AcasăAfaceriGardienii euro pun la pământ constructorii de locuințe

Gardienii euro pun la pământ constructorii de locuințe

Construcția de locuințe în zona euro și UE a scăzut în cel mai rapid ritm de la începutul pandemiei din cauza majorării ratelor dobânzilor și inflației ridicate.

Costurile ridicate ale împrumuturilor, în urma unei creșteri fără precedent a ratelor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene în ultimul an, au suprimat cererea de noi credite ipotecare, au tensionat piața imobiliară și s-au combinat cu o inflație mai mare pentru a crește brusc costul construcției de noi locuințe.

Indicele european HCOB al managerilor de achiziții în domeniul construcțiilor, care urmărește activitatea totală din acest sector, a scăzut  de la 43,5 în iulie la 43,4 în august, cel mai scăzut nivel de până acum în acest an, coborând și mai mult sub nivelul de 50 care separă creșterea de contracție.

Construcția de locuințe a scăzut în cel mai rapid ritm din aprilie 2020, în timp ce activitatea de construcții comerciale și de infrastructură s-a redus, de asemenea, dar într-un ritm mai lent. Declinul construcțiilor în general a fost cel mai abrupt în Germania, Franța și Italia.

„Nu este un moment bun pentru a lucra în construcții”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank. „Mai ales acele companii axate pe sectorul imobiliar se află într-o situație dificilă”.

Scăderea activității din domeniul construcțiilor, care reprezintă aproximativ 9% din producția zonei euro, va slăbi și mai mult perspectivele economiei blocului, economiștii avertizând că riscă să se restrângă în a doua jumătate a anului.

Prețurile locuințelor din zona euro au scăzut cu 0,9% în primul trimestru față de anul trecut, prima scădere din mai bine de un deceniu, reflectând un salt al costurilor de împrumut. Rata medie pentru un nou credit ipotecar pe termen fix de cel puțin 10 ani a crescut de peste două ori, de la 1,32% la începutul anului trecut la 3,45% în iulie, potrivit BCE.

Noile comenzi în sectorul construcțiilor au scăzut pentru a 17-a lună consecutivă. Prețurile inputurilor au crescut într-un ritm ușor mai rapid, deși sub media pe termen lung. Termenele de livrare au scăzut puternic în ultimele patru luni.

Grupurile de lobby din mediul de afaceri au cerut guvernelor să intervină pentru a ajuta industria construcțiilor, afectată de un val de insolvențe.

Mai mulți dezvoltatori germani și-au cerut insolvența în ultimele săptămâni, printre care trei firme de imobiliare comerciale din Düsseldorf, Gerch, Centrum Group și Development Partner, precum și Euroboden din München și Project Immobilien Gruppe din Nürnberg, care construiesc atât proprietăți rezidențiale, cât și comerciale.

Marii proprietari, cum ar fi Vonovia și Aroundtown, au anunțat reduceri mari de valoare ale portofoliilor lor.

Costul construcției de noi proprietăți rezidențiale în zona euro a crescut anul trecut cu 11,5%, cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, potrivit unui indice separat al prețurilor de producție din acest sector publicat în iulie de Eurostat, serviciul de statistică al UE.

Potrivit celor mai recente date, producția în sectorul construcțiilor a scăzut cu 1,1% în al doilea trimestru față de trimestrul anterior, după ce în primul trimestru a crescut cu 2,6%.

Miercuri au apărut și alte vești sumbre pentru economia zonei euro, întrucât vânzările cu amănuntul în blocul comunitar au scăzut cu 0,2% în iulie față de luna precedentă, ceea ce, potrivit Eurostat, a dus scăderea anuală la 1%.

10.848 afisari

10 COMENTARII

  1. Ce titlu șocant… Păi pînă când să tot crească? De unde și pentru cine să tot crească? Cei care plăteau pentru ele încep să dispară iar noii ioropeni nu sunt cu munca și plățile. Ăia sunt doar cu înmulțitul și atât. Aaaa… și cu trăitul din hajutoare.

    • și te bucură? stai să vină pe la tine orin casă, să vă sodomizeze pe toți și, pe urmă, să vă decapiteze că nu știți citi Coranul… Atunci să vedeți ce vei jubila…

  2. ,Prețurile locuințelor din zona euro au scăzut cu 0,9%” Ai uita inflatia din zona euro de 9%. A scazut putin pretul.

  3. Draci romanasi, regimul ukro-nz-ai de la Kiev are nevoie de sange proaspat, acum ca s-a cam terminat cu carnea lor de tun, urmatorii pe lista sunteti voi !! Dati-va viata pentru imperiul amerlok, chiar se merita, o sa va dea ceva pamant, dar numai peste voi, cam 2-3 centimetri, ca e scump, bai tampitilor !! Ha ha ha 🙂

  4. Scade pe naiba. Toti din imobiliare au prețurile blocate, nu scade nimeni nimic! Nu se vinde? Nu-i nimic, se închiriază. Mare parte din anunțurile imobiliare de vânzare sunt acum și pe închiriere, acolo unde a crescut foarte mult cererea. Nu se vinde acum, se va vinde la ani ori peste 2 ani. Pana atunci mai scot un ban din chirii. Oricum odată ce salariile cresc este imposibil ca prețurile la imobile sa scadă.

  5. Scade pe naiba. Toti din imobiliare au prețurile blocate, nu scade nimeni nimic! Nu se vinde? Nu-i nimic, se închiriază. Mare parte din anunțurile imobiliare de vânzare sunt acum și pe închiriere, acolo unde a crescut foarte mult cererea. Nu se vinde acum, se va vinde la anul ori peste 2 ani. Pana atunci mai scot un ban din chirii. Oricum odată ce salariile cresc este imposibil ca prețurile la imobile sa scadă.

  6. Cu cei mai mulți proprietari de locuințe din lume, în România nu ar trebui să fie piață. Nici nu este, este spălare de bani.
    Cum și-au înălbit furtul, de la director la inginer șef, cei ce-au pus pe butuci sau au vîndut pe un dolar intrprinderile de stat ?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...