Cauta

Gardienii euro pun la pământ constructorii de locuințe

Majorarea ratelor dobânzilor a dus la un val de  insolvențe în sectorul construcțiilor

Construcția de locuințe în zona euro și UE a scăzut în cel mai rapid ritm de la începutul pandemiei din cauza majorării ratelor dobânzilor și inflației ridicate.

Costurile ridicate ale împrumuturilor, în urma unei creșteri fără precedent a ratelor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene în ultimul an, au suprimat cererea de noi credite ipotecare, au tensionat piața imobiliară și s-au combinat cu o inflație mai mare pentru a crește brusc costul construcției de noi locuințe.

Indicele european HCOB al managerilor de achiziții în domeniul construcțiilor, care urmărește activitatea totală din acest sector, a scăzut  de la 43,5 în iulie la 43,4 în august, cel mai scăzut nivel de până acum în acest an, coborând și mai mult sub nivelul de 50 care separă creșterea de contracție.

Construcția de locuințe a scăzut în cel mai rapid ritm din aprilie 2020, în timp ce activitatea de construcții comerciale și de infrastructură s-a redus, de asemenea, dar într-un ritm mai lent. Declinul construcțiilor în general a fost cel mai abrupt în Germania, Franța și Italia.

„Nu este un moment bun pentru a lucra în construcții”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank. „Mai ales acele companii axate pe sectorul imobiliar se află într-o situație dificilă”.

Scăderea activității din domeniul construcțiilor, care reprezintă aproximativ 9% din producția zonei euro, va slăbi și mai mult perspectivele economiei blocului, economiștii avertizând că riscă să se restrângă în a doua jumătate a anului.

Prețurile locuințelor din zona euro au scăzut cu 0,9% în primul trimestru față de anul trecut, prima scădere din mai bine de un deceniu, reflectând un salt al costurilor de împrumut. Rata medie pentru un nou credit ipotecar pe termen fix de cel puțin 10 ani a crescut de peste două ori, de la 1,32% la începutul anului trecut la 3,45% în iulie, potrivit BCE.

Noile comenzi în sectorul construcțiilor au scăzut pentru a 17-a lună consecutivă. Prețurile inputurilor au crescut într-un ritm ușor mai rapid, deși sub media pe termen lung. Termenele de livrare au scăzut puternic în ultimele patru luni.

Grupurile de lobby din mediul de afaceri au cerut guvernelor să intervină pentru a ajuta industria construcțiilor, afectată de un val de insolvențe.

Mai mulți dezvoltatori germani și-au cerut insolvența în ultimele săptămâni, printre care trei firme de imobiliare comerciale din Düsseldorf, Gerch, Centrum Group și Development Partner, precum și Euroboden din München și Project Immobilien Gruppe din Nürnberg, care construiesc atât proprietăți rezidențiale, cât și comerciale.

Marii proprietari, cum ar fi Vonovia și Aroundtown, au anunțat reduceri mari de valoare ale portofoliilor lor.

Costul construcției de noi proprietăți rezidențiale în zona euro a crescut anul trecut cu 11,5%, cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, potrivit unui indice separat al prețurilor de producție din acest sector publicat în iulie de Eurostat, serviciul de statistică al UE.

Potrivit celor mai recente date, producția în sectorul construcțiilor a scăzut cu 1,1% în al doilea trimestru față de trimestrul anterior, după ce în primul trimestru a crescut cu 2,6%.

Miercuri au apărut și alte vești sumbre pentru economia zonei euro, întrucât vânzările cu amănuntul în blocul comunitar au scăzut cu 0,2% în iulie față de luna precedentă, ceea ce, potrivit Eurostat, a dus scăderea anuală la 1%.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version