AcasăOldGreseli financiare grave care duc la insolventa

Greseli financiare grave care duc la insolventa

Numarul insolventelor a mai scazut in primul semestru fata de cel din 2014, insa tot mai multe firme mari, cu cifre de afaceri de peste un milion de euro intra in incapacitate de plata, in special din cauza greselilor financiare critice pe care le comit.

Nu platiti rate in avans si nu investiti pe termen lung daca nu aveti resurse pe termen scurt

Compania de consultanta financiara Coface a analizat cele mai importante cinci greseli referitoare la managementul investitiilor si al fluxului de numerar, care determina intrarea companiilor in insolventa. In declaratiile financiare extinse ale firmelor care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent se observa:

1.         Capitalul de lucru defectuos

– aproape sase companii din zece au utilizat resurse disponibile pe termen scurt pentru a finanta investitii pe termen lung, iar doua treimi din diferenta de patru companii au inregistrat un ritm de conversie al cheltuielilor in plati mai rapid decat al vitezei de incasare a veniturilor.

2.         Calitatea proasta a veniturilor

– patru din zece companii insolvente au inregistrat profituri semnificative, dar peste doua treimi dintre acestea au avut o situatie foarte proasta a lichiditatilor disponibile.

3.         Randamentul operational insuficient pentru costul datoriilor contractate

– patru din zece companii insolvente au inregistrat un profit operational, dar nivelul acestora era suficient doar pentru acoperirea la limita a cheltuielilor cu dobanzile aferente pentru datoriile contractate.

4.         Investitii ineficiente

–  aproape jumatate dintre companii au inregistrat investitii semnificative, dar peste doua treimi dintre acestea au raportat venituri sau profituri in scadere.

5.         Randamentul investitiilor, inferior costului de finantare aferent creditelor contractate pentru a sustine aceste investitii.

Paradox romanesc

Analizand evolutia insolventelor, expertii Coface au constatat ca, desi numarul procedurilor de insolventa deschise in primul semestru al anului curent a scazut la jumatate fata de perioada similara din 2014, pierderile financiare propagate in economie sunt cu 163% mai mari, iar numarul locurilor de munca desfiintate, in crestere cu 9%. „Scaderea record a insolventelor ramane la un nivel statistic si nu are nicio legatura cu evolutia comportamentului de plata al companiilor private, in conditiile in care acesta din urma se deterioreaza”, ne-a declarat Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania. El a precizat ca valoarea instrumentelor de plata refuzate spre decontare a crescut cu 62% in primul semestru al anului curent, nivelul mediu al acestora fiind de 132.000 de lei, de zece ori mai mare decat nivelul inregistrat inainte de criza, de 14.000 de lei in 2008.

author avatar
Arpad Dobre
515 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger