AcasăOldGheorghe Piperea trimite Curtea de Conturi pe capul lui Mugur Isarescu

Gheorghe Piperea trimite Curtea de Conturi pe capul lui Mugur Isarescu

Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut pentru procesele in care apara clientii Volksbank, a depus o sesizare la Curtea de Conturi prin care cere ca Banca Nationala a Romaniei sa dea socoteala pentru utilizarea banilor publici si pentru activitatea sa in perioada 2006-2015.

Gheorghe Piperea i-a pus gand rau lui Mugur Isarescu

Avocatul Gheorghe Piperea a atras, recent, atentia asupra sa prin demersul de a da in judecata BNR, in solidar cu Volksbank, in cauze referitoare la credite luate in franci elvetieni. Avocatul a anuntat, ieri, ca a depus, la Curtea de Conturi, in numele Asociatiei Parakletos, o sesizare privind administrarea de catre BNR a banilor publici si unele dintre competentele acestei institutii. „Sesizarea are in vedere perioada pre-criza (2006-2008) si perioada post -criza (2009-2015) si reliefeaza atitudinea voit prociclica a BNR”, a precizat Piperea.

Averile corporatiilor, triplate in criza

Mugur Isarescu

Avocatul a explicat termenul prociclic prin favorizarea evolutiei in zig-zag a unor fenomene. „Spre exemplu, cresterile economice sunt urmate de caderi abrupte, in timpul carora multa lume se ruineaza si se nenoroceste, dupa care urmeaza din nou panta ascedenta, panta pe care se inscriu cei ce stiu sa foloseasca oportunitatile”, a remarcat Piperea. El a mentionat ca, in timp ce 80% din populatia paturii de mijloc a Romaniei s-a pauperizat, averile cumulate ale multimilionarilor romani s-au dublat in criza, iar cifrele de afaceri si profitabilitatea corporatiilor multinationale cu activitati in Romania s-au triplat.

BNR a saracit populatia

Piperea spune ca sesizarea se canalizeaza pe atributia Curtii de Conturi de a verifica/audita cheltuirea banului public. Legatura sesizarii cu creditarea in valuta (creditele in CHF fiind partea cea mai vizibila) este construita pe ideea ca BNR nu si-a exercitat  atributiile de control si supraveghere a bancilor. „Negandu-si atributia fundamentala de a asigura stabilitatea preturilor, BNR a generat o clasa de debitori supraindatorati, pauperizati, care au nevoie in prezent de sprijinul financiar si logistic al statului, adica de bani publici suplimentari, care ar urma sa se cheltuiasca in conditiile unei crize care inca nu s-a terminat”, acuza Piperea.

Bancile, favorizate

Avocatul sustine ca, in timpul crizei, BNR a imprumutat masiv bancile comerciale, iar acestea au acordat, la randul lor, credite catre institutiile stratului. In aceste conditii Piperea cere  Curtii de Conturi sa verifice conditiile de dobanda in care s-au acordat aceste credite, ieftine pentru banci, dar scumpe pentru stat. Piperea cere si verificarea modului in care, din 2009, BNR a sprijinit constant bancile prin reducerile treptate ale rezervei minime obligatorii, reducerea continua a dobanzii de interventie sau prin exportarea profitului, pe baza consolidarii rezervei valutare.

author avatar
Arpad Dobre
5.350 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger