calitatea de institutie publica implicata, care sa permita implementarea politicilor statului in domeniul energetic, precum si a strategiilor sectoriale.

Noi firme de stat in energie

Practic, se doreste ca,  in virtutea calitatii sale de actionar la societatile din domeniul energetic si al resurselor energetice, statul sa poata:

–           infiinta, in conditiile legii, societati cu capital de stat;

–           participa la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate;

–           participa la majorarea capitalului social al societatilor la care MEIMMA exercita, in numele statului, calitatea de actionar.

Vor fi avute in vedere urmatoarele principii:

a)         participarea cu drepturi egale, in mod nediscriminatoriu, a actionarilor operatorilor cu capital de stat la deciziile societare;

b)        asigurarea transparentei fondurilor publice si utilizarea eficienta a acestora;

c)         promovarea investitiilor in sectorul energetic si al resurselor energetice;

d)        promovarea unui climat concurential intre operatorii economici, indiferent de structura capitalului social.

In proiectul de act normativ sta scris, negru pe alb, ca statul trebuie sa-si consolideze pozitia de actionar la toate firmele la care detine participatii. Pe „teava” par a fi Rompetrol, distributia de gaze si cea de electricitate. De asemenea, se are in vedere infiintarea unei societati cu capital de stat care sa participe la constituirea unui fond de investitii, sub forma unei societati pe actiuni, care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania.

author avatar
Arpad Dobre
953 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger